UCIJENJEN? Objavljeni dokumenti PN USKOK-a-Vrdoljak se potajno sastajao s kriminalcima, potom ide u deal s HDZ-om! UCIJENJEN? Objavljeni dokumenti PN USKOK-a-Vrdoljak se potajno sastajao s kriminalcima, potom ide u deal s HDZ-om!
TweetEmailPrint Da bi zbog objave originalnih dokumenata iz istrage PN USKOK-a o Ivanu Vrodljaku, Bujanec doista mogao imati problema, potvrđuje sadržaj rijetko zanimljive emisije,... UCIJENJEN? Objavljeni dokumenti PN USKOK-a-Vrdoljak se potajno sastajao s kriminalcima, potom ide u deal s HDZ-om!


Da bi zbog objave originalnih dokumenata iz istrage PN USKOK-a o Ivanu Vrodljaku, Bujanec doista mogao imati problema, potvrđuje sadržaj rijetko zanimljive emisije, objavljene u ponedjeljak. Nakon viđenog, većina gledatelja više nema dileme o tome zbog čega je Ivan Vrdoljak odjednom, i po cijenu uništenja HNS-a, sklopio koaliciju s HDZ-om. Prema svemu sudeći, bio je ucijenjen dokumentima iz istrage PN USKOK-a koji su objavljeni u Bujici

”Dragi prijatelji, gledatelji Bujice, upravo sam dobio pouzdanu informaciju: u policiji razmatraju mogućnost premetačine mog stana i ureda zbog objave autentičnih dokumenata o Ivanu Vrdoljaku u Bujici, u ponedjeljak navečer. Svoje izvore otkriti neću, a ovo čine jer smo očito, dirnuli u osinje gnijezdo i razotkrili političku ucjenu i trgovinu bez presedana.

Na vlasti više nije Ostoja Ranković, no čini se da su metode ostale iste”, napisao je na svom Facebook profilu u noći s ponedjeljka na utorak, dakle nakon emitiranja izuzetno zanimljive Bujice, novinar Velimir Bujanec.

A da bi zbog objave prave novinarske bombe, originalnih dokumenata iz istrage PN USKOK-a o Ivanu Vrodljaku, Bujanec doista mogao imati problema, potvrđuje i sadržaj rijetko zanimljive emisije, objavljene u ponedjeljak.

Nakon viđenog, većina gledatelja zasigurno više nema dileme o tome zbog čega je Ivan Vrdoljak odjednom, i po cijenu uništenja HNS-a, sklopio koaliciju s HDZ-om. Prema svemu sudeći, bio je ucijenjen dokumentima iz istrage PN USKOK-a koji su objavljeni u Bujici, a koje je Bujancu, kako je rečeno, dostavio netko iz DORH-a, vjerojatno netko kome je bilo muka od silnog zataškavanja kriminala i korištenja DORH-a i USKOK-a u političke svrhe.

Evo kako je Bujanec najavio novinarsku bombu o Ivanu Vrdoljaku:

”Slijedi tema koja možda razotkrije zašto je HNS odjednom pristao na koaliciju s HDZ-om i po cijenu vlastite propasti. Objavljujemo sažetak operativnih saznanja o ministru Ivanu Vrdoljaku. Još kada je bio ministar i potpredsjednik Milanovićeve vlade PN USKOK u Osijeku istraživao je Ivana Vrdoljaka. Bio je pod istragom, bio je upetljan, prema procjenama PN USKOK-a, u mnoge krugove koji su bili pod mjerama zbog raznih kriminalnih radnji.

Je li to razlog zbog kojeg je on pristao na dogovor s HDZ-om, a potom se i povukao s mjesta predsjednika HNS-a? To možete sami zaključiti”, naveo je Bujanece na početku emisije.

Valja naglasiti da je voditelj Bujice u isto vrijeme pokazivao dijelove navedenih izvješća PN USKOK-a, iz kojih se na ekranu moglo pročitati da se doista radi o izvješćima o Ivanu Vrdoljaku, odnosno o preskupoj obnovi Gunje, preskupoj sanaciji otpada te mogućoj ulozi Anke Mrak Taritaš u svemu tome.

Zašto ove stvari stoje u ladici institucija koje bi trebale raditi svoj posao?, upitao je Bujanec u uvodu svog gosta Nikolu Kajkića, policijskog službenika i predsjednika Nacionalnog sindikata policije.

Kajkić je potom pojasnio što to znači kada PN Uskok nekoga istražuje te dokumente potom šalje USKOK-u u Zagreb.

”Kada se dođe do saznanja o počinjenju kaznenog djela, DORH daje upute policiji koje mjere se provode. Provodile su se posebne dokazne radnje, može se iščitati da je to trajalo od 2013. do 2015. godine. Posljednje izvješće je o tome što se utvrdilo i što se dokazalo.  Kada DORH odluči da vas usmrti, vi ste mrtav čovjek, kada odluči da vas spasi, vi ste živ čovjek. To je tako”, pojasnio je Kajkić kako to u Hrvatskoj funkcionira.

”Sada ćemo ekskluzivno pokazati ‘SAŽETAK operativni saznanja o ministru Vrdoljaku’. To su naši dokumenti. Eksluzivno ćete vidjeti taj sažetak, to su strogo povjerljivi dokumetni PN USKOK-a. Možda oni razotkriju kako je nastala ta koalicija, o kojoj su pregovarali novi ministar policije Božinović i Vrdoljak”, istakanuo je Bujanec prije nego li je pokazao u kameru dokumetne o Vrdoljaku.

Potom je uslijedio prilog o tome kako je Ivan Vrdoljak u kratko vrijeme doživio nevjerojatnu preobrazbu – od najžešćeg kritičara Vlade RH i HDZ-a te šefa oporebe do koalicijskog partnera HDZ-a.

U emisiji su prikazane mnoge Vrdoljakove vrlo oštre kritike upućene Vladi i HDZ-u, njegova uvjeravanja da HNS nikada, ali baš nikada neće i ne može ući u koalicijku s HDZ-om, a potom je prikazan prilog u kojem se Vrdoljak odjednom počeo zaklinjati u doborobit djece, pokušavajući pojasniti zašto ipak vodi HNS u propast sklapajući sporazum s HDZ-om. Potom se neočekivano povukao, nakon što je dogovorio koaliciju s HDZ-om.

Bujica je objavila dokument na kojem piše: ‘Sažetak operativnih saznanja o ministru Ivanu Vrdoljaku’, u kojem se  jasno može pročitati da je Vrdoljak dolazio za stol i sat vremena razgovarao s osobama koje su dulje vrijeme bile praćene zbog počinjenog kriminala. Njihovi sastanci su bili potajno dogovarani (konspirativno komunikacijom), stoji u izvješću PN USKOK-a. Dolazeći na sastanak s Vrdoljakom, praćene osobe stalno su se osvrtale oko sebe, pazeći da ih netko ne prati, stoji u policijskom dokumentu.

Pojašnjeno je potom da je praćenjem različitih vrsta kriminala na području Slavonije i Baranje, Ivan Vrdoljak vrlo često upadao u policijske mjere praćenja i prisluškivanja osumnjičenih za kriminal. O tome govori dokument PN USKOK-a dostavljen USKOK-u. Preciznije, dokument govori o operativnoj akciji ‘Kiosk‘ iz 2013. godine.

”Napominjemo da je Drago B. (osoba s kojom se potajno sastajao Vrdoljak) prijavljen zbog počinjenja kaznenog djela udruživanaj radi počinjenja kaznenog djela, zbog čega je podnesena i kaznena prijava. Posrednik je na poseban mobitel zvao Vrdoljaka. Uočeno je konspirativno ponašanje, stalno osvrtanje sudionika sastanka, sve to sugerira da se radilo o nečem protuzakonito”, stoji, između ostaloga, u policijskom izvješću.

Damir H, prijavljen za poticanje na teško ubojstvo, više puta se sastao s Ivanom Vrdoljakom u Osijeku. Tražio je određene pogodnosti za sebe i za neke tvrtke, stoji dalje u izvješću.

Damir H. je pokušao utjecati na Vrdoljaka da posao dobiju tvrkte povezane s njime.

Ranko Ostojić je čak i upozorio Vrdoljaka da pazi s kim se sastaje, jer je više puta upao u policijske mjere, rečeno je u Bujici.

I nakon što je Niko Anđić, voditelj osječkog PN USKOK-a zatražio od Tamare Laptoš, šefice USKOK-a da se mjere praćenja, zbog svega navedenog, prošire i na samoga Ivana Vrdoljaka, Anđić je naprasno smijenjen s mjesta šefa PN USKOK-a te potjeran u prijevremenu mirovinu!

Kada je on smijenjen, tada je Vrdoljak počeo pregovarati s HDZ-om o mogućoj koaliciji. Pregovore je vodio s Davorom Božinovićem, novim ministrom policije. Kada je koaliciju dogovorio, iz nepoznatog razloga se povukao, navedeno je u Bujici.

”Ne želimo ništa prejudicirati. Novinarska činjenica je da se je kroz razne istrage dolazilo do Ivana Vrdoljaka, tražili su da ga se stavi ‘pod posebne mjere, Tamara Laptoš to nije dopustila. Što da mi na osnovu toga zaključimo?, pitao je Bujanec svog gosta.

Kajkić je pojasnio da je nalog za posebne mjere dao Županijski sud u Osijeku, što znači da je stvarbila vrlo ozbiljna, da je kriminal doista, prema svemu sudeći, bio počinjen. No, na kraju je stradao šef PN USKOK-a, a ne Ivan Vrdoljak!

Cvitan je i dalje na funkciji, Tamara Laptoš je i dalje na funkciji. Što nam to govori: igraj onako kako ti govore i ostat ćeš na funkciji. Onaj koji nije tako igrao, završio je u prijevremenoj mirovini i može biti sretan da je dobio mirovinu”, pojasnio je potom Kajkić model po kojem ‘stvari funkcioniraju’ u Hrvaskoj.

Bujica je, u ponedjeljak, objavila i dio od 17 stranica Posebnog izvješća osječkog Policijskog Uskoka koje su u tri navrata podnosili Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Zagreb. Posebna izjvešća podnijeta su 3. studenog i 5. prosinca 2014. te 11. veljače i 20. ožujka 2015. godine. Konkretna izvješća odnose se na provedena kriminalistička istraživanja vazana uz sakupljanje i zbrinjavanje otpada nastalog uslijed katastrofe izazvane poplavom, no prema istom izvoru, istražuje se i skupa obnova u Gunji.

Iz Posebnog izvješća PNUSKOK-a jasno se vidi da je vlasnik najmanje jedne tvrtke koja je bila angažirana u Županjskoj Posavini, u više navrata dizao enormne iznose gotovine, nakon uplata koje bi stizale iz Zagreba. Kome je otišla gotovina od pola milijuna eura policija također sumnja, no za sada ne izlaze s time u javnost, a Državno odvjetništvo i Uskok sve znaju, no postupak i dalje stoji u ladici, rečeno je dalje u emisiji.

Bujanec je dodao da Posebno izvješće osječkog PN USKOK-a pokazuje da je preplaćeni novac za obnovu Gunje netko strpao u džep.

U istoj emisiji još je navedeno da je osječki policijski Uskok Vrdoljaka istraživao kao ministra, ali i kao potpredsjednika Milanovićeve Vlade. Praćenjem različitih vrsta kriminalnih aktivnosti na području Slavonije, Ivan Vrdoljak je često upadao u mjere. O tome govori dokument PNUSKOK-a dostavljen Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, nazvan ‘Sažetak operativnih saznanja o ministru Ivanu Vrdoljaku’. Tri stranice sažetka objavila je Bujica u ponedjeljak. Šefovi PNUSKOK-a, na jednom od sastanaka u Državnom odvjetništvu još u vrijeme Milanovićeve Vlade, požalili su se Tamari Laptoš, sadašnjoj šefici USKOK-a, da postoji osoba koja je visoko u politici, a često upada u mjere kod različitih operativnih akcija. Na pitanje o kome je riječ, tadašnji šef PNUSKOK-a u Osijeku Niko Anđić jasno je rekao: “O Ivanu Vrdoljaku!”

“Oznaka ‘PDR‘ iz ovog dokumenta znači ‘Posebne dokazne radnje’, a one podrazumijevaju tajno praćenje i snimanje, to su radnje koje se mogu činiti isključivo temeljem naloga Županijskog suda. To dovoljno ukazuje da je u ovom predmetu od strane policije dosta ozbiljno pristupljeno i da je bilo osnovanih sumnji da je počinjeno kazneno djelo! Primjenom tih radnji često se dolazilo do Ivana Vrdoljaka, tako ispada iz dokumenata koje ste objavili, a čini mi se da ste ih dobili iz Državnog odvjetništva. Provođenje takvih radnji košta državu i porezne obveznike nekoliko milijuna kuna, snimanje tajnih Vrdoljakovih sastanaka u Zagrebu, gorivo, tehnika, ljudi, dnevnice… Toliki je novac potrošen da bi se prikupili dokazi, a sve je u ladici i Dinko Cvitan je još na istoj funkciji…“
Voditelj je istaknuo da u emisiji nitko ne tvrdi za bilo koga da je radio ikakav kriminal, već da temeljem objavljenih dokumenata možemo slobodno konstatirati da je Ivan Vrdoljak kao ministar, a i kasnije često upadao u mjere PNUSKOK-a tijekom praćenja raznih kriminalnih aktivnosti.

“Neosporna je činjenica da se u raznim istragama dolazilo do Vrdoljaka, koji je vodio pregovore s HDZ-om, a u ime te stranke pregovore je vodio sadašnji ministar policije Davor Božinović. Politička ucjena posve je sigurno jedna od opcija, jer Vrdoljak je sve dogovorio, a potom se iznenada povukao, što je za mnoge neobjašnjiv potez,“ rečeno je u Bujici.

Sedamnaest stranica  Posebno Izvješće policijskog uskoka u Gnju proslijeđeno je Uskoku, no predmet stoji u ladici” navedeno je u doista enzacionalnoj emisiji, nakon koje su, čini se, mnoge stvari u Hrvatskoj ipak puno jasnije.