Ugledni austrijski EU-parlamentarac pozvao EK da hitno istraži navode o korupciji u Hrvatskim šumama! Ugledni austrijski EU-parlamentarac pozvao EK da hitno istraži navode o korupciji u Hrvatskim šumama!
TweetEmailPrint ”Izvještaj o krčenju šuma u Hrvatskoj pokazuje masovnu korupciju i ekološko loše upravljanje. Ovo su najvažniji navodi o korupciji istaknuti u izvješću: Nema... Ugledni austrijski EU-parlamentarac pozvao EK da hitno istraži navode o korupciji u Hrvatskim šumama!


”Izvještaj o krčenju šuma u Hrvatskoj pokazuje masovnu korupciju i ekološko loše upravljanje. Ovo su najvažniji navodi o korupciji istaknuti u izvješću: Nema odobrenih planova gospodarenja šumama za Hrvatske šume od 2017. To je dovelo do ozbiljnih nezakonitih sječa u zaštićenim područjima, šumama i močvarama s katastrofalnim posljedicama na posebna ornitološka i zoološka nalazišta i močvara s popisa Ramsa. Vrijeme je da se aktiviram protiv krčenja šuma”, napisao je na službenim stranicama EU-parlamentarac Thomas Waitz i pozvao Europsku komisiju da djeluje odmah!

Vesna Grgić, voditeljica Zelenog odreda – forum-a braniteljske udruge Vidra, objavila je danas da su njihova nastojanja da nadležne europske institucije uključe u istragu oko prijavljenog kriminala i prekomjerne sječe hrvatskih šuma, napokon urodile plodom! Prenosimo njenu objavu:

”Nakon gotovo tri godine istraživanja i obilaska spornih lokacija, na temelju dojava vas zabrinutih građana i dobronamjernih insidera iz Hrvatskih šuma, dogodilo se ono što smo obećali. Upravo je objavljeno naše završno Izvješće o prekomjernoj sječi i osnovanoj sumnji o koruptivnim radnjama u Hrvatskim šumama d.o.o. te o dokazanoj povezanosti sa najvišim institucijama Republike Hrvatske. Da su naše sumnje od početka bile opravdane, potvrđuje i učešće Thomasa Waitza, austrijskog europarlamentarca iz redova

European Greens koji je objavio Izvješće na svojoj službenoj stranici, koja je u okviru Europarlament.

Za ovu temu su se zainteresirali europski, nažalost ne i hrvatski, mediji. Ovoj priči nije kraj. U našoj Hrvatskoj imamo još puno posla, zar ne?!

Vesna Grgić podsjetila na tvrdnje Hrvatskih šuma:

BTW, mali podsjetnik na ono što zadnje tri godine o nama govore Hrvatske šume.

”Izjave “Zelenog odreda” i kritike na račun poslovanja Hrvatskih šuma su lažne, neutemeljene, neosnovane i zlonamjerne. Iznošenjem netočnih podataka obmanjuje se javnost na štetu društva Hrvatske šume, koje svoju zadaću gospodarenja šumama obavlja uredno, stručno i u skladu s gospodarskim planovima, uvažavajući strogeekološke, socijalne i ekonomske standarde”, podsjetila je Vesna Grgić, predsjednica braniteljske udruge Vidra i voditeljica Zelenog odreda u objavi na FB stranici Zeleni odred – forum te je podijelila link na objavu europarlamentarca Thomasa Waitz-a: https://thomaswaitz.eu/…/en/deforestation-in-croatia/…

Thomas Waitz je, pak, na svojim službenim stranicama objavio (na engleskom jeziku) tekst pod naslovom: ‘Novo izvješće o krčenju šuma u Hrvatskoj

U objavi uglednog europarlamentarca stoji sljedeće:

”Udruga Veterani i društvena akcija (VIDRA) objavila je izvješće Vesne Grgić o krčenju šuma u Hrvatskoj koje donosi navode o nezakonitoj sječi šume, korupciji, financijskom i ekološkom lošem upravljanju u hrvatskim prirodnim parkovima i na područjima Natura 2000. Posljedice na ekosustav su poražavajuće.

U središtu izvješća je FSC (Samo prošli tjedan Greenpeaceov izvještaj kritizirao je da etikete poput FSC-a i drugih ne doprinose zaštiti šuma.) Ovlaštena tvrtka Hrvatske Šume d.o.o. (Engl.: Croatian Forests Ltd) koja je navodno sudjelovala u masovnoj prodaji hrvatske šume. Područja koja su zahvaćena uključuju specijalni ornitološki rezervat CRNA MLAKA, zoološki rezervat Varoski Lug, Park prirode Lonjsko polje i Donja Posavina, planina Zrinska Gora i planina Bilogora. Svi su u potpunosti ili barem djelomično klasificirani pod Natura 2000.

Izvještaj o krčenju šuma u Hrvatskoj pokazuje masovnu korupciju i ekološko loše upravljanje

Ovo su najvažnija kršenja okoliša i navodi o korupciji istaknuti u izvješću:

Nema odobrenih planova gospodarenja šumama za hrvatske šume od 2017. To je dovelo do ozbiljnih nezakonitih sječa u zaštićenim područjima, šumama i močvarama, kao i nedostatku planova ili investicija za obnavljanje i pošumljavanje obrađenih površina s katastrofalnim posljedicama na posebna ornitološka i zoološka nalazišta i močvara s popisa Ramsa.

Rade podizvođači pa nema nadzora nad šumom

Postoji ozbiljan nedostatak u traganju za drvom što dovodi do gubitka sječene drvne građe. U vezi s kaznenom tužbom Hrvatskih šuma d.o.o. protiv krčenja šume Medvednice, VIDRA je utvrdila deficit od 330.000 m3 drva što iznosi 14 milijuna eura.

Većinu sječe u Hrvatskim šumama obavljaju tvrtke podizvođači, što znači da nema nadzora nad šumskim područjem.

Sredstva EU zloupotrijebljena su za kupnju teške mehanizacije za sječu šuma u Hrvatskoj.

Waitz: Postupci trebaju odmah započeti!

Sve se to događa pod okom vlade, otkad su Hrvatske Šume d.o.o.; Skupština Hrvatskih šuma ima samo jednog člana : hrvatsku ministricu poljoprivrede Mariju Vučković. Hrvatske vlasti još nisu objavile očitovanje s objašnjenjima.

Vrijeme je da se aktiviram protiv krčenja šuma.

U svjetlu ovih navoda kontaktirao sam Europsku komisiju u ime VIDRE. Komisija će sada na temelju ovog izvješća procijeniti moguću istragu. Pozivamo Europsku komisiju da zatvori rupe u važećem zakonodavstvu i provede EU propise u Naturi 2000 i drugim zaštićenim područjima. Postupci predviđeni za kršenje zakona moraju odmah započeti u slučaju kršenja. U suprotnom, neće ostati šuma koja će biti zaštićena”, istaknuo je Thomas Waitz, austrijski europarlamentarac iz redova European Greens, na svojoj službenoj stranici.

FOTO: FB stranica Zeleni odred – forum; preslika sa službene stranice austrijskog europarlamentarca T. Waitz-a