UTJERIVAČI DUGOVA sve nasilniji, PRIJETE POSLODAVCIMA da će njih ovršiti zbog duga njihovih zaposlenika! UTJERIVAČI DUGOVA sve nasilniji, PRIJETE POSLODAVCIMA da će njih ovršiti zbog duga njihovih zaposlenika!
TweetEmailPrint ”Zbog agresivnog ponašanja agencija za utjerivanje dugova i prijetnji poslodavcima uputilli smo pitanje Ministarstvu pravosuđa. U više navrata smo inzistirali da se njihovo... UTJERIVAČI DUGOVA sve nasilniji, PRIJETE POSLODAVCIMA da će njih ovršiti zbog duga njihovih zaposlenika!


”Zbog agresivnog ponašanja agencija za utjerivanje dugova i prijetnji poslodavcima uputilli smo pitanje Ministarstvu pravosuđa. U više navrata smo inzistirali da se njihovo poslovanje i ophođenje prema dužnicima mora regulirati zakonom jer su odavno prekoračili sve ovlasti, no vlast je gluha i tolerira im javašluk”, napisao je Mario Strinavić, glavni tajnik udruge Blokirani

Nakon pompoznih najava iz Vlade RH da su donijeli mjere uz koje će velik broj građana biti deblokirano, praksa je brzo pokazala da su te mjere uglavnom tek ‘kozmetika’, odnosno predstava za nedovoljno upućenu javnost.

Jer, dok su na starije dugove ovrhe obustavljene, blokiranima prijete nove ovrhe. Obustavom ovrhe dug, naime, nije nestao. Može ga u bilo kojem trenutku aktivirati bilo koji vjerovnik. I to ne samo nad novcem, veći i nad imovinom za koju ovaj zakon ne vrijedi.

Valja istaknuti da su nove mjere – koje je Plenkovićeva Vlada toliko hvalila – već izazvale zbrku i kaos, odnosno pritiske utjerivača dugova na poslodavce.  U novonastaloj zbrci nestali su, čini se, redoslijedi naplate ovrha, zbog čega su ionako bahate i nasilne agencije postale još bahatije i još agresivnije u nastojanju da milom ili silom utjeraju dugove od sirotinje (koje im masovno prodaju banke za svega dvadesetak posto vrijednosti!!!).

Na sve nasilnije ponašanje utjerivača upozorili su čelnici udruge Blokirani, objavama na svojim Facebook profilima i na web stranici Blokiranih.

”Zbog agresivnog ponašanja agencija za utjerivanje dugova i prijetnji poslodavcima uputilli smo pitanje Ministarstvu pravosuđa. U više navrata smo inzistirali da se njihovo poslovanje, način i ophođenje prema dužnicima mora regulirati zakonom jer su odavno prekoračili sve ovlasti, no vlast je gluha i tolerira im javašluk”, napisao je Mario Strinavić, glavni tajnik udruge Blokirani na svom Facebook profilu, gdje je i prenio pismo Blokiranih, koje su uputili ministru Bošnjakoviću i njegovim suradnicima.

”Učestala su prijetnje (dopisi poslodavcima) iz agencija za utjerivanje dugova kojim traže od poslodavca da provedu naplatu njihovih potraživanja prema zaposlenicima i u slučaju kad se ovrha već provodi na plaći zaposlenika u skladu s visinom određenog zakonom, mimo postojećeg redoslijeda naplate.

Pri tome se prijeti provođenjem ovrhe na računu poslodavca ukoliko tako ne postupe.

Prestrašeni poslodavci uplaćuju novac utjerivačima!

Kako su poslodavci prestrašeni agresivnim pristupom utjerivača dugova, događa se da uplaćuju takvim ovrhovoditeljima neki iznos ili čak skroz prestanu s provedbom već započetog ovršnog prijedloga i počnu plaćati agenciji.

Nije sporno da ovršni zakon propisuje da se ovršni red založnih prava više ovrhovoditelja određuje prema danu primitka ovršnog prijedloga što znači da se tražbine namiruju redoslijedom zaprimanja zahtjeva za zapljenu primanja, te da provedba ovrhe po kasnije zaprimljenom rješenju o ovrsi neće biti moguća dok se ne dovrši ovrha po prethodno zaprimljenom rješenju o ovrsi.

Ministarstvo šuti, kaos se nastavlja

Stoga vas molimo da nam odgovorite na slijedeće pitanje: je li moguće da se zbog bilo kojeg razloga ne poštuje redoslijed naplate potraživanja kod poslodavaca ako ovrha nije zabilježena na Fini, odnosno da se prekine provedba započete ovrhe u cijelosti ili djelomično da bi se udovoljilo traženjima drugih ovrhovoditelja?”, stoji u pitanju Blokiranih Ministarstvu pravosuđa.

Ministarstvo im još ništa nije odgovorilo. Zbrka i kaos stoga ne prestaju.