Tomašević po drugi put naložio poskupljenje vode, no opet su zabrljali(?) pa se poskupljenje odgađa Tomašević po drugi put naložio poskupljenje vode, no opet su zabrljali(?) pa se poskupljenje odgađa
TweetEmailPrint Novi direktor Vodoopskrbe i odvodnje stavio je Tomaševićevu odluku o novom cjeniku vode izvan snage te će se do daljnjega primjenjivati stari cjenik.... Tomašević po drugi put naložio poskupljenje vode, no opet su zabrljali(?) pa se poskupljenje odgađa


Novi direktor Vodoopskrbe i odvodnje stavio je Tomaševićevu odluku o novom cjeniku vode izvan snage te će se do daljnjega primjenjivati stari cjenik. To znači da gradonačelnik Tomašević i njegovi suradnici ponovno, zbog nesnalaženja oko zakonske procedure, nisu uspjeli progurati nekoliko puta najavljeno poskupljenje vode. Ranije su, podsjetimo, odlučili da će voda poskupjeti 15 posto zbog ulaganja u vodovodnu mrežu, no pokazalo se da gradska Vodoopskrba i odvodnja nije objavila plan gradnje vodnih građevina na svojoj mrežnoj stranici, zbog čega je to poskupljenje proglašeno nezakonitim…

Početkom tjedna Zagrebački Holding potvrdio je da će voda u Zagrebu poskupjeti za sedam posto, a i sam gradonačelnik Tomislav Tomašević dao je nalog privremenoj upravi Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) da članovima Vijeća pripreme svu dokumentaciju da ih uvjere da je poskupljenje opravdano, prenosi RTL.

Ipak, stigla je objava Vodoopskrbe i odvodnje koja je stavila odluku o novom cjeniku vode izvan snage te će se do daljnjega primjenjivati stari cjenik. To znači da gradonačelnik Tomašević i njegovi suradnici ponovno, čini se zbog nesnalaženja oko zakonske procedure, nisu uspjeli progurati nekoliko puta najavljeno poskupljenje vode.

Ranije su, podsjetimo, odlučili da voda poskupljuje 15 posto zbog ulaganja u vodovodnu mrežu, no pokazalo se da gradska Vodoopskrba i odvodnja nije objavila plan gradnje komunalnih vodnih građevina na svojoj mrežnoj stranici, zbog čega je to poskupljenje proglašeno nezakonitim. Potom je gradonačelnik Tomašević smijenio direktora Vodoopskrbe i odvodnje, te kasnije najavio da će doći do poskupljenja od sedam, a ne – kao što je ranije najavljeno – od 15 posto. Sada ispada da su, laički rečeno, opet nešto zabrljali, pa se najavljeno poskupljenje, na radost brojnih Zagrepčana, ponovno odgađa.

“Naime, novi direktor ViO-a, Marko Blažević, odmah po imenovanju održao je nekoliko sastanaka s Vijećem za vodne usluge, na kojima je potvrđeno da su prilikom donošenja prethodnog cjenika učinjene proceduralne pogreške. Sukladno tome, direktor Blažević odlučio je pokrenuti novi postupak s Vijećem”, stoji u priopćenju.

“Važno je napomenuti da se ovom odlukom ne dovodi u pitanje potreba za podizanjem cijena vodnih usluga i naknada, već je cilj u suradnji s Vijećem osigurati da postupak donošenja novog cjelovitog cjenika bude u potpunosti u skladu s regulativom”, naglasio je Blažević.

Ustvari odgađaju poskupljenje vode u sljedećih nekoliko mjeseci dok se ne provede novi postupak donošenja cjenika.

Spomenuo je Blažević i da se cijena ViO usluga nije povećala od 2012. godine te da je poskupljenje nužno zbog sigurnosti isporuke vode i pokretanja investicija radi smanjenja gubitaka.

Direktor ViO-a rekao je da saniranje 130 puknuća cijevi u jednom mjesecu iziskuje svakodnevna značajna ulaganja, a jedini način da se puknuća i gubici vode dugoročno smanje jest značajno ulaganje u obnovu i modernizaciju vodoopskrbne mreže.

“To je i jedini način da se mreža proširi i dovede do svakog kućanstva u Gradu Zagrebu”, zaključio je Blažević.

Vijeće pokrenulo nadzor zakonitosti Odluke iz siječnja

Vijeće za vodne usluge donijelo je ranije odluku o obustavi od primjene Odluke o naknadi za razvoj komunalnih vodnih građevina Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o., Zagreb. U prijevodu to znači da je osujećena namjera zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da u Zagrebu poveća cijene vode za 15 posto.

Vijeće je po službenoj dužnosti pokrenulo nadzor zakonitosti nad Odlukom iz siječnja 2023. Navedeno je da je Zakonom o vodnim uslugama propisano da je isporučitelj vodnih usluga dužan objaviti plan gradnje komunalnih vodnih građevina na svojoj mrežnoj stranici te ga putem te stranice držati dostupnim javnosti za cijelo vrijeme njegova važenja. Upozorili su da su u okviru nadzora zakonitosti Odluke 24. veljače utvrdili da isporučitelj Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. Zagreb nije objavio plan gradnje niti je to učinio do objave odluke Vijeća. Vijeće im je, naveli su, ukazalo na propust.

Prije dva dana Tomašević je sazvao konferenciju za medije, na kojoj je pokušao objasniti zbog čega se ipak ide s poskupljenjem vode od sedam posto.

S obzirom na kritike oporbe, ali i ministra gospodarstva Davora Filipovića da su poskupljenja neopravdana, Tomašević je pojasnio da sadašnje poskupljenje od 7 posto ide na krpanje cijevi koje svakodnevno pucaju u gradu.

– Dnevno u Zagrebu puknu tri vodovodne cijevi, a barem jednom tjedno magistralni cjevovodi. Svaki put kada pukne cijev, treba izaći na teren, treba kopati, treba zamijeniti te cijevi, rekao je Tomašević.

Poručio je da će se tim dijelom poskupljenja financirati tekuće održavanje cijevi i normalno funkcioniranje Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) kako tvrtka ne bi otišla u stečaj.

Šiljeg: Grad ne zna povući novac iz EU fondova

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg potom je, nakon Tomaševića održao  konferenciju za novinare, s koje je pozvao zagrebačkog gradonačelnika da još jednom razmotri svoju odluku o poskupljenju vodnih usluga.

– Slažemo se da obnova vodovodne mreže nema alternativu, ali definitivno ima alternativu da tu obnovu plaćaju hrvatski građani, posebno ako se postupak porasta cijene vodnih usluga provodi na netransparentan i, u nekim slučajevima i segmentima, i nezakonit način, rekao je Šiljeg.

Kazao je da bi grad Zagreb trebao pojačati stručne kapacitete gradske tvrtke Vodoopskrba i odvodnja (ViO), koja bi iz fondova EU-a, a ne preko leđa građana mogla apsorbirati sredstva za obnovu vodoopskrbne mreže u Zagrebu.

Dodao je i da Projekt Zagreb, koji bi se trebao financirati iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija, nije prijavljen, niti će, nažalost, barem još godinu dana biti spreman za prijavu.

Šiljeg je kazao i da plan vodno-gospodarskih objekata i komunalnih investicija ViO-a nije zadovoljavajući. Dodao je da su u tom istaknute samo vrijednosti financija, a ne i naknada iz kojih bi se te investicije trebale plaćati.

– Pozivam Vodoopskrbu i odvodnju da izađu s pravim planom izgradnje vodnokomunalnih građevina, poručio je Šiljeg, ističući da u fondovima EU-a postoji mnogo novca iz kojeg se može obnoviti vodoopskrbna mreža u Zagrebu.

Dodao je kako ima i situacija iz kojih novac, kako je rekao, itekako curi. Naveo je pritom da je od 8,7 milijuna eura iz NPOO-a prijavljenog projekta isplaćeno jedva 2,4 milijuna eura, a utvrđene nepravilnosti u postupku javne nabave iznosile su 700 tisuća eura.

– Kada bi se kvalitetno provodili postupci pridobivanja EU sredstava, naš je stav da bi se mogle u znatnoj mjeri zadovoljiti potrebe za ubrzanom obnovom vodoopskrbne mreže u Zagrebu, rekao je državni tajnik Mario Šiljeg na konferenciji za novinare komentirajući poskupljenje vode u Zagrebu.

FOTO: Screenshot videosnimke