Tajni kupci otkrili: ‘Kupujemo smeće od hrane; Hrvatska postala europski kontejner trećerazredne robe!’ Tajni kupci otkrili: ‘Kupujemo smeće od hrane; Hrvatska postala europski kontejner trećerazredne robe!’
TweetEmailPrint Ono što su kupili izložili su pred medije: trulo voće i povrće koje smrdi, zapakirane mesne proizvode nesigurne za konzumaciju. U sve 22... Tajni kupci otkrili: ‘Kupujemo smeće od hrane; Hrvatska postala europski kontejner trećerazredne robe!’


Ono što su kupili izložili su pred medije: trulo voće i povrće koje smrdi, zapakirane mesne proizvode nesigurne za konzumaciju. U sve 22 trgovine utvrđeni su proizvodi s isteklim rokom trajanja, sumnjivog izgleda ili im cijene nisu odgovarale onima koje su potrošači trebali platiti. Akciju su proveli jer imaju izuzetno velik broj prigovora potrošača na kvalitetu i sigurnost hrane, na akcijske cijene i istek roka trajanja proizvoda

Tajni kupci su u petak i subotu obišli 22 trgovine i mesnice u Zagrebu i okolici, gdje su kupovali raznu robu, poput voća i povrća te mesnih prerađevina, a u nedjelju su izvijestili kako su rezultati kvalitete “katastrofalni” i da Hrvatska postaje “europski kontejner za trećerazrednu robu”.

Aktivisti Građanske inicijative “Kvalitetna i sigurna hrana Hrvatske” obišli su u redovno radno vrijeme sve glavne trgovačke lance i samostalne trgovine, a dio onoga što su kupili izložili pred medije – trulo voće i povrće, koje je u poluraspadnutom stanju i smrdi, te zapakirane mesne proizvode nesigurne za konzumaciju’, izvijestio je Radio Sljeme.

U sve 22 trgovine utvrđeni su proizvodi s isteklim rokom trajanja koji nisu smjeli biti na policama, veliki broj proizvoda bio je sumnjivog izgleda ili im cijene nisu odgovarale onima koje su na kraju na blagajni potrošači trebali platiti, rekao je na konferenciji za novinare Josip Kelemen, jedan od aktivista i savjetnik u redakciji “Halo, inspektore”.

Pokvarena, trula i nejestiva hrana

Sniženja u pojedinim trgovačkim lancima odnose se na pokvarenu, trulu, nejestivu hranu, čak i uz termičku obradu, kazao je Kelemen poručivši da tajni kupci o svemu imaju račune i snimke.

Akciju su proveli, kaže, jer imaju izuzetno velik broj prigovora potrošača na kvalitetu i sigurnost hrane, na akcijske cijene i istek roka trajanja proizvoda.

Odgovornost za stavljanje takvim proizvoda na police jest, ističe, na trgovcima te voditeljima poslovnice koji su trebali obaviti nadzor i reći da se to ne stavlja u prodaju.

Uprava naređuje da prodaju i pokvareno!

– Osim ako to nije u dogovoru s menadžmentom pojedinih trgovačkih lanaca, a imamo izjave bivših i sadašnjih zaposlenika pojedinih trgovačkih lanaca gdje uprave naređuju trgovcima da to stave u prodaju, iako ne bi smjeli, upozorio je Kelemen.Akcija je provedena je u suradnji Građanske inicijative “Kvalitetna i sigurna hrana Hrvatske”, Hrvatske stranke umirovljenika, uz nazočnost tima iz “Halo, inspektore”, a svoje nalaze će prijaviti Državnom inspektoratu i Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu.

FOTO: Screesnshot videosnimki