Svjetski poznati ‘POLITICO’ piše o uništavanju hrvatskih šuma; EU uvodi specijaliziranu obuku za policiju i suce Svjetski poznati ‘POLITICO’ piše o uništavanju hrvatskih šuma; EU uvodi specijaliziranu obuku za policiju i suce
TweetEmail2Print ”Već isti dan po izlasku članka odgovarali smo na brojne upite drugih svjetskih medija tipa „što se to zbiva sa šumama u Hrvatskoj“.... Svjetski poznati ‘POLITICO’ piše o uništavanju hrvatskih šuma; EU uvodi specijaliziranu obuku za policiju i suce


”Već isti dan po izlasku članka odgovarali smo na brojne upite drugih svjetskih medija tipa „što se to zbiva sa šumama u Hrvatskoj“. Također, okvirno smo dogovorili i daljnju suradnju koja, osim izjava i detaljnog opisa udruženog zločinačkog pothvata pomno planiranog uništavanja naših šuma, uključuje i slanje relevantnih dokumenata iz poslovanja Hrvatskih šuma d.o.o., poveznica na Vladu, ministarstva, Vladine urede itd. koji naše tvrdnje nedvojbeno i dokazuju”, napisala je Vesna Grgić, voditeljica Zelenog odreda – foruma braniteljske udruge Vidra te podijelila link na tekst POLITICO.eu

Administratori FB stranice Zeleni odred – forum izvijestili su da je njihova višegodišnja borba protiv prekomjerne sječe šuma u Hrvatskoj rezultirala zainteresiranošću svjetskih medija za ovu do jučer – samo hrvatsku temu.
”S ponosom vam javljamo da nas i našu borbu za spas naših šuma spominje i POLITICO, jedan od najutjecajnijih, nezavisnih i vrlo cijenjenih političkih portala na svijetu!
U kontekstu opisa rada Komisije EU, donošenja novih mjera u svrhu očuvanja šuma u Europi, te kratkih primjera kršenja direktiva o očuvanju šuma u pojedinim problematičnim zemljama jugoistočne Europe, POLITICO o nama kaže:
Vesna Grgić, predsjednica udruge hrvatskih branitelja VIDRA i voditeljica Foruma Zelenog odreda, istražila je i dokumentirala neodrživo gospodarenje šumama u Hrvatskoj te pokrenula niz tužbi protiv državnih vlasti. “Ali do danas nismo svjedočili pokušajima vlasti da riješe problem”, rekla je, dodajući da je njezina organizacija to pitanje postavila Europskoj komisiji i Uredu Europskog javnog tužitelja.“

Dogovorili i daljnju suradnju s medijima

Na prvi pogled vrlo šturo, no, kako se čini, više nego dovoljno da potakne znatiželju i drugih europskih i svjetskih portala.
Već isti dan po izlasku članka odgovarali smo na brojne njihove upite tipa „što se to zbiva sa šumama u Hrvatskoj“. Također, okvirno smo dogovorili i daljnju suradnju koja, osim izjava i detaljnog opisa udruženog zločinačkog pothvata pomno planiranog uništavanja naših šuma, uključuje i slanje relevantnih dokumenata iz poslovanja Hrvatskih šuma d.o.o., poveznica na Vladu, ministarstva, Vladine urede itd. koji naše tvrdnje nedvojbeno i dokazuju.
Poražavajuća i sramotna istina o organiziranom pustošenju i rasprodaji šuma u RH više nije lokalna vjestica na koju će Hrvatske šume d.o.o. pod prijetnjom tužbe zahtijevati objavljivanje sada već legendarnog “nije istina!” demantija, već vijest koja je našla put do svjetske javnosti.

Milijuni čitatelja u SAD-u i EU

Napomena:
POLITICO je globalna je i nestranačka informativna organizacija sa sjedištem u Bruxellesu te uredima u Londonu, Berlinu i Parizu. Središnja misija POLITICO-a, od osnutka do danas je pomoći u održavanju i znatnom širenju nestranačkog političkog novinarstva.
POLITICO prosječno prati 26 milijuna posjetitelja mjesečno na web stranici u SAD-u, te prosječno više od 1,5 milijuna posjetitelja mjesečno prati portal POLITICO.eu”, napisala je Vesna Grgić, voditeljica Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra na FB profilu Zelenog odreda te podijelila poveznicu na spomenuti tekst portala Politico
Ovdje donosimo neznatno skraćenu verziju tog teksta (prevedenog na hrvatski):

‘Komunističko naslijeđe protiv borbe za očuvanje šuma’

”Srednjoeuropske zemlje imale su velikih problema s kontrolom ilegalne sječe, što će biti sve veći problem za regiju nakon ovotjednog prijedloga Europske komisije da poboljša svoje zakonodavstvo protiv okolišnog kriminala.

Revizija Direktive o ekološkom kriminalu “ojačat će vladavinu prava u području okoliša” i “značit će mnogo jače sankcije za ljude i tvrtke koji krše zakon u područjima poput ilegalne trgovine otpadom, trgovine drvom”, rekao je povjerenik za okoliš Virginijus Sinkevičius na konferenciji za novinare u srijedu.

Zemlje srednje i istočne Europe godinama se sukobljavaju s institucijama EU oko gospodarenja šumama.

Sud EU-a je 2018. presudio da je Poljska prekršila prirodna pravila bloka kada je odlučila povećati stope sječe u dijelovima zaštićene šume Białowieża. Godine 2020. Europska komisija pokrenula je postupak za kršenje prava protiv Rumunjske zbog propusta u suzbijanju ilegalne sječe u zaštićenim područjima zemlje. Ranije ovog tjedna, Slovačka je donijela reformu svog sustava nacionalnih parkova koja povećava zaštitu prirode i također ograničava sječu.

Vesna Grgić, predsjednica udruge hrvatskih branitelja VIDRA i voditeljica Foruma zelenih odreda, istražila je i dokumentirala neodrživo gospodarenje šumama u Hrvatskoj te pokrenula niz tužbi protiv državnih vlasti. “Ali do danas nismo svjedočili pokušajima vlasti da riješe problem”, rekla je, dodajući da je njezina organizacija to pitanje postavila Europskoj komisiji i Uredu Europskog javnog tužitelja.

Crvena prošlost

Problemi regije mješavina su službeno sankcioniranih šumskih praksi koje krše pravila EU-a i ilegalne sječe koja krši lokalne zakone, ali se rijetko procesuira.

Laura Bouriaud, profesorica na Sveučilištu Stefan cel Mare u Suceavi, Rumunjska, proučava uzroke ilegalne sječe u srednjoj i istočnoj Europi. Rekla je da su zbog “komunističkog naslijeđa u regiji… zakoni vrlo birokratski, a provedba slaba.”

Revidirana direktiva Komisije ima za cilj riješiti ovo pitanje i osigurati “specijaliziranu obuku za policiju, tužitelje i suce i osigurati da imaju resurse i alate koji su im potrebni”, rekao je Sinkevičius, ali je dodao da to neće doći s dodatnim novcem EU-a.

Aktivisti koji pokušavaju ukazati na ove probleme mogu naići na moćne lokalne interese.

Unatoč postupcima zbog kršenje prava, situacija u Rumunjskoj “nije krenula u pravom smjeru”, rekao je rumunjski europarlamentarac Nicolae Ștefănuță iz liberalne grupe Renew Europe, dodajući: “Premlaćivali su branitelje okoliša” zbog istrage nezakonite sječe .

Sinkevičius je rekao da će Komisija učiniti više da zaštiti aktiviste. “Vrlo često branitelji okoliša suočavaju se s velikim osobnim rizikom, čak i ovdje u Europi – to može biti uznemiravanje, fizičko zastrašivanje, pa čak i više”, rekao je. “Nova direktiva dolazi s posebnim odredbama za podršku i pomoć osobama koje prijavljuju prekršaje u vezi s okolišem ili pomažu u istrazi.”, navodi se u tekstu portala POLITICO.

FOTO: Zeleni odred – forum; preslika sa stranice Politico.eu