Tomašević: Mi nemamo aferu. Nogalo: Što on to govori? EPPO im ozbiljno istražuje aferu nad aferama! Tomašević: Mi nemamo aferu. Nogalo: Što on to govori? EPPO im ozbiljno istražuje aferu nad aferama!
TweetEmailPrint ”Tomislav Tomašević živi u posve nerealnom svijetu kada može nešto tako izjaviti, a uspio je već skoro dvije godine blokirati najveći projekt grada... Tomašević: Mi nemamo aferu. Nogalo: Što on to govori? EPPO im ozbiljno istražuje aferu nad aferama!


”Tomislav Tomašević živi u posve nerealnom svijetu kada može nešto tako izjaviti, a uspio je već skoro dvije godine blokirati najveći projekt grada Zagreba – CCTM Srebrnjak, što nije uspjelo niti  Milanu Bandiću. Imam pouzdane informacije da traje ozbiljna istraga Europskog tužiteljstva i OLAF-a u suradnji s hrvatskim institucijama zbog ozbiljnih malverzacija oko EU projekta Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak. Od kada je došao na vlast, Tomašević je postao marioneta u rukama sumnjivih poduzetnika i akademske zajednice”, ističe dr. Nogalo, bivši ravnatelj Srebrnjaka. Dodaje da su ga pokušali ucijeniti i ušutkati, ali da nisu uspjeli

”Ponosan sam da u odnosu na bivšu vlast nemamo nijednu korupcijsku aferu”, izjavio je nedavno zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u razgovoru za Nacional (a to je odmah prenio i besplatni tjednik Zagreb News).

Cijeli spomenuti intervju pun je Tomaševićeve samohvale i neprihvaćanja kritike na svoj račun, ili na račun nove gradske vlasti.

No, dr. Boro Nogalo, bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak i jedan od najzaslužnijih za dobivanje dragocjenog 60 milijuna eura vrijednog projekta Centra za translacijsku medicinu – koji je trebao biti financiran iz fondova EU-a, a koji je već dugo blokiran i prijeti mu propadanje, nimalo se ne slaže s Tomaševićevim tvrdnjama. Pogotovo ne s tezom o izostanku afera u njegovu mandatu.

‘EU i dalje zainteresiran za projekt’

”Tomislav Tomašević živi u posve nerealnom svijetu kada može nešto tako izjaviti, a uspio je već skoro dvije godine blokirati najveći projekt grada Zagreba – CCTM Srebrnjak, što nije uspjelo niti Milanu Bandiću. Imam pouzdane informacije da traje ozbiljna istraga Europskog javnog tužiteljstva i OLAF-a u suradnji s hrvatskim institucijama zbog ozbiljnih malverzacija oko EU projekta Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak. Europska unija i dalje je jako zainteresirana za taj projekt jer je vrlo kreativan i inovativan i jer u cijeloj Europi imamo sve više djece s alergijama i autoimunim bolestima, što bi ovaj projekt u velikoj mjeri rješavao. No, taj dragocjeni projekt je već dugo blokiran, a blokirao ga je upravo Tomašević, kao najodgovornija osoba u Gradu Zagrebu u suradnji sa pročelnicom za socijalu i zdravstvo Lorom Vidović. Grad Zagreb je, naime, vlasnik Dječje bolnice Srebrnjak. Blokada projekta Srebrnjak je i sramota i afera nad aferama, bez obzira na konačni pravosudni epilog. To je velika Tomaševića ljudska i moralna afera, jer ruši njegov kredibilitet kao čovjeka. Tomašević je tu pogazio sve moralne principe”, ističe odmah u uvodu dr. Boro Nogalo, bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak.

Sumnjivo raskinut ugovor

Tumači potom da je tvrtka Kamgrad sumnjivo raskinula ugovor o gradnji nove Dječje bolnice Srebrnjak i Centra za translacijsku medicinu još u ožujku prošle godine. Dodaje kako i činjenica da još uvijek nije napravljena primopredaja gradilišta, kao ni završni obračun, dokazuje da tu nešto nije u redu.

”Primopredaja nije napravljena jer je Grad to htio protuzakonito učiniti, čemu su se usprotivili glavni projektant i glavna nadzorna inženjerka, dakle osobe jedine ovlaštene za stručni i projektantski nadzor nad projektom. Odgovorni u Gradu Zagrebu njih su dvoje zbog toga htjeli isključiti iz cijele te evidentno sumnjive priče”, ističe dr. Nogalo.

Na pitanje što je bilo protuzakonito, odgovara da je od suda odabrani ovlašteni sudski vještak utvrdio da je Kamgrad protuzakonito raskinuo ugovor o gradnji. To je, dodaje, argumentirao i potrebnom dokumentacijom.

‘Rade u korist Kamgrada, a na štetu bolesne djece’

”Sudski je vještak utvrdio, osim toga, da je Kamgrad naplatio oko 6,5 milijuna kuna iz fonda Europske unije, bez priložene dokumentacije, odnosno bez pokrića, te još potražuje približno 6 milijuna kuna za izvedbeni projekt. Drugim riječima, naplatili su nešto što – prema nalazu ovlaštenog sudskog vještaka – nisu odradili. To sudsko vještačenje su potvrdili i glavni nadzorni inženjer i glavna projektantica. No, u pokušaju da obrane Kamgrad, Grad Zagreb i Dječja bolnica Srebrnjak angažirali su novog, svog vještaka – koji nije sudski izabran, i svog pravnika. Oni nastoje prikazati novim vještačenjem da je Kamgrad taj koji je oštećen te da još trebaju, po svoj prilici, platiti Kamgradu izgubljenu dobit?! Oni, dakle, vuku poteze u korist privatne tvrke, a na vlastitu štetu, odnosno na štetu Grada Zagreba i Dječje bolnice Srebrnjak te na štetu bolesne djece. Imam informaciju da je upravo taj dio priče predmet istrage EPPO-a, odnosno hrvatskih istražitelja – koji već neko vrijeme intenzivno rade po nalogu Europskog tužiteljstva”, napominje Boro Nogalo.

Dodaje potom da je to samo jedan krak vrlo opsežne istrage o malverzacijama oko blokiranja projekta Srebrnjak, koju su pokrenuli EPPO – kojega vodi proslavljena europska tužiteljica Laura Codruța Kövesi te OLAF.

”Osobno sam imao loša iskustva s Milanom Bandićem, no ipak su za vrijeme njegova mandata izabran izvođač i započeli radovi na izgradnji Centra za translacijsku medicinu i nove Dječje bolnice Srebrnjak. Dok je bio u oporbi Tomislav Tomašević kritizirao je Bandića i govorio da će on nastaviti taj najdragocjeniji gradski projekt. No, kada je došao na vlast, Tomašević je postao nova marioneta u rukama sumnjivih poduzetnika i akademske zajednice. Epilog je grozna rupetina na Srebrnjaku koja potresno ugrožava bolnicu i cijeli kvart”, naglašava bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak.

Dnevnu bolnicu preselili u hladni kontejner

Kaže da je Tomaševiću grijeh i to što su za njegova mandata propale i dvije cjelovite obnove Srebrnjaka (financirane iz EU fondova), uslijed čega jedino Dječja bolnica Srebrnjak – dokazano oštećena potresom – nije obnovljena. Tu je nepovratno upropašteno i propalo  18,5 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti koje je trebalo utrošiti do 30. lipnja ove godine.

”Dječja bolnica Srebrnjak radi s tek 60 posto kapaciteta u odnosu na ranije. Ta nekada vrhunska bolnica (jedina od hrvatskih javnih bolnica imala međunarodnu akreditaciju kvalitete) sada praktički vegetira. Lijepo uređena Dnevna bolnica osnovana prije 27 godina je, nećete vjerovati, preseljena u kontejner. Možete zamisliti u kakvim uvjetim sada, kada je hladno, dijagnosticiraju, liječe, inhaliraju tamo bolesnu djecu. Osim toga, praktički su ukinuli i apartmane u kojima su bolesna djeca mogla biti s roditeljima. Iz svega navedenog, očito je da gradonačelniku Tomaševiću djeca nisu bitna. Potvrđuje to, prema svemu sudeći, i naprasno ukidanje mjere roditelj – odgojitelj. Jer ako je ta mjera bila postavljena na krivi način, Tomašević je trebao prvo osigurati alternativno riješenje i osigurati mjesta u vrtićima za svu djecu, pa tek onda ukidati mjeru. Ovako su roditelji ostali bez primanja, bez da je pronađen smještaj za djecu o kojoj su oni cjelodnevno skrbili. Tko će onda, u takvim uvjetima, imati djecu? U zemlji s padom nataliteta, iseljavanjem, demografskom katastrofom, u zemlji koja izumire, najmlađi su i dalje zadnja rupa na svirali”, podsjeća dr. Nogalo, pa se pita zar je izgradnja nogometnog stadiona u Maksimiru ili knjižnice u Paromlinu prioritetnije i važnije od zdravlja djece.

Nisu važna djeca, već interesi poduzetnika

Zaključuje potom da je i više nego očito da u Gradu Zagrebu ne prevladavaju interesi djece, već interesi poduzetnika.

”Oko 50 milijuna kuna u zadnje tri godine Grad je dao za sanaciju dugova bolnice Srebrnjak, iako bolnica radi samo sa 60 posto kapaciteta. Tomašević je na Dječjoj bolnici Srebrnjak, ali i na bolnici Sveti Duh, pokazao da ne zna upravljati zdravstvenim sustavom”, naglašava Nogalo te napominje da je u 23 godine ‘njegova mandata’ bolnica radila u prosjeku 110 posto, a u tih 23 godine je za sanaciju dobila svega desetak milijuna kuna.

Podsjeća da ga u bolnicu nije vratio Tomašević nego su čak tri suda u rekordnom roku presudila da je protuzakonito smijenjen i vratila ga na posao. To su učinili Općinski radni sud, Županijski i Vrhovni sud. Presudili su da ga poslodavac treba vratiti na isto radno mjesto, dakle na poziciju ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak.

Ni Tomašević, baš kao ni Bandić, nije želio Nogala

No, na veliko iznenađenje velikog dijela javnosti – koja je bila uvjerena da će Nogalova kalvarija završiti odlaskom Bandića…, ni Tomašević nije želio povratak dr. Nogala, a prema svemu sudeći – ni dovršetak ‘njegovog’ oko pola milijarde kuna vrijednog projekta najmodernije dječje bolnice u ovom dijelu Europe.

”Vratili su me u Dječju bolnicu, no dali su mi sobicu u kojoj radim s još dvojicom kolega bez klime, s lošim grijanjem, sobicu u kojoj je zimi hladno, a ljeti vruće. Bilo bi pravedno da me je gradonačelnik vratio na mjesto ravnatelja, no to i nije toliko bitno. Bitno je da ovaj projekt bude dovršen i da sva, pa i najsiromašnija djeca mogu imati vrhunsku zdravstvenu skrb, te da u najtežim ternucima imaju mogućnost boravka u bolnici s roditeljem u vrhunskoj Dječjoj bolnici u Zagrebu. Dakle najsuvremenija dječja bolnica za „nula kuna“je nebitna, ali bajke o Nacionalnoj dječjoj bolnici se forsiraju i nije ih sram”, primjećuje bivši ravnatelj Srebrnjaka.

Dodaje da profesorica dr. Mirjana Turkalj, iako se Tomašević njome hvali, samo formalno i dalje vodi projekt izgradnje Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak jer Upravno vijeće i ravnateljica bolnice cijelo vrijeme blokiraju taj projekt ignorirajući odluke Povjerenstva koje redovito upozorava sve odgovorne na nepravilnosti i blokade.

Nogalo tvrdi da oni to rade na inicijativu gradonačelnika Tomislava Tomaševića i Lore Vidović, pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo.

”Pokušali su me više puta ušutkati, koristili se metodama ‘mrkve i batine’, ali nisu uspjeli pronaći ništa čime bi me ucijenili. Zato smatram da je grijeh šutjeti o upropaštavanju ovako humanog i značajnog projekta kojeg su vrijedni i kreativni stručnjaci DB Srebrnjak izborili na nezavisnom EU tržištu projekata”, naglašava bivši ravnatelj bolnice.

Kaže da pri tom ne treba zaboraviti na propast cjelovite obnove stare zgrade DB Srebrnjak – u vrijeme dok se ostale bolnice u gradu renoviraju. Sve to, prema Nogalovu mišljenju, govori o kompetencijama upravljanja gradskim resursima i javnim novcem.

”Nemamo pravo šutjeti o malverzacijama, zbog kojih netko mora odgovarati! No najvažnije mi je da se projekt dovrši jer to i grad Zagreb i ova država nastala u krvi zaslužuju”, zaključuje dr. Boro Nogalo, bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak.

 

DB Srebrnjak izgubila međunarodne akreditacije te mnoge znanstvenike

Valja podsjetiti da je na zagrebačkom Srebrnjaku trebao biti najmoderniji znanstveno istraživački centar za translacijsku medicinu u ovom dijelu Europe. Hrvatska nikada u svojoj povijesti nije dobila takav projekt, a prije nekoliko godina dobila ga je gotovo za nula kuna.

Projekt je vrhunski ocijenjen od strane nezavisnih EU eksperata i odobren od svih 28 članica EU. Novac za njega je uplaćen još 2019. godine, no najsuvremenija dječja bolnica i centar izvrsnosti na Srebrnjaku još uvijek se ne grade.

Propadne li projekt, tih 432 milijuna kuna (uplaćenih na račun Ministarstva znanosti i obrazovanja) za Republiku Hrvatsku je propao novac, a Zagreb i Hrvatska će ostati bez dječje bolnice u kojoj bi se sva djeca iz Hrvatske, ali i djeca iz okolnih zemalja, mogla liječiti.

No, očito je da nekima u Hrvatskoj to ne odgovara, zbog čega se, prema svemu sudeći, već godinama uništava i taj projekt, kao i cjelokupni javnozdravstveni sustav u Hrvatskoj.

Dječje bolnica Srebrnjak je u proteklom desetljeću bila, koliko nam je poznato, jedina javna bolnica u Hrvatskoj koja je dobila međunarodnu akreditaciju po Američkom DNV GL, NIAHO standardu kao i  ISO standard – kao potvrdu vrhunske kvalitete. No, nakon Nogalove smjene dogodilo se i kadrovsko i svako drugo urušavanje te nekada vrhunske dječje bolnice te je DB Srebrnjak izgubila i međunarodnu NIAHO i ISO akreditaciju. Dječju bolnicu Srebrnjak je u međuvremenu, zbog šikaniranja i mobbinga (za mandata Milana Bandića, ali i za vrijeme vladavine Tomislava Tomaševića) napustilo nekoliko uglednih znanstvenika, koji su, zajedno s dr. Nogalom, bili zaslužni za dobiveni veliki EU projekt.

S nekima od njih smo razgovarali, potvrdili su nam da su doživjeli zlostavljanja na radnom mjestu jer su se zauzimali za spašavanje EU projekta na Srebrnjaku i za spašavanje visokog međunarodnog ugleda DB Srebrnjak te visokih standarda liječenja. Kazali su da su zbog sustavnog šikaniranja napustili bolnicu.., no nisu željeli da njihove iskaze i njihova imena javno objavimo, zbog mogućih posljedica na novim radnim mjestima.

Urušavanje te nekada vrhunske dječje bolnice se, prema svemu sudeći, nastavlja i dalje.

FOTO: Preslika video snimki; preslika s nacional.hr

Tekst je dio projekta ‘Uništavaju li javno zdravstvo planski u korist privatnih poliklinika i kako će se siromašni liječiti?’, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija –Agencije za elektroničke medije

Liječnici zvone na uzbunu: Javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj više neće biti!

Grad Zagreb upropastio i 18,3 milijuna iz Fonda solidarnosti za obnovu Dječje bolnice Srebrnjak

‘Smrtnost raste, zdravstvo se raspada, a HZZO gomila viškove! Ljudi bi trebali masovno prosvjedovati’

Pravobraniteljica: Ugrozili su zdravlje ljudima lošijeg imovnog stanja, a upozoravali smo da to ne čine