VLADA PADA I ŠTO SADA? Da se bar imamo ČEMU NADATI na novim izborima VLADA PADA I ŠTO SADA? Da se bar imamo ČEMU NADATI na novim izborima
MILANOVIĆ SE PROMIJENIO, SAZRIO, ČEKA NAS BOLJA BUDUĆNOST!

VLADA PADA I ŠTO SADA? Da se bar imamo ČEMU NADATI na novim izborima

Politika 27. svibnja 2016. Damir Kramarić

TweetEmailPrint Je li Zoran sazrio, postao demokratičan, širokih vidika, državnik s veliko ‘D’? Zrelo sada i dalekovidno dopušta i onima koji drugačije misle da... VLADA PADA I ŠTO SADA? Da se bar imamo ČEMU NADATI na novim izborima


Je li Zoran sazrio, postao demokratičan, širokih vidika, državnik s veliko ‘D’? Zrelo sada i dalekovidno dopušta i onima koji drugačije misle da djeluju slobodno unutar Parije? Ma, naravno. Kada nakon splitskog, raspusti i ostale ogranke u kojima ga je netko jednom krivo pogledao, ili mu se tako učinilo, ili mu je netko došapnuo da je čuo od nekoga da ga je netko mrko gledao, u SDP-u će ostati on i još dvojica, trojica. I par ocvalih dama koje još misle da je Zoki ‘prava faca’

zoki je sazrioNakon što je Božo Petrov više puta javno izjavio da će i većina saborskih zastupnika MOST-a u Saboru glasati protiv Karamarka, a na prijedlog oporbe, odnosno da će mu izglasati nepovjerenje, jasno je da su novi parlamentarni izbori vrlo, vrlo blizu.

I sve bi bilo sjajno, kada bi to značilo da će ponovni izlazak građana na birališta Republici Hrvatskoj donijeti konačni rasplet ove mučne situacije, da će izbori označiti pozitivan pomak, dolazak poštenih, odvažnih, stručnih i prinicipijelnih, a odlazak korumpiranih, neodlučnih, podobnih, klimavaca, beskičmenjaka, nestručnih i nemoralnih dužnosnika, ministara i sabornika…

No, kako se radovati novim izborima, kada je već sada jasno da pomaka na bolje teško da može biti.

Jer, tko će osvojiti vlast? Demokratični Zoran Milanović i reformirani SDP? Pošteni Ivan Vrdoljak i moralni HNS? Mladi i talentirani Stanko Grčić te perspektivni A-HSS?

Je li se Milanović u međuvremenu promijenio? Prestao biti neodgovoran i agresivan egoist? Sazrio, postao tolerantan, demokratičan, širokih vidika, državnik s veliko ‘D’, novi Stjepan Radić?

Zrelo sada i nadasve dalekovidno dopušta i onima koji malo drugačije misle da slobodno politički djeluju unutar Socijal demokratske parije?

Ma, naravno.

Kada nakon splitskog, raspusti i sve ostale ogranke u kojima ga je netko jednom možda krivo pogledao, ili mu se tako učinilo, ili mu je netko došapnuo da je čuo od nekoga da ga je netko jednom mrko gledao, u Partiji će ostati on i još dvojica, trojica. I par ocvalih dama koje još misle da je Zoki prava faca.

Točno je, s druge strane, da je i najtvdokornijim HDZ-ovcima teško braniti Karamarka. Napravio je previše pogrešnih procjena, ‘faulova’, grešaka u koracima, da bi mu tek tako u Saboru izglasali povjerenje.petrov i karam

No, jednu je stvar – iznoseći svoju ‘obranu’ u sarajevskom Dnevnom avazu – šef HDZ-a točno ovih dana dijagnosticirao.

Oporbeni SDP optužio je da je svojim djelovanjem ostavio katastrofalno stanje u državi, a da se sada pokušavaju vratiti na vlast tako što nastoje paralizirati sustav.

”Praktično svaki drugi član bivše SDP-ove vlade bio je u sukobu interesa, brojni ministri bili su prisiljeni odsupiti zbog raznih “nečasnih poslova” a afere poput one s remontom MIG-ova su ne samo kriminal nego i “izdaja nacionalnih interesa”, istaknuo je Karamarko.

I rekao istinu.

Tu dolazimo do ponajvećeg problema u Republici Hrvatskoj: zašto sukobi interesa i brojne afere vezane uz Zorana Milanovića, Ivana Vrdoljaka, Antu Kotromanovića, Vesnu Pusić, Andreu Zlatar Violić, Ranka Ostojića, Slavka Linića, Ivu Josipovića i ostale bivše dužnosnike ‘lijeve’ Kukuriku koalicije nisu medijski i institucionalano tretirani na jednak način kao i ‘afera Konzultantica‘?

Zašto se se i Milanoviću, Kotromanoviću, Vrdoljaku, Ostojiću; Liniću.. nije s povećalom gledala svaka crtica u biografiji, svaki potencijalni sukob interesa, svaki potez bliže i daljne rodbine, jednako kao i sada Karamarku?

Afere i skandali, zloporabe položaja, trgovine utjecajem, sukobi interesa kao i potencijalni sukobi interesa… koji su se vezivali uz gore spomenute dužnosnike jednaki su, pa i veći, od onoga što se Karamarku sada stavlja na teret. Ne kažemo pri tom da šefu HDZ-a treba gledati kroz prste. Nipošto! Zaslužio je biti pomno ‘seciran’, a onda – ako treba – i politički kažnjen (i kazneno, dakako, ako postoji osnov za to).

No, vrlo je sumjivo i strašno zabrinjavajuće da neki prolaze neokrznuti kroz slične, pa i krupnije afere i skandale.

Komentirajući osamtisućasedamdesetdrugi tekst o Karamarku i ‘aferi Konzultatnica’ u zadnjih petnaestak dana, nezavisni novinar, publicist, autor knjige ‘Kako je Ivo Sanader ukrao Hrvatsku‘ te poznati prijavljivač korupcije i kriminala, Dražen Rajković, ovih je dana na Facebooku ispod linka na tekst ‘I New York Times piše i aferu Konzultatnica obitelji Karamarko‘ napisao: ‘Tko koga ovdje cenzurira? Pa sve je vani. Osim grijeha bivše vlasti. Nad njima bdije Cvitko Dinkan”.

I pogodio je, čini se, bit problema.

Jer, daj Bože da se sve afere i potencijalni sukobi interesa svakog hrvatskog dužnosnika i političara ovako detaljno preispituju kao što se u zadnje vrijeme čini Karamarku (prije toga Crnoji…)

Problem je, međutim, što netko iza zastora – očito – dirigira kome treba i jetra i bubrege vaditi i skenirati, a koga valja pustiti da i dalje nesmetano krade i ostane, pri tom, na visokom položaju….

U takvoj situaciji, Dinku Cvitanu će u Saboru pokloniti povjerenje?!  Da, valjda, nastavi po starom!

Smiješi nam se, bez sumnje, svijetla i bolja budućnost…