U narescima otkrivena opasna bakterija; trgovački lanci masovno povlače proizvod U narescima otkrivena opasna bakterija; trgovački lanci masovno povlače proizvod
TweetEmailPrint Razlog povlačenja proizvoda je prisutnost bakterije Listeria monocytogenes koja izaziva listeriozu, a po život je opasna za ljude. Očekuje se da će sporni... U narescima otkrivena opasna bakterija; trgovački lanci masovno povlače proizvod


Razlog povlačenja proizvoda je prisutnost bakterije Listeria monocytogenes koja izaziva listeriozu, a po život je opasna za ljude. Očekuje se da će sporni proizvod povlačiti i svi ostali trgovački lanci

Zbog opasnih bakterija u tijeku je opće povlačenje prehrambenog proizvoda iz prodaje. Konzum, KTC i Kaufland s tržišta povlače suhomesnati proizvod Dobro – Pečenica naresci od 90g s rokom trajanja do 03.08.2024., LOT 24-00807 kojeg proizvodi osječko Žito. Razlog povlačenja proizvoda je prisutnost bakterije Listeria monocytogenes koja izaziva listeriozu, a po život je opasna za ljude. Očekuje se da će sporni proizvod povlačiti i svi ostali trgovački lanci, piše Danica.hr.

Među infekcijama koje se prenose hranom, listerioza je najopasnija jer često završava sa smrtnim ishodom.

S tržišta se opoziva još jedan prehrambeni proizvod zbog opasne bakterije’,

Kako javlja Državni inspektorat, opoziva se Z‘ dežele šunka sendvič od 500 grama s rokom upotrebe do 31. svibnja ove godine. Opoziva se zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes, izvijestili su iz Državnog inspektorata, navodi Danica.hr.

Riječ je o šunki slovenskog proizvođača Celjske mesnine d.o.o., lot broja 1413100, a veleprodaju ima zagrebački METRO Cash & Carry.

Listeria je opasna jer često izaziva infekciju središnjeg živčanog sustava. Zaraza može dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), ali i smrti. Liječi se specifičnim antibioticima.

Infektolozi upozoravaju kako listeria često izaziva infekciju središnjeg živčanog sustava.

Bakterija ima posebnu sklonost invaziji moždanog tkiva te ovojnica mozga. Zaraza listerijom zna dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), ali i smrti.

Ako ste, dakle, kupili spomenute proizvode, nikako ih nemojte konzumirati, ističe Danica.hr.

FOTO: Screenshot videosnimke