V. Krišto pisala Plenkoviću: ‘Imajte u vidu sudbinu Sanadera; polaganje računa će kad-tad doći’ V. Krišto pisala Plenkoviću: ‘Imajte u vidu sudbinu Sanadera; polaganje računa će kad-tad doći’
TweetEmailPrint ”Kada bi Hrvatska imala pravosuđe kao Austrija, onda bi Vam DORH trebao napraviti premetačinu u uredu i otvoriti istragu protiv Vas, te uhititi... V. Krišto pisala Plenkoviću: ‘Imajte u vidu sudbinu Sanadera; polaganje računa će kad-tad doći’


”Kada bi Hrvatska imala pravosuđe kao Austrija, onda bi Vam DORH trebao napraviti premetačinu u uredu i otvoriti istragu protiv Vas, te uhititi Anu Hanžeković iz Hanza Medija i Ivana Tolja iz Styrije. U Vašem mandatu, gospodine Plenkoviću, Hrvatsku je napustilo pola milijuna Hrvata, a Vi pokušavate prevariti Hrvatsku pričama o blagostanju i napretku. I Vi i ja znamo da sve ovo što radite je protuzakonito, i zasigurno ste svjesni da zbog ovih Vaših rabota Hrvati moraju napuštati domovinu. Jer, korupcija i blagostanje ne idu skupa. Rad za interese moćnika, a protiv interesa naroda, uvijek bude kažnjeno”, stoji u dopisu kojega je Vidović Krišto poslala Plenkoviću i medijima. Naknadno se s istom temom obratila i povjerenici Europske komisije

Dok je premijer Plenković jučer u Saboru uglavnom nekritički hvalio sebe i Vladu RH podnoseći Godišnje izvješće o radu Vlade, saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto i medijima je proslijedila dopis kojega je prethodno poslala premijeru Plenkoviću, a čiji sadržaj ovdje prenosimo:

”Poštovani gospodine Plenkoviću,

Kako o Vašem godišnjem izviješću Hrvatskome saboru nisam bila u mogućnosti raspravljati, obraćam Vam se ovim pismom. Činjenica da kao zastupnica ne mogu raspravljati o Vladinom izvješću dokaz je društveno-demokratskog apsurda koji je na sceni u Hrvatskoj.

Jer, kao što je u Ustavu zapisano, građani putem svojih zastupnika nadziru rad Vlade. A Vi i vladajuće strukture, koje čine sve političke stranke, Poslovnikom ste onemogućili da se o Vašem izvješću pojedinačno raspravlja.

U svim europskim demokracijama izvješće o radu Vlade jest važniji politički događaj o kojemu se nekada i danima raspravlja. Vama i vladajućoj kasti, demokratska rasprava i iznošenje argumenta, su egzistencijalna ugroza koju sustavno sprječavate.

Plenković poput bivšeg čelnika KP DDR-a

Vaš današnji izvještaj o radu Vlade kao da je kopija izvješća Ericha Honeckera, bivšeg čelnika komunističke partije DDR-a, koji je 1989. godine, dva tjedna prije nego što će od svojih drugova biti smijenjen, izjavio kako je DDR jedna od deset industrijski najrazvijenijih država na svijetu. U trenutku dok je to izgovarao na desetke tisuća građana bježalo je iz tog njegovog socijalističkog raja.

U Vašem mandatu, gospodine Plenkoviću, Hrvatsku je napustilo pola milijuna Hrvata, a Vi pokušavate manipulativno prevariti Hrvatsku pričama o blagostanju i napretku. Vaše naglašavanje da je kupnja vojnih zrakoplova Vaš uspjeh, bilo bi smiješno da nije žalosno. Jer novce za kupnju tih zrakoplova su hrvatski građani davno osigurali, ali Vi 5 godina niste imali sposobnosti donijeti odluku o kupnji.

Vi ovakve neistine i apsurde možete javno govoriti isključivo iz razloga što protuustavno i protuzakonito kontrolirate pravosudna tijela koja promatraju korupciju i ništa ne poduzimaju.

Bespotrebne konferencije kojima se korumpiraju mediji

Jedna od permanentnih korupcionaških pojava, koju ste Vi etablirali u Hrvatskoj, zove se „medijske konferencije“. U načelu, riječ je o organizaciji tematskih konferencija, u organizaciji glavnih nakladničkih kuća Styrije i Hanza Medije. Te njihove, iz aspekta državnih interesa i poslovnih interesa državnih tvrtki, bespotrebne konferencije, konstantno – i to po Vašem nalogu – sponzoriraju državne tvrtke, i to one koje imaju zakonski monopol u segmentu svojega poslovanja. Tako, primjerice, Hrvatske željeznice, koje su primatelji milijardi kuna hrvatskih poreznih sredstava, stalni su sponzor konferencija Jutarnjeg i Večernjeg lista.

Kao što znamo, Hrvatske željeznice u Hrvatskoj nemaju konkurenciju, te je potpuno nejasno koji poslovni interes Hrvatske željeznice mogu imati za sponzorstvo tih i takvih konferencija. Usto treba dodati kako je to izravno u suprotnosti s europskim pravilima o državnim subvencijama.

Identičan slučaj je i s Hrvatskim šumama, koje se također pojavljuju kao sponzori tih konferencija, i koje također nemaju konkurenciju. Kako biste osigurali te protupravne radnje, u Hrvatske šume za predsjednika Nadzornog odbora instalirali ste izvjesnog Filipovića – kao jamstvo da će se te suspektne odluke neometano provoditi kako biste novcima hrvatskih građana kupovali medijsku naklonost Vašemu radu.

Kada bi Hrvatska imala pravosuđe kao Austrija, onda bi Vam DORH trebao napraviti premetačinu u uredu i otvoriti istragu protiv Vas, te uhititi Anu Hanžeković iz Hanza Medija i Ivana Tolja iz Styrije. Jer upravo je to učinilo Državno odvjetništvo iz Austrije, zbog puno nižih iznosa koje je kancelar Kurz protupravno trošio kako bi si kupio medijsku naklonost.

Ali s obzirom na to da Vi protuustavno kontrolirate DORH, oni ne smiju istraživati korupciju u kojoj se građanima kradu milijuni, pa čak i milijarde, a kako bi manipulirali građanima onda istražuju župane za reprezentaciju od pet tisuća kuna.

Plod tih politika osjećaju hrvatski građani koji zbog Vaše koruptivne politike imaju četiri puta niži standard nego Austrijanci.

Zašto ne govorite o zdravstvu koje se raspada?

Vi se u današnjem izvješću, naravno, niste osvrnuli na činjenicu, a morali ste, da u aferi Pandora Papers Vaš član Uprave HEP-a, Marko Ćosić, ima poslovne udjele u poreznim oazama koje nije prijavio u imovinskoj kartici.

Niste se osvrnuli ni na to da nam se zdravstvo raspada, a da su plaće u državnim službama, kao što su Carina, Porezna uprava ili policija, toliko niske da te službenike gotovo upućujete na korupciju kako bi mogli preživljavati.

I Vi i ja znamo da sve ovo što radite je protuzakonito, i zasigurno ste svjesni da zbog ovih Vaših rabota Hrvati moraju napuštati svoju domovinu. Jer, svima nam je jasno da korupcija i blagostanje ne idu skupa.

Imajte u vidu, gospodine Plenkoviću, sudbinu svog prethodnika Sanadera i budite svjesni da će polaganje računa kad-tad doći. Rad za interese moćnika, a protiv interesa svojega naroda, uvijek bude kažnjeno”, stoji u dopisu kojega je saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto poslala premijeru Plenkoviću i hrvatskim medijima.

Ista zastupnica danas je u objavi na svom Facebook profilu istaknula da je o sustavnom nepoštivanju zakona na štetu većine hrvatskih građana pisala potpredsjednici Europske komisije. Post Karoline Vidović Krišto prenosimo u cijelosti:

Prijavila zaštitu kriminala u RH povjerenici EK

”HRVATSKA NE SMIJE PRIHVATITI NEPRAVDU KAO NORMALNO STANJE
Danas sam uputila dopis potpredsjednici Europske komisije i povjerenici za vrijednosti i transparentnost, gospođi Veri Jourovi, a vezano uz sustavno nepoštivanje zakona kojemu su izloženi hrvatski građani.
Kao što je poznato, Hrvatska je pristupanjem u članstvo Europske unije preuzela i obvezu poštivanja načela vladavine prava, ili, da budem do kraja razumljiva, obvezu poštivanja zakona te, pogotovo, bezuvjetne jednakosti svih građana pred zakonom.
Prava hrvatskih građana konstantno se krše od strane vladajućih struktura, politika i pravosuđe javno i otvoreno demonstriraju svoju bahatost i nedodirljivost.
Takovo ponašanje u stabilnim demokratskim društvima nije moguće, jer ono je uzročnik društvenog nereda koje, pak, posljedično stvara siromaštvo i nepravdu. U takovim društvima korist uvijek imaju male skupine, a oštećenici su – ogromna većina građana.
Upravo su slučajevi koje sam navela gospođi Jourovi dokaz bahatog i otvorenog protupravnog ponašanja vladajućih struktura u Hrvatskoj.

Hrvati nepravdu prihvatili kao normalno stanje

Ovi slučajevi traže odgovor, te kako ih ne dobivam u Hrvatskoj, odlučila sam iskoristiti mehanizme koje nam stoje na raspolaganju kao članici Europske unije. Ne smijemo se pomiriti s nepravdom kao normalnim stanjem!
Hrvati su možda i zbog činjenice da smo često bili u različitim okupacijama nepravdu prihvatili kao nekakvu normalu. I upravo količinu nepravde kojoj su hrvatski građani izloženi u svakodnevnom životu tumačim tom strpljivošću i pristojnošću koja je u našem narodu raširena.
Obveza je svih mislećih političkih ljudi u Hrvatskoj izboriti se za vladavinu prava, te bi svako guranje glave u pijesak na sve protuzakonitosti koje su javno poznate bila ravna izdaji svoje domovine, ali i izdaja naše djece i njihovog prava na bolje sutra.
U dopisu gospođi Jourovi navela sam neke od slučajeva, koje Plenkovićeva Vlada, DORH, sudstvo i mediji bagateliziraju te manipulativno umanjuju utjecaj tih slučajeva.
Da budem vrlo jasna, na primjer u slučaju koji sam, među ostalim, navela, tzv. aferi Agram – u kojoj je Slobodan Ljubičić proglašen procesno nesposobnim, a istodobno se javno pojavljuje na različitim događanjima, te se čak i kandidirao na proteklim lokalnim izborima – pravosuđe pokazuje svoj prijezir prema hrvatskoj javnosti.
Ovdje je u potpunosti jasno da se ova odluka ima preispitati, jer ona je apsurdna, ali isto tako, ukoliko se potvrdi da je protupravna, za tu odluku moraju biti kažnjeni i sudac koji je donio tu odluku, i vještak koji je utvrdio navodnu nesposobnost i, naravno, navedeni gospodin koji je sve to inicirao.
Kršenje zakona u Hrvatskoj vladajuće strukture ne čine sofisticirano, već – u međuvremenu – bahato i otvoreno, prezirući svoje građane, poručujući im: „mi možemo što hoćemo!“

Za svoja zlodjela odgovorni će morati odgovarati!

Ja im, pak, poručujem da ovo moje zalaganje nekome može izgledati bezizgledno, ali će se grdno prevariti, jer će pravda i istina pobijediti. Jer, ja se borim za istinu i za prava koja hrvatski građani imaju i koja im nitko ne smije i ne može oduzeti. Zato smo mi, koji se borimo za zakonitost i istinu, osuđeni na pobjedu.
Izbor je vrlo jasan: poštivanje zakona, vladavina prava – znači gospodarske investicije, gospodarski rast, blagostanje i napredak Hrvatske – ili, postojeće stanje, u kojemu uska skupina krši zakone, obespravljuje građane, bogati se protupravno na njihov račun, a Hrvati se raseljavaju i vlada opća društvena i gospodarska depresija.
Većinska Hrvatska će izabrati pravednu i uređenu Hrvatsku. A one, koji su odgovorni za današnju nepravdu, sigurno ćemo privesti pravdi, te će za svoja zlodjela morati odgovarati”, istaknula je Karolina Vidović Krišto danas u Hrvatskom saboru, a tekst svoga izlaganja objavila je i na svojoj Facebook stranici
FOTO: Vlada RH; screenshot videosnimke