‘VIDIO SAM KATASTROFU’ Thomas Waitz od EU traži sankcije za brutalnu sječu hrvatskih šuma ‘VIDIO SAM KATASTROFU’ Thomas Waitz od EU traži sankcije za brutalnu sječu hrvatskih šuma
TweetEmail1Print ”Vidjevši iz prve ruke ono na što Zeleni odred upozorava godinama, Waitz je nedvosmisleno optužio Hrvatske šume d.o.o. za pretjeranu sječu, ali i... ‘VIDIO SAM KATASTROFU’ Thomas Waitz od EU traži sankcije za brutalnu sječu hrvatskih šuma


”Vidjevši iz prve ruke ono na što Zeleni odred upozorava godinama, Waitz je nedvosmisleno optužio Hrvatske šume d.o.o. za pretjeranu sječu, ali i za cjelokupno stanje šuma u Hrvatskoj. Smatra da je stanje katastrofalno te poziva Europsku komisiju da žurno reagira i zaustavi daljnje uništavanje šuma i prirodnih staništa u RH. Analizom službenih podataka izračunali smo da je u samo desetak godina, zahvaljujući gospodarenju Hrvatskih šuma d.o.o. na razini čitave RH nestalo oko 20 milijuna kubika drvne mase vrijedne više od milijardu eura!”, stoji u objavi Zelenog odreda

Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra objavio je videosnimku s vrlo ozbiljnim, pa čak i dramatičnim apelom uglednog europarlamentarca Thomasa Waitz-a, koji je iz posve devastiranog ornitološkog rezervata Crna Mlaka poslao poruku povjereniku za okoliš Europske komisije u kojoj je istaknuo da je on osobno šokiran užasnim prizorima koje je u Hrvatskoj vidio.
Waitz je naveo da su se močvarna područja isušila, a da na posebno zaštićenom području rezervata postoje stotine i stotine hektara golosjeka (sve drveće je posječeno), čak i oko samog jezera Crna Mlaka- koje je zaštićeno stanište mnogih vrsta ptica.
Waitz je pozvao povjerenika Europske komisije da pod hitno zaustave tu katastrofu.
S tim u vezi, voditeljica Zelenog odreda, Vesna Grgić, na FB stranici Zelenog odreda objavila je i priopćenje koje ovdje prenosimo:

Enormne štete na područjima kojima upravljaju Hrvatske šume

”Nakon što je tijekom srpnja posjetio Hrvatsku gdje je na poziv Zelenog odreda obišao devastirana šumska područja obuhvaćena Eko mrežom Natura 2000, europarlamentarac i supredsjedatelj Europske stranke zelenih Thomas Waitz pokrenuo je medijsku kampanju kojom želi upoznati europsku, ali i svjetsku javnost s razmjerima štete uzrokovane prekomjernom sječom na područjima kojima upravljaju Hrvatske šume d.o.o.
Waitz je na poziv Zelenog odreda posjetio Hrvatsku 23. i 24. srpnja 2021. te je po vlastitom izboru obišao Bilogoru, Posebni zoološki rezervat Varoški Lug i Posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka. Sve pregledane lokacije su pod režimom međunarodne zaštite i njima gospodare isključivo Hrvatske šume d.o.o

U samom rezervatu opustošili 3000 hektara šuma!

Posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka je močvarno područje, stanište hrasta lužnjaka, poljskog jasena i mnogobrojnih životinjskih vrsta te jedno od najvažnijih ornitoloških staništa u Europi, koje je uvršteno na popis Ramsarske konvencije, a zaštićeno je i međunarodnom Eko mrežom Natura 2000. Povrh navedenog, rezervat je stanište i žutog mukača, žabe koja je na svjetskoj crvenoj listi najugroženijih vrsta.
Hrvatske šume d.o.o. su u samo desetak godina na širem području rezervata opustošile više od 3.000 hektara (30 milijuna kvadratnih metara) šuma.
Vidjevši iz prve ruke ono na što Zeleni odred upozorava godinama, Waitz je nedvosmisleno optužio Hrvatske šume d.o.o. za pretjeranu sječu, ali i za cjelokupno stanje šuma u Hrvatskoj. Smatra da je stanje katastrofalno te poziva Europsku komisiju da žurno reagira i zaustavi daljnje uništavanje šuma i prirodnih staništa u RH.
Zeleni odred je u posljednje dvije godine u stalnom kontaktu sa Thomasom Waitzom, kojemu smo poslali na stotine dokumenata, karata, fotografija i filmova te brojne zračne snimke opustošenih šuma.
O istome je obaviještena i Europska komisija, kojoj smo dosad poslali i dva vrlo detaljna izvještaja o ekocidu u Hrvatskoj, izazvano nesavjesnim upravljanjem od strane državne tvrtke Hrvatske šume d.o.o. Analizom službenih podataka izračunali smo da je u samo desetak proteklih godina, zahvaljujući gospodarenju Hrvatskih šuma d.o.o. na razini čitave RH nestalo oko 20 milijuna kubika drvne mase vrijedne više od milijardu eura”, stoji u objavi Zelenog odreda.
Neslužbeno, u isto vrijeme iz pravosudnih krugova doznajemo da su europski tužitelji stigli u Zagreb te da su došli upravo zbog istrage o šumama. Šuška se da su smješteni u zgradi Općinskog kaznenog suda u Selskoj i da su zauzeli cijelu zgradu.
Službenu potvrdu ove informacije do objave teksta nismo uspjeli dobiti.
FOTO: Screenshot videosnimke Zelenog odreda