Sud u Puli: Langer je Miletiću POVRIJEDIO ČAST; Langer: To je zatiranje slobode govora i prava slika Hrvatske! Sud u Puli: Langer je Miletiću POVRIJEDIO ČAST; Langer: To je zatiranje slobode govora i prava slika Hrvatske!
TweetEmailPrint ”Na sudu sam podsjetio da je Emil Soldatić, politički tajnik IDS-a, svojedobno izjavio za Glas Istre da je IDF profašistička stranka jer na... Sud u Puli: Langer je Miletiću POVRIJEDIO ČAST; Langer: To je zatiranje slobode govora i prava slika Hrvatske!


”Na sudu sam podsjetio da je Emil Soldatić, politički tajnik IDS-a, svojedobno izjavio za Glas Istre da je IDF profašistička stranka jer na izbornoj listi ima – Brunu Langera. Sutkinja istog ovog suda je tada rekla da se u političkoj utakmici može svašta reći pa i da je netko fašist. Soldatić je bio oslobođen. Ispada da on smije reći da sam ja fašist, ali ja ne smijem reći ovo što sam izjavio o Miletiću?! Kakva je ovo poruka suda? Ako pisneš protiv političara, tužit će te za duševne boli i izgubit ćeš! Ovo je nevjerojatno. Pa Miletić je sam sebi nanio najveću štetu kada je objavljena snimka nakon EU izbora, na kojoj on nešto nesuvislo govori”, zgrožen je istarski glazbenik i aktivist Bruno Langer

Općinski sud u Puli danas je presudio (nepravomoćno) da glazbenik i građanski aktivist Bruno Langer gradonačelniku Pule, Borisu Miletiću, na ime naknade štete treba isplatiti 11.000 kuna zajedno sa zateznom kamatom te naknadom troška parničnog postupka!

U obrazloženju presude sutkinja se pozvala na odredbu članka zakona u kojem stoji da ”tko drugome povrijedi čast, iznosi ili prenosi neistinite navode o njegovoj prošlosti, znanju, sposobnosti, ili o čemu drugome, a zna ili bi morao znati da su neistiniti i time mu prouzroči štetu (imovinsku i neimovinsku) dužan je nadoknaditi je ukoliko su za to ispunjene zakonom propisane pretpostavke”.
Sutkinja je u obrazloženju navela da su ”navodi koje je štetnik iznio u javnosti neistiniti te da su kao takvi, zbog svoga značaja, po sadržaju i smislu, oštećeniku prouzročili štetu”…
Boris Miletić tužio je Langera, podsjetimo, zbog navoda u intervjuu ‘Svi dobri IDS-ovci su ili mrtvi ili bivši‘, objavljenom u Glasu Istre 16. lipnja ove godine. Razlog za tužbu bio je što je Langer u jednom dijelu razgovora u pitanje doveo gradonačelnikovu sposobnost vođenja Gradom, tvrdeći da “ako nije sposoban voditi kafić, pitanje je kako onda vodi Grad”.

Bivša djevojka: Miletić mi je znao pomoći u kafiću

U dokaznom postupku svjedočila je Katarina Dobronić, bivša djevojka Borisa Miletića, koja je vodila obiteljski obrt Murano i koja je kazala da je u to vrijeme Boris Miletić bio njezin dečko te da je dolazio u taj kafić i znao joj ponekad pomoći na način da je prebacivao piće, suncobrane i slično, ali da nije vodio kafić.
Bruno Langer u svom iskazu tvrdio je da mu je majka Katarine Dobronić – Dušanka Dobronić, u njegovom prisustvu jednom rekla da su njezina kćerka i Boris Miletić zajedno vodili kafić na Lungomare koji je kasnije propao. Na tu tvrdnju reagirao je suprug Dušanke Dobronić, Ante Dobronić, koji da je rekao ‘da to pusti i da završe priču’.

Ključna Langerova svjedokinja nije mogla dati iskaz

Sud, međutim, nije saslušao Dušanku Dobronić jer ”ista zbog teškog zdravstvenog stanja nije bila u mogućnosti pristupiti sudu i dati iskaz, što je dokazano medicinskom dokumentacijom”, navodi se, između ostaloga, u obrazloženju presude…
Na tijek suđenja i na ono što je sve izrečeno osvrnuo se za naš portal legendarni pulski glazbenik i aktivist Bruno Langer kazavši da će se žaliti na presudu i ići, ako treba, i do Europskog suda za ljudska prava.
”Na sudu sam rekao da sam još od 1965. godine, dakle i u bivšoj državi, bio stjegonoša borbe protiv verbalnog delikta i da nikada nisam završio na sudu. Sve do sada. Osamdesetdruge godina sam, u intervjuu za tjednik Vikend, izjavio da mi (tadašnji komunistički) režim od pelena pere mozak i da sam zato album Atomskog skloništa
nazvao Mentalna higijena. Kazao sam: ”Ne stvarajmo u mozgu centar za autocenzuru…”. I nisam završio na sudu u državi za koju kažemo da je bila totalitarna?! A sada mi se, u Hrvatskoj, zbog izgovorene riječi sudi i presuđuje!”, zgrožen je Langer.

Podsjetio je, osim toga, da je u završnoj raspravi na sudu ispričao da je Emil Soldatić, tadašnji politički tajnik IDS-a, svojedobno izjavio za Glas Istre da je Istarski demokratski forum profašistička stranka jer na izbornoj listi ima – Brunu Langera, ali da zbog toga nije osuđen.
”Sutkinja istog ovog suda je tada rekla da se u političkoj utakmici može svašta reći pa i da je netko fašist. Soldatić je tada bio oslobođen. Ispada da on smije reći da sam ja fašist, ali ja ne smijem reći ovo što
sam izjavio o Miletiću?!”, ogorčen je nakon presude bio legendarni istarski roker.
Dodao je potom da je sutkinja Općinskog suda u Puli presudila da je on kriv jer njegova izjava nije vrijednosti sud nego uvreda.

‘Što je ovo, ako ne zatiranje slobode govora?’

”Jedni očito mogu sve, a drugi ne mogu. Što je ovo ako ne zatiranje slobode govore? No, to nije ništa začuđujuće. Ovo je prava slika Hrvatske i hrvatskog pravosuđa. Očito je da u Hrvatskoj nema slobode govora, odnosno za neke ima, ali za druge – nema. Kakva je ovo poruka suda? Ako pisneš protiv političara, tužit će te za duševne boli i
izgubit ćeš sud! Ovo je nevjerojatno”, komentirao je Bruno Langer tijek suđenja na Općinskom sudu u Puli.
Dodao je na kraju da je na pitanje sutkinje ‘tuži li ga kao gradonačelnik, ili kao građanin’, Miletić kazao da ga tuži kao građanin, dok u tužbi piše da mu je Langer nanio štetu kao gradonačelniku.
”Pa on je sam sebi je nanio najveću štetu kada je objavljena ona snimka nakon EU izbora, na kojoj on nešto nesuvislo govori. Tada su me mnogi novinari zvali da komentiram tu snimku, no odbio sam dati komentar rekavši tek da ne želim udarati mrtvo magare”, zaključuje Bruno Langer.

FOTO: Preslika prvostupanjske presude; vidosnimka YouTube-a