U Zagrebu nagli pad broja rođenih, u Münchenu 4 puta više rođenih nego umrlih Hrvata U Zagrebu nagli pad broja rođenih, u Münchenu 4 puta više rođenih nego umrlih Hrvata
TweetEmailPrint ”Nesumnjivo je u tome veliku ulogu imala najava ukidanja mjere roditelj odgojitelj u ljeto 2021., tj. odmah nakon dolaska na vlast aktualnog gradonačelnika... U Zagrebu nagli pad broja rođenih, u Münchenu 4 puta više rođenih nego umrlih Hrvata


”Nesumnjivo je u tome veliku ulogu imala najava ukidanja mjere roditelj odgojitelj u ljeto 2021., tj. odmah nakon dolaska na vlast aktualnog gradonačelnika Tomislava Tomaševića”, kaže demograf Nenad Pokos i dodaje da slične statističke pokazatelje očekuje za 2023. i 2024. godinu nakon što je mjera potpuno ukinuta

Nakon što je zagrebačka vlast ukinula mjeru roditelja odgojitelja, u Zagrebu se bilježi nagli pad rođenja trećerođene i sve sljedeće živorođene djece, i to čak za petinu, podaci su koje je objavio i protumačio demograf Nenad Pokos iz Instituta Ivo Pilar, piše Jutarnji list.

Prema njegovim nalazima, osim što je u Gradu Zagrebu tijekom 2022. godine rođeno 7.1 posto manje djece nego 2021., između te dvije godine uočljiv je i drastičan pad treće i sljedeće po redu rođenja živorođene djece od čak 14.3 posto, a pogleda li se razdoblje od 2019. do danas, to se penje na 19.4 posto.

Objašnjenje razloga tako drastičnog smanjenja pogotovo treće po redu rođenja živorođene djece u Gradu Zagrebu zahtijeva podrobniju analizu, ali nesumnjivo je u tome veliku ulogu imala najava ukidanja mjere roditelj odgojitelj u ljeto 2021., tj. odmah nakon dolaska na vlast aktualnog gradonačelnika Tomislava Tomaševića“, kaže Pokos i dodaje da slične statističke pokazatelje očekuje za 2023. i 2024. godinu nakon što je mjera potpuno ukinuta.

Da je u Zagrebu i tijekom 2023. godine bilo znatno više umrlih od rođenih, potvrdile su i informacije koje su svećenici u zagrebačkim crkvama iznosili na kraju svete mise na Staru godinu, kada tradicionalno objavljuju podatke o broju vjernika, o broju umrlih vjernika te o broju krštene djece u toj župi u godini na izmaku. Tako su župnici u Župi Presvetog Trojstva u zagrebačkom kvartu Prečko, te u Župi svete Ane u Rudešu na Staru godinu iznijeli podatke o znatno više umrlih vjernika, od broja krštene djece na području njihovih župa.

Hrvatska katolička župa München objavila je, pak, krajem prošle godine također župnu statistiku za 2023. godinu: zabilježeno je 180 krštenja uz još 30 otpusnica za djecu koja su rođena u tom njemačkom gradu, a krštena su u rodnim župama svojih roditelja. Umrlih je bilo 49-ero, objavila je dijaspora.hr

I Hrvatska katolička župa Frankfurt objavila je župnu statistiku za 2023., te su naveli da je u toj župi bilo bilo 34-ero umrlih i 69-ero krštenih, navodi isti portal.

Statistika, dakle, poprilično jasno ukazuje na činjenicu da je i dalje snažan trend iseljavanja mladih obitelji iz Grada Zagreba i cijele Hrvatske u Njemačku (ali i u druge zemlje Europske unije), zbog čega u Hrvatskoj imamo sve manje rođenih, dok hrvatske zajednice u njemačkim gradovima bilježe rast broja živorođenih Hrvata.

FOTO: Screenshot videosnimki