Tomašević: Pročelnik Lovrić kazneno prijavljuje zabrinute roditelje! Lovrić: To nisu roditelji, neki su mi prijetili smrću Tomašević: Pročelnik Lovrić kazneno prijavljuje zabrinute roditelje! Lovrić: To nisu roditelji, neki su mi prijetili smrću
TweetEmailPrint ”Možete zamisliti kako su se osjećali roditelji kad su ih nazvali iz Centra za socijalnu skrb i zatražili da s njima obave razgovor... Tomašević: Pročelnik Lovrić kazneno prijavljuje zabrinute roditelje! Lovrić: To nisu roditelji, neki su mi prijetili smrću


”Možete zamisliti kako su se osjećali roditelji kad su ih nazvali iz Centra za socijalnu skrb i zatražili da s njima obave razgovor o tome kako odgajaju svoju djecu. Ovo je zloupotreba institucija od strane Ivice Lovrića”, rekao je Tomašević.  Lovrić pak tvrdi da je dobio jednu izravnu prijetnju ubojstvom, gdje mu se prijeti metkom u čelo te poziva i druge da učine isto. ”Dobili smo i pisanu prijetnju, gdje prijete meni i zaposlenicima ureda. U ta dva slučaja podnijeli smo prijave”, naglasio je pročelnik Ivica Lovrić

Iz platforme Možemo i Zagreb je naš! rekli su u subotu kako imaju saznanja da je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić protiv roditelja koji su zatražili da statičari pregledaju škole zbog mogućih oštećenja u zagrebačkom potresu, podnio prekršajne i kaznene prijave.

Na to su upozorili čelnici Zagreb je naš! Tomislav Tomašević i Urša Raukar Gamulin, koji su na konferenciji za medije ustvrdili da gradske vlasti prijavama MUP-u, DORH-u i centrima za socijalni rad pokušavaju zaustaviti kritike jer nisu obnovili oštećena odgojno-obrazovna zdanja, i pritom su pokazali i spomenute prijave.

“Možete zamisliti kako su se osjećali roditelji kad su ih nazvali iz Centra za socijalnu skrb i zatražili da s njima obave razgovor o tome kako odgajaju svoju djecu. Ovo je zloupotreba institucija od strane Ivice Lovrića kakvu ja ne pamtim. Ovo je razlog za njegovu momentalnu ostavku”, rekao je Tomislav Tomašević

Na konferenciji se govorilo o prijavama prema više desetaka osoba koje je Gradski ured za obrazovanje podnio Centrima za socijalnu skrb, MUP-u i Državnom odvjetništvu. Kažu kako je riječ o roditeljima koji su sudjelovali u inicijativama za sigurnost djece u školama i vrtićima nakon potresa.

Na te tvrdnje je priopćenjem reagirao pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić. Tvrdi kako nije prijavio roditelje, nego osobe koje su širile lažne vijesti, poput inženjera građevine koji je poslao pismo roditeljima u kojem piše da je Grad Zagreb raspisao natječaj za obnovu osnovne škole bez projektne dokumentacije. Lovrić ističe da to nije istina.

Izvijestio je i da je zagrebački Gradski ured za obrazovanje podnio ukupno sedam prekršajnih prijava zbog širenja lažnih vijesti.

Naknadno je, za Večernji TV, u ponedjeljak izjavio da Grad Zagreb nikad ne podnosi prijave protiv roditelja, naročito ne protiv zabrinutih roditelja.

”Koliko znam, nikad dosad nije ih podnio, a vjerujem da neće ni ubuduće, rekao je pročelnik gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić za Večernji TV, odgovarajući na pitanje podnosi li Grad uvijek prijave protiv zabrinutih roditelja.

“Ako me želite pitati o osobama koje šire lažne vijesti, uznemiruju najmlađe i građane ili koji prijete ubojstvima, protiv takvih osoba podnosimo prijave i ubuduće ćemo to činiti. Ja sam dobio jednu izravnu prijetnju ubojstvom, gdje mi se prijeti metkom u čelo te poziva i druge da učine isto. Također, dobili smo pisanu prijetnju koji je prijetio meni i zaposlenicima ureda. U ta dva slučaja podnijeli smo prijave”, naglasio je.

Odgovorio je i na pitanje jesu li to osobe koje su reagirale na sigurnost škole.

“Osoba koja je prijetila ubojstvom nije reagirala na sigurnost škola, a ova druga pozivala se na lažnu nesigurnost. Oni protiv kojih su podnesene prijave uopće nisu roditelji djece u školi. Mi smo podnijeli sedam prekršajnih prijava i dvije kaznene, ne vodeći računa o tome je li netko roditelj ili nije, nego protiv fizičkih osoba, građana koji krše zakone. Kako smo doznali da neki od tih nisu roditelji, tako što su nam institucije povratno javile da osobe nisu roditelj te škole. Jedna majka rekla je da je prijavljena, a da nije majka djeteta iz tog vrtića”, kaže Lovrić.

Na pitanje mogu li roditelji biti sigurni u slobodu izražavanja svog nezadovoljstva, Lovrić ističe:

“Apsolutno. Mi smo od Nove godine primile na desetke predstavnika roditelja, na tisuće e-mailova, i primat ćemo i dalje. Nema nikakve bojazni da se komunicira s Uredom, ali širiti lažne vijesti ne. Evo, navest ću vam jedan primjer, 3. veljače jedna osoba je poslala fotografije iz ožujka prošle godine i poslala na adrese s porukom da je to ‘na današnji dan’.  Ta osoba aktivistica je stranke Možemo!, takvo nešto objaviti u demokratskom društvo je nedopustivo. Zamislite kad roditelji vide da će u takav vrtić voditi djecu, a osvanu lažne fotografije. To je neka kampanja da se pokažu škole i vrtići kakvi nisu.”, kazao je Lovrić, a prenosi Večernji list.

FOTO: Screenshot videosnimki N1 televizije