SVJETSKI SPEKTAKL Baletne zvijezde Sankt Peterburga u zagrebačkom HNK SVJETSKI SPEKTAKL Baletne zvijezde Sankt Peterburga u zagrebačkom HNK
POLA STOLJEĆA GRADOVI PRIJATELJI

SVJETSKI SPEKTAKL Baletne zvijezde Sankt Peterburga u zagrebačkom HNK

Zagreb 13. listopada 2016. Promise.hr

TweetEmailPrint Intenziviranje kulturne suradnje dio je programa koji bi svoj vrhunac trebao imati 2018., kada se obilježava 50. obljetnica prijateljstva Zagreba i Sankt Peterburga,... SVJETSKI SPEKTAKL Baletne zvijezde Sankt Peterburga u zagrebačkom HNK


Intenziviranje kulturne suradnje dio je programa koji bi svoj vrhunac trebao imati 2018., kada se obilježava 50. obljetnica prijateljstva Zagreba i Sankt Peterburga, najavio je na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Gradskoj upravi gradonačelnik Milan Bandić

Gradovi Zagreb i Sankt Peterburg njeguju višedesetljetno prijateljstvo koje je odnedavno preraslo u sve intenzivniju kulturnu suradnju, a ta će “nova tradicija”, kako je najavljeno u srijedu u Zagrebu, početi gostovanjem baletnih zvijezda Sankt Peterburga idući tjedan u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb, te izložbom fotografija najpoznatijeg ruskog fotografa Eugenija Mohoreva u Galeriji Klovićevi dvori.

Intenziviranje kulturne suradnje dio je programa koji bi svoj vrhunac trebao imati 2018., kada se obilježava 50. obljetnica prijateljstva dvaju gradova, najavio je na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Gradskoj upravi gradonačelnik Milan Bandić.

“Prijateljstvo koje datira skoro pola stoljeća, od 1968. godine, kuje se zlatnim slovima u listopadu ove godine, sve do 2018., kada ćemo ga na poseban način obilježiti”, kazao je Bandić.

Tim povodom u planu je niz događanja koja će uključivati izložbe, koncerte i kazališne predstave, a početak suradnje na razini kulturnih institucija između Zagreba i Sankt Peterburga, važnog svjetskog kulturnog središta, obilježit će upravo gostovanje baleta Sankt Peterburga u središnjoj hrvatskoj nacionalnoj kazališnoj kući u ponedjeljak i utorak 17. i 18. listopada, te izložba u Galeriji Klovićevi dvori, napomenuo je gradonačelnik.

Veleposlanik Rusije u RH Anvar Azimov istaknuo je kako je to “dar Rusije prijateljskom hrvatskom narodu”, u povodu dvaju velikih datuma za rusko-hrvatske odnose koji se uskoro obilježavaju: 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa, te 50 godina partnerskih odnosa između Zagreba i Sankt Peterburga.

“Tim povodom osmislili smo cijeli niz događaja, prvi od kojih je upravo dolazak baletnih zvijezda Marijinskog teatra, najpoznatijeg baletnog kazališta, ne samo u Sankt Peterburgu nego i u cijeloj Rusiji, što je događaj koji još u Zagrebu nije viđen”, poručio je Azimov. Kao vrhunac svih događanja najavio je izložbu u 2018. koja će u Zagrebu predstaviti slavni sanktpeterburški Ermitaž, jednu od najvećih i najznačajnijih svjetskih umjetničkih i kulturnih institucija.

Gostovanje u HNK-u najavila je intendantica te institucije Dubravka Vrgoč, koja je kazala kako joj je izuzetna čast što će upravo HNK Zagreb imati priliku hrvatskoj publici predstaviti program koji se ne pamti u novijoj povijesti te kuće, “a i u kulturnoj povijesti uopće, program na kojemu bi nam pozavidjele mnoge europske kulturne i kazališne prijestolnice”.

Pod umjetničkim oblikovanjem nagrađivanog ruskog baletnog prvaka Andriana Fadejeva, u HNK-u Zagreb nastupit će neki od vodećih ruskih, a time i europskih, baletnih solista poput Vladimira Škljarova, Jekaterine Osmolkine, Valerije Martinjuk, Aleksandra Sergejeva, Anželine Voroncove, Ivana Zajceva, Alle Bočarove, Andreja Sorokina i Sergeja Krilova, kazala je intendantica.

“To je još jedan u nizu programa kojima pridonosimo stavljanju HNK-a Zagreb i Zagreba na mapu europskih kazališnih kuća”, poručila je Vrgoč.

Izložba najpoznatijeg suvremenog ruskog fotografa

Paralelno, u sklopu programa predstavljanja bogate kulturne ponude Sankt Peterburga, u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori u ponedjeljak 17. listopada otvara se izložba fotografija “Sankt Peterburg očima anđela”, koja će hrvatskoj publici predstaviti fantastičnu panoramu toga grada viđenu očima fotografa Eugenija Mohoreva, iz vizure katedrale Sv. Izaka, jedinstvenog 101,5 metara visokog spomenika.

Riječ je o seriji umjetničkih fotografija koje je Mohorev napravio s balustrade katedrale, penjući se tijekom nekoliko lipanjskih noći 2011. na visinu od 61 metar.

Ravnatelj Klovićevih dvora Antonio Picukarić izrazio je zadovoljstvo što će ugostiti tu “veliku i izuzetno zanimljivu izložbu izuzetno bajkovitih fotografija jednog od najpoznatijih ruskih fotografa”. Istaknuo je kako je ta izložba tek početak važne suradnje i “uvod u veliku izložbu Ermitaža u 2018.” Izložba će se moći pogledati do 13. studenoga.

Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin napomenula je kako se suradnja između Zagreba i Sankt Peterburga gradi napornim zalaganjem i radom s obje strane, te nije fokusirana samo na kulturu.

“No, ti su događaji važni zbog toga što njima počinje ciklus dugoročne suradnje između ta dva prijateljska grada u kontekstu obilježavanja obljetnice prijateljstva; suradnje koja nije jednosmjerna jer, kao što ćemo mi ugostiti kulturne programe Sankt Peterburga, tako će biti i obrnuto”, istaknula je, te kazala kako su u tom smislu već obavljeni neki konkretni razgovori te je niz zagrebačkih muzejskih institucija već uspostavio kontakte sa srodnim institucijama u Sankt Peterburgu