Studenti iz iseljeništva i pripadnici manjine u Osijeku učili akademski bonton i slavonske običaje Studenti iz iseljeništva i pripadnici manjine u Osijeku učili akademski bonton i slavonske običaje
TweetEmailPrint Dunja Šimić, studentica iz Srbije, istaknula kako joj je izuzetno drago što se odlučila odazvati susretu u Osijeku koji Hrvatima izvan Republike Hrvatske... Studenti iz iseljeništva i pripadnici manjine u Osijeku učili akademski bonton i slavonske običaje


Dunja Šimić, studentica iz Srbije, istaknula kako joj je izuzetno drago što se odlučila odazvati susretu u Osijeku koji Hrvatima izvan Republike Hrvatske daje priliku za međusobno upoznavanje i širenje kruga prijatelja i kolega

U organizaciji Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan je nedavno susret studenata pripadnika hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva upisanih na hrvatska sveučilišta putem posebne upisne kvote, izvijestio je matis.hr, portal Matice hrvatskih iseljenika.

”Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pružajući brigu i skrb Hrvatima koji žive izvan Republike Hrvatske, provodi brojne programe i projekte kojima je cilj osnaživanje povezanosti pripadnika hrvatskoga naroda koji žive izvan Republike Hrvatske s Hrvatskom, a posljedično i očuvanje hrvatskoga nacionalnoga identiteta. Jedan od takvih programa i projekata jest i upis studenata na hrvatska visoka učilišta u posebnoj upisnoj kvoti namijenjenoj pripadnicima hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva koji se u kontinuitetu provodi od akademske godine 2018./2019. Programom je omogućen upis na hrvatska visoka učilišta bez obveze polaganja državne mature u Republici Hrvatskoj, a o njegovoj uspješnosti svjedoči činjenica da je putem njega dosad na hrvatska visoka učilišta upisano 134 studenata iz 23 države.

Slušali o nepisanim pravilima komunikacije

Prigodni Susret studenata upisanih putem posebne upisne kvote održao se ove godine u Osijeku (lani u Hrvatskom zagorju). Na nedavno susretu u Osijeku studenti su imali priliku prisustvovati predavanju o akademskome bontonu na kojemu je prof. dr. sc. Jasna Horvat pojasnila (ne)pisana pravila u komunikaciji i dala savjete o tome kako tijekom studiranja uspješno predstaviti vlastite stručne spoznaje i na taj način dati doprinos akademskoj zajednici. Osim toga, studenti su tijekom predavanja dobili smjernice i upute koje su u vezi s  jezičnim izražavanjem u pisanim radovima, a bilo je riječi i o formalnome, neformalnome i običajnome ponašanju te o akademskoj čestitosti. Nakon predavanja, sudionici su se, obilazeći Osijek, upoznali s kulturom i povijesti toga grada te sa slavonskim običajima i etnografskim bogatstvom Slavonije u Muzeju Slavonije.

Dojmove sa susreta prenijeli su neki studenti pa je tako Dunja Šimić, studentica iz Srbije, istaknula kako joj je izuzetno drago što se odlučila odazvati susretu u Osijeku koji Hrvatima izvan Republike Hrvatske daje priliku za međusobno upoznavanje i širenje kruga prijatelja i kolega te istaknula: Smatram da nas ovakva predavanja i radionice usmjeravaju i pomažu nam tijekom studiranja, ali i pripremaju za budućnost tj. rad i djelovanje u struci, a posebno mi je drago što sam imala priliku razgovarati s drugim studentima i predložiti ideje za nove teme seminara i radionica u novim, drugim gradovima diljem Lijepe Naše. Veselim se idućem susretu i nadam se još većem broju studenata i novim iskustvima.

Obogaćujuće iskustvo

Andreji Petrović, studentici iz Crne Gore susret studenata u Osijeku bio je obogaćujuće iskustvo.

”Predavanje o akademskom bontonu pružilo nam je dragocjene uvide o važnosti pravilnog ponašanja u akademskom svijetu, dok su posjet Slavonskom muzeju i izložba djela Julija Njikoša dodatno obogatili naše razumijevanje hrvatske kulture i umjetnosti. Osim edukacije, susret je bio prilika za upoznavanje novih ljudi i stvaranje novih prijateljstava, što je dodatno obogatilo cijelo iskustvo. Ovaj susret osobno mi se pokazao kao iznimno koristan i ugodan, s mnogo lijepih uspomena i novostečenoga znanja.

Ovi susreti pružaju priliku studentima da se međusobno upoznaju, razmijene iskustva i podrže jedni druge tijekom njihova obrazovanja u Republici Hrvatskoj pa će Središnji državni ured i u narednome razdoblju nastaviti s inicijativom koja povezuje mlade studente”, piše matis.hr.

FOTO: Studenti u Muzeju Slavonije; preslike s matis.hr