Ubio roditelje, ne kaje se, već od djece traži 214.000 eura za SVOJ ogrebani gliser?! Ubio roditelje, ne kaje se, već od djece traži 214.000 eura za SVOJ ogrebani gliser?!
TweetEmailPrint ”Vještak Zaninović ima hrabrosti kazati da je moj otac, nakon što je vidio da prema njemu dolazi plovilo brzinom većom od 26 čvorova,... Ubio roditelje, ne kaje se, već od djece traži 214.000 eura za SVOJ ogrebani gliser?!


”Vještak Zaninović ima hrabrosti kazati da je moj otac, nakon što je vidio da prema njemu dolazi plovilo brzinom većom od 26 čvorova, trebao ostati miran u nadi da će to plovilo proći pokraj njega, zgrožen je sumnjivim iskazom vještaka Federico Salpietri

ubojica bez srcaFederico Salpietro, sin bračnog para Salpietro na čiju je jedrilicu pokraj otočića Maslinovik u primoštenskom akvatoriju 16. kolovoza 2011. udario gliser Tomislava Horvatinčića te ih na mjestu ubio, u razgovoru za Večernji list iznio je svu gorčinu zbog dosadašnjeg ponašanja hrvatskog tajkuna i tijeka sudskog postupka u Šibeniku.

Na posljednjem ročištu iznesena je analiza vještaka Ante Zaninovića, koja je šokirala sina bračnog para koje je usmrtio bešćutni Horvatinčić.

”Novo vještačenje povjereno vještaku dr. Zaninoviću nastavak je onog prijašnjeg koje je u istom procesu bilo povjereno dvojici vrlo kvalificiranih vještaka koji su zaključili da je za nesreću isključivo odgovoran Horvatinčić. Zaninović je iznio svoje mišljenje iznoseći iste podatke koje su prethodno iznijeli njegovi kolege, ali nije ih modificirao, nego izokrenuo pravila plovidbe. Taj rezultat nema nikakvu valjanost. Zaninović, zapravo, smatra da moj otac nije trebao skrenuti udesno, dakle da je trebao upravljati suprotno propisima o pristupima na moru. Istodobno se suzdržao kazati što je trebao učiniti, a nije učinio, Horvatinčić koji je plovio brzinom većom od 26 čvorova i nije uopće poduzeo nijedan manevar za udaljavanje od plovila mojega oca i izbjegavanje sudara. Zaninović ima hrabrosti kazati da je moj otac, nakon što je vidio da prema njemu dolazi plovilo brzinom većom od 26 čvorova, trebao ostati miran u nadi da će to plovilo proći pokraj njega na šest metara, što je minimalna udaljenost i velika opasnost na moru u onim uvjetima, te da nije trebao primijeniti jedan jedini ispravan manevar – onaj skretanja udesno. Na isti taj korektni manevar bio je obvezan i Horvatinčić”, zgrožen je iskazom sumnjivo pristranog vještaka Federico Salpietri.

Nedovoljno upoznat s činjenicom da hrvatsko pravosuđe zna biti vrlo ćudljivo, pogotovo kada su u pitanju moćnici i tajkuni, Salpietri naivno i dalje vjeruje u pravednost hrvatskog sudstva.

Ne vjerujem da sudac može uzeti u razmatranje argumente koji nemaju ni minimalne zakonske i tehničke temelje. Horvatinčić je najprije iznio da su mu se brodski instrumenti potpuno blokirali, a drugi je put rekao da je izgubio svijest prije sudara. Kada bi se te njegove tvrdnje i pokazale kao istinite, ipak bi se a priori trebalo isključiti bilo koju pogrešku mojega oca koji je učinio ono što je bila njegova obveza, pa i u svjetlu činjenice da bi u tom slučaju bio na milost i nemilost onoga koji plovi naslijepo”, ističe sin nesretnika koje je u smrt poslao bahati hrvatski tajkun.

”Vještačenje kapetana Peše, koje je uknjižio naš odvjetnik Frangeš, pobija Zaninovićevo i dokazuje da je ono neodrživo na tehničkoj, pravnoj i činjeničnoj crti te rekonstruira mehaniku incidenta na temelju objektivnih i nepobitnih podataka. Sud nije prihvatio da na javno ročište dođe kapetan Pešo ni da ga se imenuje kao službenog savjetnika, što smo tražili i tužiteljstvo i mi. Možda je sud to učinio jer je već smatrao nepouzdanim “mišljenje” dr. Zaninovića i ne vidi potrebu za našim vještačenjem jer mu je već jasna prava dinamika incidenta”, dodaje Salpietro.

Na pitanje, hoće li zatražiti međunarodni proces ako Horvatinčić ne bude osuđen u Šibeniku, odgovorio je niječno. I poprilično naivno.

”Ne razmatramo poduzimanje međunarodnih koraka jer ne vjerujem da svjedočenje osobe koja smatra da za nju ne postoje nikakve građanske i moralne obveze, usto se podruguje i nama i sudu te se ne ustručava iznositi besramne laži, može biti uzeto u obzir. Kazao sam više puta da vjerujem u Hrvatsku i njezin narod. U Hrvatskoj sam ljetovao više od 27 godina, a moji roditelji i više od 35 godina. Voljeli smo sva ta hrvatska mjesta. Moja su sjećanja o zemlji i ljudima koje sam upoznao tu sjajna. I dalje želim dolaziti s vedrinom i osjećati se prijateljski u zemlji u kojoj je onaj koji počini tako teško kazneno djelo protiv života ljudi strogo kažnjen, posebice kada ne pokazuje nikakve znakove pravog kajanja i suosjećanja s onima koji osjećaju bol i nenadoknadiv gubitak zbog onog što je počinio. To nisu osobe koje predstavljaju Hrvatsku. Sud će preuzeti veliku odgovornost koju mu je povjerila država u naše ime i uime svih poštenih hrvatskih građana”, kaže Salpietro.

Osvrnuo se potom na nevjerojatno bahat i krajnje bešćutan potez Horvatinčića, koji je, umjesto da financijski obešteti obitelj poginulih, od njih tražio da njemu plate odštetu za oštećeni gliser, dakle štetu koja je nastala dok je svojom jahtom usmrćivao mladićeve roditelje?!!

Ne mogu šutjeti kad je riječ o uistinu teškoj i uvredljivoj laži (da je Horvatinčić ponudio novac obitelji) za mene i moju sestru, koji smo u samo jednom trenutku izgubili najdraže i najvažnije osobe u životu. Ni Horvatinčić ni njegovo osiguravajuće društvo, Allianz Zagreb, nisu nikada iznijeli prijedlog ni za najmanju odštetu. Lažne Horvatinčićeve tvrdnje još su uvredljivije, ako znamo  da spis kojim traži financijsku odštetu od nas datira od 16. kolovoza 2013., točno na drugu godišnjicu ubojstva mojih roditelja! Horvatinčić je bio toliko bezobrazan da tuži sudu u Splitu mene i moju sestru Gaiju zahtijevajući odštetu za njegovo plovilo od 214.397,30 eura. On nam, dakle, nezadovoljan smrću naših roditelja, nastavlja stvarati dodatne probleme ni ne pomišljajući na to da nam pokuša ponuditi neku reparaciju za svoju krivnju. To je prava istina. Osim toga, na sudu je u nazočnosti suca najprije negirao, a zatim, s obzirom na to da je utvrđeno da je on potpisao zahtjev za dobivanje odštete, kazao kako je naviknut potpisivati mnoge papire… To je, prema mojem mišljenju, jadno objašnjenje i uvredljivo prema sudu”, ogorčeno je zaključio mladić koji je nakon smrti roditelja suočen s još jednom velikom kalvarijom. Jer kada čovjek – odgovoran za smrt roditelja – ne pokazuje kajanje, nego nanosi dodatnu bol, onda svježe rane još jače peku.