Tomašević predstavio proračun za 2023.; o tome zašto blokira izgradnju nove Dječje bolnice i dalje šuti Tomašević predstavio proračun za 2023.; o tome zašto blokira izgradnju nove Dječje bolnice i dalje šuti
TweetEmailPrint Zanimljivo je da zagrebački gradonačelnik ponovno ni riječi nije rekao o već dobivenom novcu, iznosu od čak 432 milijuna kuna dobivenih od Europske... Tomašević predstavio proračun za 2023.; o tome zašto blokira izgradnju nove Dječje bolnice i dalje šuti


Zanimljivo je da zagrebački gradonačelnik ponovno ni riječi nije rekao o već dobivenom novcu, iznosu od čak 432 milijuna kuna dobivenih od Europske unije za izgradnju nove Dječje bolnice Srebrnjak i Dječjeg centra za translacijsku medicinu! Taj silni novac, koji je već godinama pohranjen na računu u Hrvatskoj, bi zbog Tomaševićeve neodlučnosti, nesposobnosti (ili nečeg trećeg) mogao propasti, a grad Zagreb – ostati bez nove dječje bolnice i unaprijed plaćenog centra izvrsnosti!

Zagrebački gradonačelnik Tomoslav Tomašević predstavio je u utorak prijedlog gradskog proračuna za 2023. godinu, koji iznosi 16,6 milijardi kuna i najveći je do sada, a uključuje trostruko povećanje sredstava za kapitalne investicije.

Zagreb u 2023. godini planira 778 milijuna kuna kapitalnih ulaganja, što je trostruko više nego što je bilo proteklih godina, istaknuo je Tomašević na brifingu u Gradskoj upravi.

Proračun u širem smislu, uz uključenih 340 obrazovnih, socijalnih, zdravstvenih i drugih gradskih ustanova, iznosit će 16,6 milijardi kuna (odnosno 2,2 milijarde eura).

U užem smislu proračun će biti na 11,1 milijardi kuna, a Tomašević pojašnjava da se povećanje ukupnog proračuna uglavnom odnosi na rast plaća u javnom sektoru, koji je dogovorila država sa sindikatima, za što je predviđeno 700 milijuna kuna.

Na strani prihoda Zagreb planira povući 1,2 milijarde kuna iz Europskih fondova, što je za pola milijarde kuna više nego ove godine.

Zanimljivo je da se planira srezati zaduživanje na pola u donosu na ovu godinu, pa se planira zadužiti samo 600 milijuna kuna.

Kada se iznos zaduživanja usporedi s prethodnim godinama, on će u 2023. biti višestruko manji (primjerice, 2021. godine bilo je 1,4 milijarde kuna primitaka od zaduženja, a 2020. godine 1,3 milijarde kuna).

I u idućoj godini Grad planira ostvariti suficit od 300 milijuna kuna, kako bi pokrio naslijeđeni dug od 1,4 milijarde kuna.

Najavio povećano povlačenja EU sredstava

Gradska uprava planira investicijski zamah u društvenu infrastrukturu, manevarski prostor za uštede je smanjenje redovnih operativnih troškova Gradske uprave za sedam posto, ali i predviđena ušteda u troškovima za mjeru roditelj odgojitelj, kao i povećanje apsorpcije europskih sredstava.

Planira se ulaganje 289 milijuna kuna u vrtiće u sljedeće dvije godine, među kojima je i izgradnja Dječjeg vrtića Sesvetski Kraljevec za 210 polaznika, čija je vrijednost 45 milijuna kuna.

Nakon što će se ove godine obnoviti šest škola, sljedeće godine na redu je obnova Tituša Brezovačkog, Gornjogradske gimnazije, ŠPUD-a i Prve ekonomske škole, što je investicija u iznosu od 260 milijuna kuna, a projekte će se prijaviti na EU sredstva.

Grad planira i početak obnove Doma sportova, što je investicija od 150 milijuna kuna, a dio troškova će prijaviti na natječaj Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Najavljuje se početak izgradnje jednog od najvećih kapitalnih projekata – Gradske knjižnice Paromlin, u vrijednosti od 500 milijuna kuna, koji se planira izgraditi do 2025. godine.

Proračunom je predviđen i novac za izgradnju kompostane u Novskoj, koja bi trebala započeti 2023. Grad je u završnim pregovorima s Novskom, koja bi za kompostanu trebala besplatno dati zemljište.

Polovicu investicije od ukupno 260 milijuna kuna Zagreb planira pokriti iz proračuna, a ostali iznos povući iz EU sredstava.

Za 20 novih tramvaja 300 milijuna kuna

Također, tu je investicija od 300 milijuna kuna za nabavku 20 novih tramvaja, a sredstva za kulturu planiraju se povećati za osam posto, što je 600 milijuna kuna više.

Na brifingu je rečeno kako se ove godine neće ostvariti prodaja udjela Grada u tvrtki Apis IT, za što je u ovogodišnjem proračunu predviđeno 350 milijuna kuna. No, to ne znači da će proračun biti u tolikom minusu, a država je i dalje zainteresirana za kupnju, pa će se prodaja, vjerojatno za manju cijenu, obaviti u idućoj godini.

Prijedlog gradskog proračuna upućuje se Gradskoj skupštini, a Tomašević je istaknuo da on predstavlja iskorak u transparentnosti gradskih financija, jer će se prvi put zastupnicima predstaviti na četvrtoj razini transparentnosti, koja omogućava detaljan uvid kako se troše proračunska sredstva.

Tomašević i dalje ne odgovara na pitanja o Srebrnjaku!

Zanimljivo je da zagrebački gradonačelnik ponovno ni riječi nije rekao o već dobivenom novcu, iznosu od čak 432 milijuna kuna dobivenih od Europske unije, koji već godinu i pol čekaju da Tomašević napokon izda suglasnost kako bi započela izgradnja nove Dječje bolnice Srebrnjak i Dječjeg centra za translacijsku medicinu! Prema svemu sudeći, taj silni novac će propasti, a grad Zagreb i Republika Hrvatska će ostati bez unaprijed plaćene najmodernije dječje bolnice i centra izvrsnosti.

Tomašević do danas nije odgovorio na pitanja koja smo mu s tim u vezi poslali još 1. studenog, a potom i 7. studenog. Punih 15 dana Tomislav Tomašević ne odgovara, dakle, na sljedeća pitanja:

”Stoje li tvrdnje dobro upućenih sugovornika u ovu problematiku, pa i dr. sc. Bore Nogala, da iza blokiranja projekta ‘Dječjeg centra za translacijsku medicinu’ Dječje bolnice Srebrnjak’ stoje nečasne i koruptivne radnje?

”Zašto Grad Zagreb, pokraj odobrenog vrlo vrijednog EU projekta izgradnje moderne dječje bolnice na Srebrnjaku, ponovno ulazi u bezbroj puta recikliranu i šuplju priču o izgradnji nove bolnice u zagrebačkom Blatu, kada svi znamo da se već desetljećima govori o početku izgradnje bolnice pokraj Save, a da ništa nije učinjeno i da je veliko pitanja hoće li u skorije vrijeme biti išta od prekosavske bolnice?

”Zašto se gospodin Tomašević ne sastaje s kreatorima odobrenog i vrlo vrijednog projekta nove dječje bolnice i translacijskog centra (s dr. Mirjanom Turkalj i dr. sc. Borom Nogalom), odnosno zbog čega izbjegavanjem donošenja potrebnih odluka gradonačelnik blokira taj projekt vrijedan čak 60 milijuna eura (EU novac je već nekoliko godina na računa i spreman je za korištenje)?

Zbog čega Grad Zagreb dosad nije povukao i ne povlači jamstva u vrijednosti 17,5 milijuna kuna od tvrtke Kamgrad, nakon što je ta tvrtka još proljetos izašla iz projekta i napustila gradilište?

Zašto je gradonačelnik Tomašević usmeno povukao odluku o faziranju, premda bi suglasnost za početak faziranja značilo da je vrlo vrijedni projekt na Srebrnjaku spašen? Zbog čega, dakle, gradonačelnik ne daje suglasnost za prvu fazu projekta? Zašto je Tomašević nakon izbora promijenio stav prema projektu ‘Dječjeg centra za translacijsku medicinu’ Dječje bolnice Srebrnjak, odnosno zašto je prije izbora govorio da je to najvrijedniji zagrebački projekt i da projekt Dječje bolnice Srebrnjak treba dovršiti, a sada ne djeluje u skladu s tim predizbornim obećanjem?

Ne misli li gospodin Tomašević da je tako prevario svoje birače?

Budući da je projekt ‘Dječjeg centra za translacijsku medicinu’ Dječje bolnice Srebrnjak’ dobio odlične ocjene EU recenzenata, budući da je novac za projekt odavno uplaćen na račun u Hrvatskoj te budući da bi Grad Zagreb i Republika Hrvatska kroz taj projekt mogli (gotovo za nula kuna) dobiti najmoderniju dječju bolnicu, zbog čega gradonačelnik Tomašević svojim nedjelovanjem, prema svemu sudeći, koči cijeli taj dragocjeni projekt?

U kakvom su stanju ostale dječje bolnice u Zagrebu, odnosno zar Gradu Zagrebu ne treba moderna dječja bolnica? I zar zdravlje djece nije važno?

Zbog čega gradonačelnik Tomašević u javnim istupima tvrdi da će Grad Zagreb, u slučaju kašnjenja, morati vratiti svih 432 milijuna kuna Europskoj Uniji, kada Grad Zagreb u cijelom projektu, prema ugovoru, sudjeluje sa svega 9,5 milijuna kuna?

Je li spreman odgovarati za propast 60 milijuna eura?

Bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak tvrdi da i nakon smjene vlasti u Zagrebu doživljava stalni reket i mobbing. Zašto je aktualna ravnateljica Dječje bolnice Srebrnjak, dakle kadar koju je izabrao Upravni odbor za Tomaševićeva mandata, pred Vrhovnim sudom pokrenula reviziju pravomoćne presude prema kojoj se dr. Boro Nogalo treba vratiti na isto radno mjesto u bolnicu?

Je li gradonačelnik Tomašević spreman preuzeti odgovornost za propast projekta od 60 milijuna eura, odnosno je li gospodin Tomašević svjestan da će, propadne li 432 milijuna kuna vrijedan projekt, on biti odgovoran za veliku štetu, kao i za to da Zagreb i Hrvatska neće dobiti najmoderniju dječju bolnicu?

Je li gradonačelnik Tomašević spreman ipak donijeti potrebne odluke i spasiti ovaj vrlo vrijedan projekt? Pod kojim uvjetima?”, stoji u novinarskom upitu kojega smo još 1. studenog poslali glasnogovornici zagrebačkog gradonačelnika i kojega smo ponovno poslali u ponedjeljak 7. studenog kao požurnicu na prethodni novinarski upit. Do danas, 16. studenog, odgovore nismo dobili.

‘Zbog Tomaševića ostat ćemo i bez bolnice i bez 60 milijuna eura! Iza svega su koruptivne i nečasne radnje’

TOMAŠEVIĆ ŠUTI O AFERI; Nogalo: građani mu neće oprostiti ubijanje projekta nove dječje bolnice!