USKORO BABY BOOM: Umjesto crnčenja petkom i svetkom, doma s djecom, a veća plaća USKORO BABY BOOM: Umjesto crnčenja petkom i svetkom, doma s djecom, a veća plaća
VODIČ ZA RODITELJE ODGAJATELJE: OPET JE LIJEPO BITI MAMA

USKORO BABY BOOM: Umjesto crnčenja petkom i svetkom, doma s djecom, a veća plaća

Zagreb 3. studenoga 2016. Damir Kramarić

TweetEmailPrint ‘Uskoro bih svaki mjesec trebala dobivati 3200 kuna neto, a ostaje nam i godišnji iznos od 9000 kuna kojega dobivamo za najmlađe dijete.... USKORO BABY BOOM: Umjesto crnčenja petkom i svetkom, doma s djecom, a veća plaća


‘Uskoro bih svaki mjesec trebala dobivati 3200 kuna neto, a ostaje nam i godišnji iznos od 9000 kuna kojega dobivamo za najmlađe dijete. I ako ostvarim pravo na povrat poreza, ispada da ću dobivati oko 5200 kuna neto na mjesec. To je i više nego pristojan iznos i sigurna sam da će ova mjera doprinijeti većem broju djece u Zagrebu’, ističe mlada majka u Savjetovalištu za roditelje-odgajatelje i Praškoj 5

bebe-plesuU sjeni pregrijanih ‘medijskih topova’ i višednevne paljbe po Milanu Bandiću zbog (navodno) spornih građevinskih dozvola, Cvjetnog trga, Maksimira i Britanca… te zbog učestalih opužbi Zrinke Paladino iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, potiho se jedna osporavana mjera osporavanog gradonačelnika – pretvara, čini se, u pun pogodak.

Sve više je, naime, majki s troje i više djece koje ostavljaju slabo plaćene poslove te crnčenje petkom i svetkom, da bi se s osmjehom od uha do uha prijavljivale za statusa roditelja odgajatelja u gradu Zagrebu.

Jedna mlada majka s Knežije jučer je takav osmjeh razvukla u prostorijama Praške 5, u Savjetovalištu Stranke rada i solidarnosti, nakon što je doznala da će vrlo brzo, prema svemu sudeći, dobiti rješenje o statusu roditelja odgajatelja, što pak znači da se može bezbrižno posvetiti odgoju svoje petero djece.

”Ovo je daleko povoljnije nego porodiljni, od kojega dobivam 1660 kuna mjesečno. Uskoro bih svaki mjesec trebala dobivati 3200 kuna neto, a ostaje nam i godišnji iznos od 9000 kuna kojega dobivamo za najmlađe dijete. I ako ostvarim pravo na povrat poreza, ispada da ću mjesečno dobivati oko 5200 kuna neto. To je i više nego pristojan iznos i sigurna sam da će ova mjera doprinijeti većem broju djece u gradu Zagrebu. Šteta što ne vrijedi i na nivou cijele države”, procijenila je nezaposlena trgovkinja iz zagrebačke Knežije, koja je pristala na razgovor s novinarom portala Promise.hr pod uvjetom da joj ime ne objavljujemo.

Radila je, kaže, u Magmi, dok tvrka nije propala, a u zadnje vrijeme bila je na porodiljnom. Problemi su nastali kada je u siječnju ove godine i njezin suprug ostao bez posla. Od siječnja do srpnja oboje su, zakolutala je očima, bili nezaposleni.

”Ne pitajte kako je bilo. Zato je ova mjera super! Još trinaest godina mogla bih ju koristiti, no nadam se da ću za koju godinu pronaći povoljan posao. Imam susjedu koja je dala otkaz da bi dobila status majke odgajateljice. Radila je u cvjećarni na trešnjevačkom placu za 3000 kuna mjesečno. Ni petkom, ni svetkom, ni vikendima, ni blagdanima, nije bila slobodna. A sada s još boljim primanjima može ostati doma sa svojom djecom!”, ispričala je mlada Zagrepčanka te primijetila da su roditelji u Zagrebu u povoljnijem položaju nego u ostalim dijelovima Hrvatske.

”Vrtić je ovdje najjeftiniji, udžbenici su besplatni, a dobrom se pokazala i mjera novčanog pomaganja roditelja s troje i više djece. Ta je mjera na snazi već desetak godina i rješenja o uplatama redovito stižu uvijek istog datuma, pa više i ne brinemo da će nam to netko ukinuti”, zaključila je dobro raspoložena žena.

Prije nego je napustila Savjetovalište, raspitala se koje uvjete mora ispunjavati i što sve treba priložiti da bi ostvarila status roditelja odgajatelja.

”Uvjet je da niste u radnom odnosu te da priložite potvrdu o nezaposlenosti, da imate prijavljeno prebivalište zadnjih pet godina ili duže u gradu Zagrebu, da ste vi i djeca prijavljeni na istoj adresi, da vam najmlađe dijete još nije krenulo u školu i da ne ide u vrtić”, pojasnio je Muzafir Husić, volonter Stranke rada i solidarnosti, inače umirovljeni pravnik.njih-troje-savjetuju

Dodao je da majke ili očevi, koji žele status roditelja odgajatelja, trebaju priložiti uvjerenje o prebivalištu za podnositelja zahtjeva i za svu djecu, i to original – ne stariji od 6 mjeseci.

”Treba vam i preslika domovnice podnositelja zahtjeva, preslika rodnih listova za svu djecu, preslika žiro računa, izjava o podnositelju ‘drugog dohotka’, u kojoj je sadržana i izjava o članovoma zajedničkog kućanstva, potom zahtjev za ostvarivanje novčane pomoći te 70 kuna biljega”, pojasnio je volonter.

Rastumačio je i ono što roditelje najčešće kopka, a što je zanimalo i majku s Trešnjevke.

”Ljudi često pitaju do kada će trajati njihov status. Odgovaramo im: dok najmlađe dijete ne navrši 15 godina. Mnoge zanima i kada status mogu izgubitli, a mi pojašnjavamo da pravo gube u slučaju ako prestanu zadovoljavati bilo koji od uvjeta kojeg su ispunjavali kada su ostvarili status (ako se zaposle, ako najmlađe dijete krene u vrtić, ako djeca i roditelj odgajatelj ne stanuju na istoj adresi…).

Na rješenje se obično čeka do 30 dana, možda koji dan duže, zbog gužve koja je nastala”, pojašnjavali su naizmjence volonteri Muzafir Husić i Marie Zlatarić.

Mladu majku zanimalo je ide li joj staž dok je majka odgajateljica. Volonteri su pojasnili da joj se računa mirovinski staž – tako što u godinu dana dobiva 9 mjeseci mirovinskog.

Budući roditelj-odgajatelj na odlasku je komentirala da joj nije jasno zašto su ovu mjeru, koju su roditelji odmah prigrlili, mnogi kritizirali kao nepotrebnu, kao populističku, pa čak i kao veliku prevaru.

”Politički protivnici napadaju sve, bez obzira je li dobro ili nije. Čudi da gospođa Švaljek – kao ekonomistica – nije znala izračunati kolika će biti neto primanja roditelja odgajatelja, već je govorila o navodnoj prevari”, uključio se volonter Husić.

Pojasnio je da je srijedom od 16.30 do 19.30 savjetovalište Stranke rada i solidarnosti u Praškoj 5 bilo namijenjeno invalidnim osobama te roditeljima djece s teškoćama u razvoju, ali da su naknadno, zbog velikog zanimanja, uključili i majke i očeve koji žele biti roditelji odgajatelji.

Zaključio je da je u Savjetovalištu u Praškoj 5 daleko najveća gužva ponedjeljkom, kada tu lijek za svoje muke pokušavaju pronaći brojni blokirani i ovršeni građani.

u-savjetovalistuZbog pojačane gužve, koja je nastala nakon što smo prije nekoliko tjedana na ovom portalu objavili reportažu o blokiranim osobama koje dolaze u Savjetovalište ponedjeljkom, na nedavnom sastanku u Stranci rada i solidarnosti zaključeno je, kažu, da trebaju još volontera, pogotovo pravnika, koji će ponedjeljkom savjetovati blokirane građane.

U savjetovalište Stranke rada i solidarnosti ponedjeljkom, da podsjetimo, primaju blokirane, utorkom branitelje i članove njihovih obitelji, srijedom osobe s invaliditetom, djecu s teškoćama u razvoju i majke i očeve koji žele ostvariti status roditelja odgajatelja, dok je četvrkom Savjetovalište otvoreno za pitanja u vezi prava iz mirovinskog osiguranja.

Zainteresirani se mogu najaviti na telefon 01-6460-693 od ponedjeljka do petka od 9 do 19 sati, a subotom od 10 do 13 sati. Mogu to učiniti i dopisom na mail savjetovaliste@365ris.hr, zakazati termin i najaviti svoja pitanja, kako bi brže mogli dobiti odgovore, odnosno termin razgovora, pojasnili su volonteri.

SUTRA o savjetima za blokirane građane, ali i za one koji su na rubu da to postanu te prijedlozima izmjena zakona koji bi mnogima pomogli.

 

ISTRAŽILI SMO: Kako preživjeti ZVJERINJAK utjerivača dugova, Fine, odvjetnika i bilježnika

Četvrtina Hrvatske bolesna zbog ovrha! Svi o tome šute, a pitaju se ZAŠTO IZUMIREMO?!