Vlada želi HPB potajno PREDATI STRANCIMA i odustati od financijskog suvereniteta; Marić ima glavnu ulogu! Vlada želi HPB potajno PREDATI STRANCIMA i odustati od financijskog suvereniteta; Marić ima glavnu ulogu!
TweetEmailPrint ”Čudno je da se uloga HPB-a ne mijenja, bez obzira je li na vlasti SDP ili HDZ. I jedni i drugi vode istu... Vlada želi HPB potajno PREDATI STRANCIMA i odustati od financijskog suvereniteta; Marić ima glavnu ulogu!


”Čudno je da se uloga HPB-a ne mijenja, bez obzira je li na vlasti SDP ili HDZ. I jedni i drugi vode istu politiku sustavnog uništavanja jedine preostale veće banke u državnom vlasništvu. Je li to test i zalog za buduću veliku koaliliciju HDZ-a i SDP-a”, upitao se Ivan Lovrinović

Hrvatsku poštansku banku vlast je odlučila potiho privatizirati i predati strancima, što bi dovelo do konačnog gubitka financijskog suvereniteta Hrvatske, upozorio je saborski zastupnik dr. Ivan Lovrinović na današnjoj press konferenciji stranke Promijenimo Hrvatsku, održanoj ispred zgrade HPB-a u Jurišićevoj ulici 4 u Zagrebu.

”Hrvatska poštanska banka je brod koji plovi bez kursa i odredišta. Jedina preostala banka u većinskom vlasništvu države (73 posto) trebala bi financirati projekte koji bi poticali razvoj gospodarstva, no takve je projekte jako teško pronaći. Hrvatska poštanska banka mora ostati dominantno u državnom vlasništvu i njezin cilj ne smije biti, prije svega, maksimalizacija profita, već financiranje gospodarstva, ponajprije poljoprivrede i inovacija te zaustavljanje iseljavanja mladih”, istaknuo je Lovrinović te dodao da aktualno čelništvo HPB-a ne želi financirati poljoprivredu. Naglasio je da su menadžeri dobili zadatak da banku pripreme za tihu i zakulisnu privatizaciju i to našim novcem!

Strane banke kupuju HPB našim novcem!

”Preuzeli bi je mirovinski fondovi novcem hrvatskih poreznih obveznika. Znamo li da tim fondovima upravljaju banke u stranom vlasništvu, jasno je da bi našim novcem privatizirali jedinu preostalu banku u državnom vlasništvu. Njihov cilj nije razvoj hrvatskog gospodarstva, već drugi interesi. Slijedeći korak HPB-a bio bi preuzimanje propale Jadranske banke iz Šibenika, dakle banke koju nitko drugi ne želi kupiti. I tu banku sanirali bi hrvatski porezni obveznici. Ako bankrotira, preko milijardu kuna platila bi Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB)”, podvukao je profesor financija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Istaknio je da takav scenarij ne žele velike banke, koje su najviše uplaćivale u DAB, već bi htjele da to zakulisnom dokapitalizacijom obave mirovinski fondovi – novcem građana.

Napomenuo je zatim da je Jadranska banka, iako je već tada bila u procesu sanacije, financirala Agrokor, odnosno njihove mjenice bez pokrića te podsjetio da je u Upravnom vijeću Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka tada sjedio, a i sada sjedi i ima glavnu ulugu, aktualni ministar financija, Zdravko Marić.

Zašto je Marić odobrio kredite posrnulom Agrokoru?

”Ministar Marić mora odgovoriti zašto je Jadranska banka Šibenik (JBŠ) odobrila kredite Agrokoru od skoro 100 milijuna kuna, tijekom procesa sanacije koju je on – kao predsjednik Upravnog odbora DAB-a – nadzirao. Zbog svega navedenog, stranka Promijenimo Hrvatsku neće dozvoliti predaju HPB-a strancima. Mi smo pred Božić raskrinkali i zaustavili pokušaj tihe i zakulisne privatizacije HPB-a, a ponudit ćemo i rješenje za tu banku. Predložit ćemo strategiju za HPB u Hrvatskom saboru te ćemo tako osigurati da banka služi za poticanje razvoja hrvatskog gospodarstva. Tihom privatizacijom željeli su spriječiti izlazak prljavog veša prethodnih vlada koji se odnosi na HPB i JBŠ,  na površinu”, dodao je Lovrinović te naglasio da se i stranka Promijenimo Hrvatsku zalaže za dokapitalizaciju HPB-a, ali ne tihu i potajnu, već za transparentnu, u kojoj bi i hrvatski građani mogli postati dioničari banke.

”Želim poručiti političarima da ćemo znati upravljati bankom te financirati hrvatsku poljoprivredu i inovacije. HPB treba povećati svoj udio na tržištu, a ne ga smanjiti”, zaključio je Lovrinović, nakon čega su ga novinari upitali kako komentira podatka o suficitu kojima se hvali Hrvatska vlada te rast financijskog rejtinga Hrvatske.

Lovrinović je odgovorio da je hrvatski rejting i dalje u smeću te je istaknuo da Hrvatska vlada ne govori istinu kada se hvali suficitom i smanjenjem javnog duga.

”Već sam upozorio da su podaci o hrvatskom javnom dugu netočni. Nije uračunat dug trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, koji iznosi čak 12 milijardi kuna, a nije uračunat ni dug hrvatskog zdravstva, koji je osam milijardi kuna. Tako da javni dug nije 289 milijardi kuna, kako tvrdi Vlada, već iznosi najmanje 309 milijardi kuna, što je 87 posto BDP-a. Vlada treba govoriti istinu hrvatskim građanima, a ne lagati i umanjivati dug. Pomalo je čudno da je Hrvatska poštanska banka bilježila gubitke, dok druge banke u Hrvatskoj ubiru visok profit. Čudno je i da se uloga HPB-a ne mijenja, bez obzira je li na vlasti SDP ili HDZ. I jedni i drugi vode istu politiku sustavnog uništavanja jedine preostale veće banke u državnom vlasništvu. Pitam se, je li to test i zalog za buduću veliku koaliliciju HDZ-a i SDP-a”, naglasio je na kraju predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku.