SVE VIŠE SVRABA U ZAGREBU: I do 300 slučajava u zadnjih mjesec dana, i IGRAČI DINAMA svrabljivi! SVE VIŠE SVRABA U ZAGREBU: I do 300 slučajava u zadnjih mjesec dana, i IGRAČI DINAMA svrabljivi!
TweetEmailPrint ”Laboratorij referentnog centra pri Ministarstvu zdravstva u Zagrebu proteklih mjeseci bilježi i do 300 slučaja testiranja na svrab, dok ih je u prosječnom mjesecu... SVE VIŠE SVRABA U ZAGREBU: I do 300 slučajava u zadnjih mjesec dana, i IGRAČI DINAMA svrabljivi!


”Laboratorij referentnog centra pri Ministarstvu zdravstva u Zagrebu proteklih mjeseci bilježi i do 300 slučaja testiranja na svrab, dok ih je u prosječnom mjesecu 20-ak. “U posljednjih nekoliko mjeseci svjedočimo ne bih rekao epidemiji, ali znatno povećanom broju pozitivnih nalaza”, kaže dr. Skerlev

U svlačionici Dinama pojavio se svrab.  Klupski liječnici trenerima su poslali upozorenje da o svemu upozore igrače te da ako primijete simptome posjete ambulantu. Iz kluba tvrde – svrab nije došao iz Dinamove svlačionice.

“U našoj omladinskoj školi kod trojice igrača nakon jednog međunarodnog turnira pojavio se svrab. Isti dan kad smo otkrili da se radi o svrabu kontaktirali smo sa Zavodom za epidemiologiju pri Andriji Štamparu, koji su odmah izašli na teren”, rekao je Ivica Smodek, glavni liječnik u GNK-u Dinamo, za NovuTV, a vijest prenosi Dnevnik.hr

Petković, Livaković, Oršić i drugi prvotimci, tvrde u Dinamu, nisu ugroženi. “Ne, ne, nitko iz prvog tima nije ugrožen. Epidemiolog je dao terapiju, znači ovi koji su zaraženi moraju se pet dana mazati kabicidima, a ovi koji nisu bili zaraženi, ali su bili s njima u kontaktu, trebaju se jedan dan mazati”, rekao je Smodek.

Svrab nije šala, ističu stručnjaci. Uzrokuje ga grinja, a glavni je simptom svrbež, pojačan u večernjim satima kad se osoba umiri.

“Na koži u pravilu nešto mora biti vidljivo, dakle nije dovoljan samo svrbež. Najčešće su to, jednostavno govoreći, razgrebeni prištići koji se nalaze na mjestu na kojem se uzročnik nastoji reproducirati i proširiti infekciju”, kazao je Mihael Skerlev iz Klinike za dermatovenerologiju KBC-a Zagreb.

Pomoć od svraba treba potražiti kod liječnika jer bez terapije svrab neće proći. Prenosi se s oboljele na zdravu osobu direktnim dodirom kože na kožu, ali i rubljem, odjećom, ručnicima i posteljinom.

U slučaju pojave svraba ili šuge bolesnikovu odjeću, ručnike i posteljinu potrebno je strojno oprati i osušiti na visokim temperaturama. Odjeću od poliestera i drugih materijala koji ne mogu u perilicu potrebno je staviti u plastičnu vrećicu i hermetički zatvoriti barem tjedan dana.

Laboratorij referentnog centra pri Ministarstvu zdravstva u Zagrebu proteklih mjeseci bilježi i do 300 slučaja testiranja na svrab, dok ih je u prosječnom mjesecu 20-ak. “U posljednjih nekoliko mjeseci svjedočimo ne bih rekao epidemiji, ali znatno povećanom broju pozitivnih nalaza”, kaže Skerlev.

I samo razmišljanje o svrabu – svrbi, no primijetite li pojačano crvenilo, svakako se obratite svom liječniku, piše Dnevnik.hr.

FOTO: Preslika videosnimki