SVE ĆEMO IZNENADITI Ogroman interes stranih i domaćih medija najbolja je ‘anketa’ SVE ĆEMO IZNENADITI Ogroman interes stranih i domaćih medija najbolja je ‘anketa’
RAZGOVOR: JURO MARTINOVIĆ O TEMELJIMA VELIKOG OPTIMIZMA JEDINE OPCIJE

SVE ĆEMO IZNENADITI Ogroman interes stranih i domaćih medija najbolja je ‘anketa’

Politika 7. rujna 2016. Damir Kramarić

TweetEmailPrint I analitičarima koji nam nisu skloni jasno je da prelazimo prag u svih 10 izbornih jedinica i da glas nama neće biti bačen... SVE ĆEMO IZNENADITI Ogroman interes stranih i domaćih medija najbolja je ‘anketa’


I analitičarima koji nam nisu skloni jasno je da prelazimo prag u svih 10 izbornih jedinica i da glas nama neće biti bačen glas. Zato su prestali objavljivati ankete, kako to ne bi shvatio i narod i kako nam ne bi dao još puno veću potporu. No, imamo i informaciju da će na nas krenuti napadi od strane političkih protivnika koji će biti plasirani kroz medije. Zato apeliramo na glasače da izađu u što većem broju i da se ne plaše

juto-se-smijeOdvjetnik Juro Martinović, nositelj liste koalicije Živog zida, Franka, Akcije mladih i Promijenimo Hrvatsku u Šestoj izbornoj jedinici, upozorava ovih dana da se, zbog naglog rasta popularnosti koalicije kojoj pripada, priprema žestoki medijski napad na ‘Jedinu opciju’. O tome te o malo poznatoj činjenici da je prije više od godinu dana kao odvjetnik ‘pro bono’ zastupao Živi zid u trenutku kada je HEP protiv pojedinih članova podnio kaznenu prijavu jer su uključivali struju dužnicima kojima ju je HEP isključio, razgovaramo s dopredsjednikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Mnogi se pitaju otkud poznati odvjetnik u koaliciji sa Živim zidom. Ne znaju da ste lani zastupali Živi zid, kada je HEP podnio kaznenu prijavu protiv njih. Kako je to završilo?

”To je bilo dobro i za Živi zid i za mene. Ukazao sam na činjenicu da se ne radi o kaznenom djelu. Da bi bilo kazneno djelo trebala je postojati namjera opstrukcije sustava. No, živozidaši su struju ukapčali s namjerom da ukažu sustavu kako HEP, velika tvrtka u vlasništvu države, provodi iskapčanje struje ljudima koji nisu platili, jer su ih strukture dovele u poziciju da ne mogu plaćati. Da su osmislili socijalni program koji bi pomogao tim ljudima ili da je HEP kao monopolist i bogata državna tvrtka oprostio dug, ne bi Živi zid morao uključivati struju tim ljudima. Oni nisu nikada išli braniti bogate niti one koji mogu plaćati, već one koji ne mogu. Zato sam ih branio bez naknade.

Jesu li procesuirani aktivisti zbog uključivanja struje onima kojima ju je HEP isključio?

”Nisu. Nakon konferencija na tisak na kojoj smo ukazali na činjenice,  odustali su od kaznenog progona. Zaključili su da je riječ o takozvanoj minornoj društvenoj nedisciplini kojoj je cilj bio ukazivanje na propuste struktura.

Tko je, u slučaju ponovnog uključivanja struje ljudima koji nisu bili u mogućnosti plaćati račune, uistinu provodio anarhiju: Živi zid, HEP ili država?

”Tvrdnja da su članovi i aktivisti Živog zida anarhisti je toliko izlizana da u nju ne vjeruju ni oni koji ju guraju. Anarhisti bi bili ljudi koji idu na opstrukciju institucija, kako one ne bi radile svoj posao. A mi znamo da su opstrukciju radile vladajuće političke strukture, jer bi u slučaju da institucije neovisno rade svoj posao, oni izgubili na važnosti i utjecaju. Društvene skupine koje sam zastupao ukazivale su na grijeh struktura. Štitili su ljude koji su zapali u financijske teškoće bez svoje krivnje, odnosno krivnjom šire zajednice. Riječ je o nezaposlenima, blokiranima, oštećenicima RBA zadruga, dužnicima u švicarskom franku… Za 80 kuna duga isključivali su im struju, a svojim menadžerima su isplaćivali otpremnine u vrijednosti od 100.000 eura. Kada bi se novac kojega su javne tvrke davale za otpremnine članova uprava preusmjerio u socijalne programe, ne bi morali isključivati struju tim ljudima. To je bio smisao akcije Živog zida. Zbog te njihove socijalne osjetljivosti te da iskažem bliskost istim vrijednostima, branio sam ih bez naknade.

Jesu li točne glasine da su pojedine agencije, koje se bave predizbornim anketama, odlučile prestati objavljivati rezultate jer je koalicija Jedina opcija – nakon vašeg predizbornog spota koji je postao pravi hit na društvenim mrežama – počela naglo rasti?

”Nema drugog logičnog obrazloženja. Već je potpuno jasno koliko će dobiti HDZ sa svojim satelitima, koliko će dobiti SDP sa svojim satelitima, a prepoznat je i nagli pad povjerenja kojega glasači daju MOST-u. U političkom centru je ostala jedino ova koalicija, za koju je analitičarima, koji nam nisu skloni, jasno da prelazimo prag u svih 10 izbornih jedinica i da glas nama neće biti bačen glas, niti će pripasti velikim strankama. Zato su prestali objavljivati ankete, kako to ne bi shvatio i narod i kako nam ne bi dao još puno veću potporu.

Kome u Hrvatskoj vaš uspjeh nikako ne odgovara?

”To su, prije svega, naši politički protivnici. Jedna okupljena oko SDP-a, druga oko HDZ-a, uz koji se sada neupitno nalazi i Most.

Je li točna informacija da postoji iznenađujuće velik interes medija za prisustvo u stožeru Jedine opcije tijekom izborne noći, koji će u nedjelju biti smješten u zagrebačkom hotelu Antunović?

”Ogroman interes medija i nas je zatekao. Jako puno domaćih, ali i stranih novinara i medija, zatražilo je akreditaciju za izvještavanje iz našeg stožera u hotelu Antunović tijekom izborne noći.

Kako to tumačite?

”Pored naših velikih očekivanja temeljenih na reakciji građana kojima svjedočimo dok obilazimo Hrvatsku, i ovo je znak i potvrda da ćemo biti veliko iznenađenje izbora i ostvariti rezultat koji će iznenaditi političke analitičare i aktere političke scene. No, imamo i informaciju da će prema nama ovih dana krenuti napadi od strane političkih protivnika koji će biti plasirani kroz medije. Zato apeliramo na glasače da izađu u što većem broju, da se ne plaše jer u njihovim i našim rukama su društvene promjene koje su neophodne i koje svi očekujemo. I za koje smo se spremni žrtvovati.