Umjesto za TABLETE MINISTRICE DIVJAK, koje neće imati tko koristiti, sto puta je bolje ULOŽITI U NATALITET! Umjesto za TABLETE MINISTRICE DIVJAK, koje neće imati tko koristiti, sto puta je bolje ULOŽITI U NATALITET!
TweetEmailPrint Uvodničar okruglog stola je bio Stjepan Šterc, a gradonačelnik Bandić predstavio je mjere koje se  provode u Zagrebu i koje su doprinijele da... Umjesto za TABLETE MINISTRICE DIVJAK, koje neće imati tko koristiti, sto puta je bolje ULOŽITI U NATALITET!


Uvodničar okruglog stola je bio Stjepan Šterc, a gradonačelnik Bandić predstavio je mjere koje se  provode u Zagrebu i koje su doprinijele da u Zagrebu broj novoupisanih učenika već godinama raste. Idući tjedan Stranka rada i solidarnosti predstavit će i prijedloge izmjena Zakona o porezu na dohodak, Zakona o mirovinskom osiguranju, Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te Ovršnog zakona 

Demografski problem ključni je razvojni problem u Gradu Zagrebu, ali i Republici Hrvatskoj. Stoga je  u Novinarskom domu održan okrugli stol  ‘Zagrebački model skrbi za dijete i obitelj kao prilog nacionalnoj demografskoj politici‘ u organizaciji Stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, na kojem se raspravljalo o mjerama koje Grad provodi po pitanju  ove problematike i socijalne politike te koje donose rezultate.

Stranka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti je na okruglom stolu predstavila ‘Zagrebački model demografske politike’, a idući tjedan u svom Klubu zastupnika u Hrvatskom saboru predstavit će i prijedloge izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, Zakona o mirovinskom osiguranju, Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te Ovršnog zakona kako bi novčana pomoć za roditelja odgojitelja bila oslobođena tih davanja te kako ne bi bila ovršena.

Uvodničar današnjeg okruglog stola bio je demograf Stjepan Šterc, demografsku politiku predstavili su Gojko Bežovan sa Studija socijalnog rada na Pravnom fakultetu, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predstavio je konkretne mjere koje se već provode u Zagrebu i koje su, valja to reći, doprinijele činjenici da u Zagrebu broj novoupisanih učenika u osnovne škole ne opada, već godinama raste.

Gradonačelnik Bandić je naglasio kako glavni grad Hrvatske ima gotov model demografske politike te ga uspješno provodi što je pokazao popis mjera demografske politike i mjera podrške djeci, mladima i obiteljima.

Stjepan Šterc naglasio je da je, za razliku od Zagreba, stanje u najvećem dijelu Hrvatske katastrofalno te da demografija nije pitanje različitosti, političkih i etničkih, već pitanje gospodarstva, stoga bi trebalo ukazati onima koji o tome odlučuju da se moraju donositi strateške mjere i da ih vlada treba prihvatiti.

Pavičić Vukičević: Nudimo podlogu za strategiju demografskog razvoja

Pavičić Vukičević istaknula je kako se okruglim stolom žele široj političkoj, stručnoj i općoj javnosti predstaviti mjere “zagrebačkog modela demografske politike”, ali i rezultate koji su posljedica dugogodišnjeg provođenja tih mjera.

“Želimo to objediniti u jedan paket i dati struci i znanstvenoj javnosti široku podlogu za izradu strategije demografskog razvoja kakva bi urodila plodom”, istaknula je Pavičić Vukičević.

“Naša je temeljna poruka da demografska politika, pogotovo u zemlji koja izumire kao naša, nije samo jedna javna politika, već je ona daleko više od toga i u sebi mora sadržavati sve elemente javnih politika kako bi imali sinergijski učinak”, rekla je.

U prilog rezultata “zagrebačkog modela demografske politike” pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić naveo je da je prije 18 godina bilo manje od stotinjak produženih boravaka, a ove godine imaju ih 565 te umjesto 2000 obuhvaćene djece sada ih je 13.500. Istaknuo je kako se mora provoditi ne samo jedna mjera, već na desetke mjera.

Tableti su skupi, a ne proizvode se u Hrvatskoj

“Često puta se od političara može čuti da će povećati doplatak na djecu ili uvesti drugu smjenu u vrtićima, ali to je samo jedna mjera”, kaže Lovrić. Za najavu ministrice Blaženke Divjak da će država kupiti tablete svakom učeniku za milijardu kuna, Lovrić je rekao kako “sutra nećemo imati one kojima su usmjereni tableti” te da je to proizvod koji se ne proizvodi u Hrvatskoj.

“Pa zar nam ne bi bilo puno bolje tu milijardu uložiti u pronatalitenu politiku, a onda će sutra ti stvarati i tablete u Hrvatskoj i kupovati ih? Pitanje je prioriteta, jer očito ima novaca. Kad bih birao između poticaja rađanja i kupovine suvremene opreme svakom djetetu, onda bi sasvim sigurno prije bilo rađanje, pa onda oprema”, poručio je Lovrić.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bandić s mjerama pronatalitetne politike počeo prije 18 godina te da se prvi rezultati tih mjera vide od 2010. otkada broj učenika svake godine raste, i to jedinima u Hrvatskoj.

U stranci Bandić Milan 365 kažu da je demografski problem ključni razvojni problem u Zagrebu i Hrvatskoj te da su, osluškujući stručnu i znanstvenu te zainteresiranu javnost u Gradu, odlučili donijeti ključne odluke vezane za revitalizaciju zagrebačke, a time i hrvatske populacije.

Pomoć za roditelje odgojitelje dobiva 3376 obitelji

Mjera novčane pomoći za roditelja odgojitelja primjenjuje se od 8. rujna 2016., a danas je koristi 3376 roditelja s troje ili više djece. Za njezino provođenje osigurano je 200 milijuna kuna u proračunu Grada Zagreba. Isplata korisnicima za siječanj 2018. iznosi 3993,29 kuna.

Također, među brojnim mjerama je i novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta, sufinanciranje dječjih vrtića i produženog boravka, besplatni udžbenici za osnovnoškolce i srednjoškolce, stipendiranje učenika, studenata i doktoranada, besplatan javni prijevoz za više od 12.000 učenika i studenata, subvencioniranje prehrane za svu djecu u osnovnim školama te besplatna prehrana za 5000 djece. Navedeno je i kako će se zagrebačkim modelom stanogradnje obiteljima osigurati 1800 stanova po povoljnim uvjetima.

Plavi ured pomaže poduzetnicima i obrtnicima

Rečeno je i da je u svhu razvoja gospodarstva, inovativnih tehnologija i novog zapošljavanja osnovan i Plavi ured, poduzetnički centar Grada Zagreba kao potporna institucija otvorena za sve poduzetnike, obrtnike i one koji to tek žele postati. Osim podrške već postojećim poduzetnicima, vrata Plavog ureda otvorena su i za sve koji iskazuju interes za poduzetništvo i pokretanje vlastitog poslovanja, posebno za mlade aktivne ljude koji će uskoro biti pokretači gospodarstva.

Cilj i svrha Plavog ureda jest podizanje poduzetničke kompetencije, promicanje poduzetničke kulture te olakšanje pristupa financiranju poduzetničkih i inovativnih ideja. U skladu s tim, Plavi ured provodi aktivnosti poduzetničke edukacije, poduzetničkog savjetovanja i aktivnosti pomoći kod prijave raznih poduzetničkih i inovativnih projekata.

Plavi ured već tri godine provodi i potporu za samozapošljavanje Grada Zagreba istovremeno pružajući korisnicima te mjere i sve navedene usluge tijekom prve godine poslovanja, a i kasnije. Mlade osobe trenutno čine 19% korisnika potpora za samozapošljavanje Grada Zagreba koje je provodio Plavi ured.

Naglašeno je i da je Grad Zagreb osnivač Razvojne agencije Zagreb u sklopu koje djeluje i Tehnološki park Zagreb s poduzetničkim inkubatorom (Start up factory Zagreb) za razvoj ideja i podršku inovativnosti 350 mladih ljudi s tendencijom širenja na kapacitet od 700 mjesta.

U najavi okruglog stola istakuto je da su uvedene stipendije Grada Zagreba za učenike i studente slabijeg socijalnog statusa.  Novčani iznos stipendije kreće se od 2.336,60 kn mjesečno za učenike do 3.338,00 kn za studente. Od akademske godine 2017./2018. uvedena je nova stipendija za studente poslijediplomskih sveučilišnih (doktorskih) studija i poslijediplomskih specijalističkih studija u iznosu od 4.000,00 kn. U proteklih deset godina stipendirano je ukupno 397 učenika i studenata te je izdvojeno gotovo deset milijuna kuna.