SUSTAV U RASPADU: Pacijenti umiru, frustrirani RAZBIJAJU po bolnicama; struka upozorila da će se to dogoditi! SUSTAV U RASPADU: Pacijenti umiru, frustrirani RAZBIJAJU po bolnicama; struka upozorila da će se to dogoditi!
TweetEmailPrint Kako raste broj smrtnih slučajeva zbog propusta medicinskog osoblja i nedjelovanja sustava, tako se povećava i nepovjerenje građana u hrvatsko zdravstvo. Istovremeno, na... SUSTAV U RASPADU: Pacijenti umiru, frustrirani RAZBIJAJU po bolnicama; struka upozorila da će se to dogoditi!


Kako raste broj smrtnih slučajeva zbog propusta medicinskog osoblja i nedjelovanja sustava, tako se povećava i nepovjerenje građana u hrvatsko zdravstvo. Istovremeno, na žalost, buja nasilje u bolnicama: samo par dana nakon napada na osoblje bolnice Jordanovac, došlo je sinoć do napada na medicinsko osoblje u KB Dubrava! Muškarac koji je došao na hitni prijem aktivirao je vatrogasni aparat, prijetio zaštitarima i policiji, napao medicinsko osoblje te uništio ambulantu

Svi oni koji iz vlastitog iskustva (ili iz razgovora s medicinskim osobljem koje već dugo upozorava na kolaps zdravstvenog sustava) znaju kakav kaos vlada u hrvatskom zdravstvu, odavno su predvidjeli da će u Hrvatskoj biti sve više tragedija, odnosno sve više smrtnih slučajeva koji su se mogli spriječiti.

Upravo to se zadnjih mjeseci događa: djeca i odrasli umiru jer liječnici i medicinsko osoblje ne reagiraju na vrijeme, ne reagiraju na pravi način ili ne prepoznaju da je stanje pacijenata vrlo ozbiljno… Primjera je sve više: od smrti mladića s astmom u Zaprešiću, smrti dječaka u Metkoviću, pa sve do smrti čovjeka u kolima hitne pomoći u kojima nije bilo ni liječnika, ni medicinske sestre…

A kako raste broj tragedija zbog kolapsa sustava, tako se povećava i nepovjerenje građana u hrvatsko zdravstvo, dok istovremeno buja, nažalost, i nasilje u bolnicama.

Jer, samo nekoliko dana nakon napada na medicinsko osoblje na odjelu Zavoda za tumore zagrebačke bolnice Jordanovac, došlo je sinoć do napada na medicinsko osoblje u KB Dubrava!

Muškarac koji je došao na hitni prijem u bolnicu napravio je veliki incident. Aktivirao je vatrogasni aparat, prijetio je zaštitarima i policiji, napao medicinsko osoblje, a uništio je i ambulantu”, kazao je očevidac ovog događaja za RTL.

Policija je muškarca privela uz uporabu sile.

Kako javlja RTL, policija je dojavu o ovom incidentu dobila pola sata nakon ponoći. Riječ je o 24-godišnjaku koji se u KB-u nalazio na pregledu na hitnom prijemu. Medicinsko je osoblje napao vatrogasnim aparatom, kojim je razbio i vrata, a ujedno je i osoblju upućivao prijetnje.

Prema neslužbenim informacijama, muškarac se uznemirio tijekom pregleda kompjutorizirane tomografije (CT) nakon čega je uzeo aparat za gašenje požara, porazbijao inventar bolnice, a hodnike i ambulantu poprskao pjenom za gašenje. Djelatnici KB-a cijelo jutro čiste odjel Hitne, javljaju mediji o joj jednom u nizu skandala povezanim s hrvatskim zdravstvenim sustavom.

A da se ovakvo sve dramatičnije stanje u zdravstvu moglo na vrijeme predvidjeti i spriječiti, potvrđuju brojna medijska izvješća  o stanju u zdravstvu od prije nekoliko godina, kada su pojedine liječnice i liječnici upozoravali što će se dogoditi, ako se pod hitno ne krene u dubinsku reformu zdravstva.

”Hrvatsko zdravstvo nije u gubicima jer dobiva premalo novca, već zato što novac curi u potocima kroz rupe u sustavu, prema svemu sudeći – kroz korupciju i nepotizam! Novac namijenjen zdravstvu troši se na političko uhljebljivanje, na više plaće podobnih činovnika, na građevinske radove i na tko zna za što sve još, ali ne za ono čemu je namijenjen – liječenju građana Republike Hrvatske! Zbog takve prakse, jedinice lokalne uprave i samouprave nemaju dovoljno kvalitetnih liječnika primarne zdravstvene zaštite. I kada postojeći liječnici odu u mirovinu, nema ih tko naslijediti. Obiteljska medicina tako postaje tek prolazna struka. Mladi domski liječnici, koji nisu završili specijalizaciju, sve pacijente šalju u bolnice, što dodatno poskupljuje ionaku preskup sustav”, pojasnile su dr. Marija Divić, dr. Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite, te dr. Sanja Klaić Grotić nakon press konferencije održane u Hrvatskom Saboru još u listopadu 2017. godine, o čemu je izvijestio portal Promise.hr.

No, unatoč dramatičnim upozorenjima liječnica primarne zdravstvene zaštite koje su još tada tvrdile da se sustav raspada te da će mnogi građani prije umrijeti nego dočekati pregled u Hrvatskoj, ništa bitno nije s promijenilo.

Zato se ljetos, prema svemu sudeći, i dogodio slučaj tragične smrti mladića iz Zaprešića, koji bi najvjerojatnije i danas bio živ, da su mu liječnici pomogli kada je zvao hitnu pomoć…

I nakon te tragedije, dr. med Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite upozorila je da ćemo sličnih tragedija, poput te iz Zaprešića, uskoro imati diljem Hrvatske, no ni to upozorenje nije probudio vladajuće da pod hitno krenu u korjenite i nužno potrebne reforme…

Nakon toga, dogodila se velika tragedija u Metkoviću, pa smrt pacijenta u kolima hitne pomoći…, a odmah potom uslijedili su nasilni ispadi u bolnicama…

I premda dobro upućeni tvrde da hrvatski porezni obveznici izdvajaju sasvim dovoljno novca za zdravstvo, te da novac curi kroz rupe u sustavu, odnosno da se troši na političko uhljebljivanje i u druge nemedicinske svrhe, ništa se ne čini da se opasno uzdrman sustav reorganizira, kako ne bi bilo novih tragičnih slučajeva, a onda i novih nasilnih ispada po bolnicama širom Hrvatske.

Što se, dakle, još treba dogoditi da ministar Kujundžić, Hrvatski Sabor i Vlada RH napokon krenu u korjenitu reformu zdravstva?

FOTO: screenshot YouTube snimki