”U Hrvatskoj imamo VLADAVINU LOPOVA; država postoji da bi se političari bogatili kradući od naroda!” ”U Hrvatskoj imamo VLADAVINU LOPOVA; država postoji da bi se političari bogatili kradući od naroda!”
TweetEmailPrint ”Korupcija može biti naivna i banalna. Ovo što se događa je kleptokracija – državna i politička korupcija po kojem država i vlada postoje... ”U Hrvatskoj imamo VLADAVINU LOPOVA; država postoji da bi se političari bogatili kradući od naroda!”


”Korupcija može biti naivna i banalna. Ovo što se događa je kleptokracija – državna i politička korupcija po kojem država i vlada postoje da bi se omogućilo povećanje osobnog bogatstva i političke moći dužnosnika i stranke na vlasti, a nauštrb pučanstva. Kad se ‘kleptokracija’ prevede s grčkog – to je vladavina lopova”, rekao je za N1 naftni konzultant s dugogodišnjim iskustvom, Ivo Peroš, komentirajući aferu Janaf te posve mutne poslove oko INA-e

Ivo Peroš, naftni konzultant s iskustvom u tom poslu od 40-ak godina, komentirao je za N1 poslovanje JANAF-a.

Na početku se osvrnuo na najavu odvjetnika Ive Farčića da će osporavati odluku o otkazu Dragana Kovačevića u Janafu jer je, kako kaže, Kovačević ostvario dobre poslovne rezultate. Naftni konzultant ne osporava povećanje poslovanja, međutim, objašnjava da su naftne industrije najjednostavnije i najprimitivnije postrojenje.

“Vidi se porast u dohodovnom smislu, ali moram priznati da ovo što čujem su pretjerivanja. Osobno nisam bio impresioniran jer znam pozadinu. Zna se kako je dolazilo do porasta poslovanja”, kazao je pa pojasnio:

“Naftne industrije su najjednostavnije i najprimitivnije postrojenje. Naftovod je koristan, ali tu nema briga o opasnosti, tehnološki nema ništa uzbudljivo. Cijeli život bio sam u tehničkoj prodaji u naftnoj industriji. Ova pozicija JANAF-a je idealna. Miran i bez puno stresa biznis, imate definirane kupce. Prihodi su skočili za 60 i nešto posto, što je daleko od trostruko.”

Do porasta poslovanja došlo je, rekao je potom, zbog prihoda od skladištenja – JANAF je počeo prodavati skladišni prostor, a pojavili su se i novi kupci – MOL.

Ivo Peroš kaže da bi revizori trebali pročešljati brojke o trgovanju naftom u JANAF-u te, a ako ima odstupanja, netko bi morao objasniti zašto ih ima.

Kaže da je sve oko INA-e totalno netransparentno
Što se tiče memoranduma INA-MOL, rekao je da mu nije jasno što je ministar Tomislav Ćorić uopće radio na potpisivanju. “Mislim da je to bila neka demonstracija suglasnosti Hrvatske vlade. Posljedica svega toga je bila zatvaranje sisačke rafinerije”, kazao je.

Kaže da je sve oko INA-e “totalno netransparentno” i dodaje kako se ništa ne može saznati. “Bio sam dosadan kao penzioner, slao upite, nikada ni bu ni be”, rekao je.

Korupcija je preblaga riječ za ovo što se događa u zemlji, ističe naftni konzultant Peroš.

“Nakon svih sramotnih afera, fantastično se uklopila riječ. Naime, korupcija može biti naivna i banalna. Ovo što se događa je kleptokracija – državna i politična korupcija po kojem država i vlada postoje da bi se omogućilo povećanje osobnog bogatstva i političke moći dužnosnika i stranke na vlasti, a nauštrb pučanstva. Kad se kleptokracije prevede s grčkog – to je vladavina lopova”, rekao je Peroš.

FOTO: Screenshot videosnimki YouTube-a