U Vitezu potpisani ugovori za 105 programa i projekata OD INTERESA ZA HRVATSKI NAROD u BiH U Vitezu potpisani ugovori za 105 programa i projekata OD INTERESA ZA HRVATSKI NAROD u BiH
TweetEmailPrint Novac koji je osiguran u proračunu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske raspodijeljen je na područje kulture za 31 projekt, za... U Vitezu potpisani ugovori za 105 programa i projekata OD INTERESA ZA HRVATSKI NAROD u BiH


Novac koji je osiguran u proračunu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske raspodijeljen je na područje kulture za 31 projekt, za područje obrazovanja i znanosti 23 projekta, za područje zdravstva 16 projekata i za ostala područja 35 projekata

Danas (u petak 31. kolovoza) u Vitezu je održan svečani program povodom potpisivanja ugovora za programe i projekte od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Prisutnima se obratio državni tajnik Zvonko Milas koji je u svom obraćanju okupljenima naglasio kako je neraskidiva vezanost i zajedništvo hrvatskog naroda s obje strane granice kao i snažna opredijeljenost Vlade Republike Hrvatske temelj za još čvršćim i snažnijim povezivanjem sa sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini. Milas je rekao kako su i ovi projekti primjer zajedništva i pokazatelj sinergijskog djelovanja i suradnje te poručio: „Potpora koju hrvatska država pruža Hrvatima u Bosni i Hercegovini nije samo dužnost, zakonska ili ustavna obveza, nego nas spaja osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu bez obzira na zemljopisne granice, a zajedništvom koje nas je sačuvalo kroz povijest gradit ćemo prosperitetniju sadašnjost i budućnost hrvatskog naroda u BiH i Hrvatskoj. 

Sudionicima svečanosti-dobitnicima potpore obratili su se kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup i dr. Dragan Čović, hrvatski član predsjedništva Bosne i Hercegovine te dobitnici potpore koji su se zahvalili na cjelokupnoj podršci i njegovanju zajedništva koji su jasan pokazatelj da hrvatski narod u Bosni i Hercegovini neće biti ostavljen i zaboravljen.

U kulturno-umjetničkom djelu programa sudjelovali su djeca i mladi iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo da je Vlada Republike Hrvatske na 108. sjednici održanoj 26. srpnja 2018. godine donijela Odluku o raspodjeli novca za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu. Novac koji je osiguran u proračunu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske raspodijeljen je na 105 programa i projekata i to za područje kulture za 31 projekt, za područje obrazovanja i znanosti 23 projekta, za područje zdravstva 16 projekata i za ostala područja 35 projekata.

Valja napomenuti da je o povezivanju Republike Hrvatske s Hrvatima koji žive izvan Hrvatske, a pogotovo s pripadnicima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, kao strateškom cilju Vlade RH, državni tajnik Zvonko Milas vrlo detaljno i konkretno progovorio i u razgovoru kojega je Promise.hr nedavno objavio pod naslovom:

Pokrenuli smo niz radionica u BiH da ljudi nauče KAKO NAPISATI DOBAR EU PROJEKT i da za to dobiju novac