Uprava Hrvatskih cesta dala posao PLENKOVIĆEVOM BRATIĆU. Bio je u zatvoru zbog primanja MITA Uprava Hrvatskih cesta dala posao PLENKOVIĆEVOM BRATIĆU. Bio je u zatvoru zbog primanja MITA
TweetEmailPrint Nakon provedenog natječajnog postupka, a na temelju ostvarenih rezultata kandidata, Uprava Hrvatskih cesta zaključila je da je sin Plenkovićeve tete najbolji izbor Uprava... Uprava Hrvatskih cesta dala posao PLENKOVIĆEVOM BRATIĆU. Bio je u zatvoru zbog primanja MITA


Nakon provedenog natječajnog postupka, a na temelju ostvarenih rezultata kandidata, Uprava Hrvatskih cesta zaključila je da je sin Plenkovićeve tete najbolji izbor

Uprava Hrvatskih cesta zaključila je da je Plenkovićev bratić, koji je zbog primanja mita bio u zatvoru, najbolji izbor za posao. J. M., bratić premijera Andreja Plenkovića, pravomoćno osuđen zbog primanja mita dok je bio građevinski inspektor, prije mjesec dana zaposlen je u državnim Hrvatskim cestama”, otkriva Index.hr u tekstu Vladimira Matijanića.

Pravo sudjelovanja u natječaju nisu imale osobe protiv kojih se vode kazneni postupci za teža kaznena djela, ali osuđivanost nije bila zapreka.

Plenkovića su, kako pišu, zamolili za komentar o rođakovu novom radnom mjestu, no od Marka Milića, vladina glasnogovornika, stigao je mail u kojem stoji: “Predsjednik vlade nije imao nikakvih saznanja o navedenom zapošljavanju u društvu Hrvatske ceste.”

Majka J. M. bila je sestra premijerova oca Marija, odnosno Andrejeva teta.

U rujnu 2013. godine J. M. je nepravomoćno osuđen na splitskom Županijskom sudu na godinu dana zatvora uvjetno, s rokom kušnje od tri godine, uz zabranu obavljanja djelatnosti na maksimalni rok od pet godina, jer je primio tri tisuće eura mita od francuskog investitora. I prije presude proveo je petnaest dana u splitskom pritvoru kamo je smješten, kako je izvještavao Index, “da bi osigurali njegovu prisutnost na raspravi. Drugačije nije išlo, jer se do njega nikako nije moglo doći”. Pisalo se i o njegovoj raspravnoj nesposobnosti, navodno je imao problema s PTSP-om, tjeskobom, nesvjesticama… Odvjetnik mu je bio bivši HDZ-ov zastupnik Marin Mileta.

Pravomoćno osuđen, kaznu je odslužio

Presudom Vrhovnog suda od 19. prosinca 2013. godine, J. M. je pravomoćno osuđen na bezuvjetnu kaznu od godine dana zatvora. “Okrivljenik  je izdržao zatvorsku kaznu i prošao je rok od pet godina zabrane obavljanja djelatnosti građevinskog inspektora”, informirali su Index ovih dana sa splitskog Županijskog suda.

Ministarstvo graditeljstva izvijestilo ih je da mu je državna služba “po sili zakona” prestala 19. ožujka 2014. godine, “na dan saznanja za pravomoćnost presude”, a dodali su i kako je “gospodin prethodno rješenjem o udaljenju iz službe, počevši od dana 15. prosinca 2004. godine, udaljen iz službe do okončanja kaznenog postupka i to na temelju rješenja Županijskog suda u Splitu kojim je pokrenut postupak protiv njega radi osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo primanja mita iz čl. 347. st. 1. tadašnjeg Kaznenog zakona”.

U Hrvatskim cestama tvrde kako nisu znali ni za raniju osuđivanost njihova novog kolege, ali ni za njegovu rodbinsku vezu s prvim čovjekom vlade.

“Imenovani je prilikom podnošenja zamolbe i prateće dokumentacije priložio potvrdu Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Služba za zajedničke poslove kojom potvrđuje da je bio službenik Ureda u Službi za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove, graditeljstvo i zaštitu okoliša na radnom mjestu inspektor II. vrste zvanja.”

‘Ne bave se srodstvom kandidata’

Izvijestili su nas kako ne raspolažu podatkom o njegovoj osuđivanosti, “niti se isti spominje u zamolbi i pratećoj dokumentaciji kandidata. J. M. dostavio je uvjerenje Općinskog suda u Splitu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak za djela koja se progone po službenoj dužnosti”. Konačno, na pitanje o rodbinskoj vezi s Plenkovićem, odgovorili su  da nisu imali “saznanja o takvoj činjenici”, niti se bave “srodstvom kandidata”.

Nakon provedenog natječajnog postupka, a na temelju ostvarenih rezultata kandidata, Uprava Hrvatskih cesta zaključila je da je sin Plenkovićeve tete najbolji izbor.

Index je, kako navode, više puta i na razne načine pokušao doći do J. M. Nazvali su broj mobitela prijavljen u imeniku na njegovo ime, no muškarac koji se javio odmah je prekinuo. Prekinuo je i sljedeći poziv te nije htio odgovoriti na SMS, ni na pitanja upućena mailom, posredstvom HC-ova Ureda za odnose s javnošću”, piše Index.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

FOTO: Screenshot videosnimki