Hrvatska bogatija za 202 nova doktora znanosti, no još čekamo da se znanstvenici UKLJUČE U borbu za SPAŠAVANJE RH Hrvatska bogatija za 202 nova doktora znanosti, no još čekamo da se znanstvenici UKLJUČE U borbu za SPAŠAVANJE RH
TweetEmailPrint Novopromovirani doktori znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu pridružili su se predstavnicima akademske zajednice i uzvanicima u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, gdje je... Hrvatska bogatija za 202 nova doktora znanosti, no još čekamo da se znanstvenici UKLJUČE U borbu za SPAŠAVANJE RH


Novopromovirani doktori znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu pridružili su se predstavnicima akademske zajednice i uzvanicima u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, gdje je u 17 sati svečano obilježen početak nove 349. akademske godine

Grad Zagreb bogatiji je za dvjesto dva doktora znanosti i umjetnosti. Svečanost je po 35 put održana u dvorani Hrvatskog narodnog kazališta gdje su nakon uvodnih zvukova himne i pozdravnog govora rektora sveučilišta Damira Borasa, doktorandi dočekali i službeno proglašenje višeg akademskog zvanja.

Čestitajući kandidatima, rektor Damir Boras istaknuo je da stjecanje akademskoga stupnja doktora znanosti predstavlja ključnu točku i prekretnicu na životnom putu svakoga člana akademske zajednice.

“Stjecanje akademskog stupnja doktora znanosti je prvi bitni i temeljni korak na putu cjeloživotnog ostvarivanja vlastitih kreativnih sposobnosti i vlastite akademske i građanske slobode”, kazao je.

Nakon što su kandidati izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti i umjetnosti, promovirani kandidati prebacili su kičanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje. Uslijedilo je uručivanje diploma te upisivanje promoviranih u knjigu doktora, a svečanost je završila akademskom himnom Gaudeamus igitur.

Kandidati su bili odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape, te su od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta došli u dvjema povorkama koje su predvodila dva sveučilišna pedela, zbog čega je kratkotrajno obustavljen promet na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske.

U ime novopromoviranih doktora znanosti i umjetnosti prisutnima na svečanostima u HNK-u obratio se Ivan Domagoj Drmić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Istoga dana poslijepodne, novopromovirani doktori znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu pridružili su se predstavnicima akademske zajednice i uzvanicima u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, gdje je u 17 sati svečano obilježen početak nove 349. akademske godine.

Kreće, dakle, 349. akademska godina na najstarijem hrvatskom sveučilištu, no još uvijek čekamo da se intelektualci uključe u borbu za spašavanje Hrvatske…