‘Vlada RH je PODLO, kvislinški, zabila nož u leđa svojih građana i stala potpuno na stranu banaka!’ ‘Vlada RH je PODLO, kvislinški, zabila nož u leđa svojih građana i stala potpuno na stranu banaka!’
TweetEmailPrint “Europska komisija potpuno je dala za pravo nama potrošačima. Međutim, Vlada RH je jednim kvislinškim načinom odgovaranja bila na strani banaka”, kaže Goran Aleksić te... ‘Vlada RH je PODLO, kvislinški, zabila nož u leđa svojih građana i stala potpuno na stranu banaka!’


“Europska komisija potpuno je dala za pravo nama potrošačima. Međutim, Vlada RH je jednim kvislinškim načinom odgovaranja bila na strani banaka”, kaže Goran Aleksić te dodaje da je Republika Hrvatska u ovom postupku postupila podlo, zlonamjerno i lagala je Sudu EU-a. ”Prva laž je to što ništetnih odredbi nije bilo u valutnoj klauzuli. Druga laž je da su se potrošači odrekli bilo kakvih pozivanja na ništetnost. Dapače, zakonom je bilo zabranjeno nešto takvo”, kazao je Aleksić, ističući da je Vlada RH ovime zabila nož u leđa građanima koji su konvertirali svoje kredite

Za građane koji su nakon problema s kreditima u švicarskom franku konvertirali te kredite, ali smatraju da nisu dobili sav preplaćeni novac – Sud Europske unije nije dao očekivani odgovor. U presudi je tek stav da takvi krediti ne spadaju pod direktivu EU-a o zaštiti potrošača.

“Na pola sam razočaran zato što sam očekivao da će sud EU-a odlučiti o meritumu, međutim Sud EU nije odlučio o meritumu, rekao je da je za pitanje prava na obeštećenje iz temeljnog ugovora nadležan isključivo Vrhovni sud, da Sud EU-a s tim nema ništa, prema tome Vrhovni sud je dobio lopticu natrag i Vrhovni sud će o tome morati odlučiti“, rekao je Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Aleksić proziva Vladu koja je dala mišljenje sudu EU.

“Europska komisija potpuno je dala za pravo nama potrošačima. Međutim, Vlada RH je jednim kvislinškim načinom odgovaranja bila potpuno na strani banaka”, istaknuo je Aleksić za Dnevnik Nove TV

Na pitanje je li loša vijest za korisnike kredita da se Europska direktiva o pravima potrošača ne odnosi na njih, Aleksić je odgovorio da je sud donio takvu odluku da ne bi morao odlučivati o tom slučaju.

“Ali Direktiva se odnosi na sve naše ugovorne odnose, jer ju je naš Zakon o zaštiti potrošača uglavio u svoje odredbe. Prema tome, Vrhovni sud će ponovno morati odlučivati na temelju Direktive. Sud je odlučio da neće odlučivati o tome i da je nacionalni sud nadležan da to odluči”, pojasnio je Aleksić.

Upitan je li se Sud EU-a time proglasio nenadležnim, Aleksić odgovara potvrdno.

“Na neki način je to soficisticirano, u rukavicama rekao”, smatra Aleksić.

Pojašnjava da to za trenutno zamrznute sudske postupke znači da će vrlo vjerojatno i dalje ostati u prekidu dok Vrhovni sud ne donese odluku. Smatra da ova odluka ne može utjecati na odluku Vrhovnog suda.

“Kada bi bila ista odluka kao Suda EU-a, Vrhovni sud bi – rekao mene se to ne tiče. Ista odluka bi bila da neće odlučiti”, kazao je Aleksić.

Iako je taj kolektivni postupak presudio sudac Radovan Dobronić, koji je sada predsjednik Vrhovnog suda, ne smatra da ova presuda potkovapa reputaciju.

“Potkopava reputaciju samog suda koji se ne usudi odlučivati o tome, ali i reputaciju Republike Hrvatske koja je u ovom postupku postupila podlo, zlonamjerno i lagala je Sudu EU-a. Prva laž je to što ništetnih odredbi nije bilo u valutnoj klauzuli. Druga laž je da su se potrošači odrekli bilo kakvih pozivanja na ništetnost. Dapače, zakonom je bilo zabranjeno nešto takvo”, kazao je Aleksić, ističući da je Vlada RH ovime zabila nož u leđa građanima koji su konvertirali svoje kredite.

“Ja osobno sumnjam da je ovo deal s bankama da bi se one odrekle arbitraže u Washingtonu”, dodao je.

Zaključio je da ova presuda ne ukazuje da bi presude mogle biti negativne za potrošače te da će to ovisiti o sucima u Hrvatskoj.

Iz Ministarstva vanjskih poslova RH kratko su odgovorili novinarki Nove TV ‘da zakonom i konvertiranjem kredita nije došlo do povrede prava EU i da su zastupali taj stav’.

FOTO: Screenshot videosnimki