Vlasnik luke: ‘Organizirani kriminal je u sudstvu, pokušali su me UBITI’; Europski sud dao mu za pravo! Vlasnik luke: ‘Organizirani kriminal je u sudstvu, pokušali su me UBITI’; Europski sud dao mu za pravo!
TweetEmail1Print ”Izgubili smo sva potraživanja na VTS-u, Vrhovnom i svim drugim sudovima, jer se radi o organiziranom kriminalu koji je definitivno ušao u naše... Vlasnik luke: ‘Organizirani kriminal je u sudstvu, pokušali su me UBITI’; Europski sud dao mu za pravo!


”Izgubili smo sva potraživanja na VTS-u, Vrhovnom i svim drugim sudovima, jer se radi o organiziranom kriminalu koji je definitivno ušao u naše u sudstvo. Suci koje sam spominjao su uzeli zakon u svoje ruke i oni su zapravo iznad države. To je kazneno djelo. Dok suci ne budu odgovarali, ne stvori se mehanizam koji će kontrolirati njihov rad, ovdje nema ni ‘p’ od pravne države. Problem je što su tako pokrivene sve instance do Ustavnog suda. Oni su donosili kriminalne presude i bavili se kriminalom. Kada bude trebalo, do i jedna presuda će izaći u javnost. Što hoću postići? Pokazati da su radili za kriminalnu organizaciju koja za sebe hoće uzeti luku. Nisam jedini kojeg se reketari na taj način. Meni su i slali poruke da će oni uništiti banku uz pomoć HNB-a. Jedan od ‘njihovih’ mi je rekao da se pripazim na autoputu, da me ne udari kamion. I 15-20 dana iza toga vozač tegljača naglo je skrenuo u moju traku na moj automobil. Pukom srećom sam ga zaobišao…”, ističe vlasnik Trajektne luke Split i Imex banke, koji je zadovoljštinu ovih dana dobio na Europskom sudu za ljudska prava

Europski sud za ljudska prava donio je potkraj ožujka presudu kojom je utvrdio da je Republika Hrvatska u slučaju Trajektne luke Split (TLS), a zbog načina na koji je vođen postupak pred Ustavnim i još niz sudova u RH, povrijedila Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Prema presudi suda u Strasbourgu, čiji je ishod potkraj prošlog tjedna objavio Ured hrvatskog zastupnika pred Europskim sudom, Ustavni je sud u postupku koji se odnosio na opseg prioritetne koncesije za obavljanje nekoliko lučkih djelatnosti ukinuo presude Upravnog suda povoljne za TLS kao društvo podnositelja.

Oni su se Europskom sudu požalili na povredu načela jednakosti stranaka i kontradiktornosti postupka, nedostatak usmene rasprave pred Visokim upravnim sudom, te kršenje načela jednakosti stranaka pred Ustavnim sudom. Prigovorili su i oko povrede prava na mirno uživanje vlasništva zbog odluka hrvatskih sudova koje su donijeli u tim postupcima.

Europski sud vidi što hrvatski suci ne žele vidjeti?!

– Europski sud je primijetio da ustavne tužbe Lučke uprave nikada nisu bile dostavljene društvu podnositelju zahtjeva te da Ustavni sud nije izričito odgovorio na ključne prigovore podnositelja o dopuštenosti ustavne tužbe Lučke uprave (locus standi i pravovremenost), već je razmatranja o tome pridružio razmatranju o meritumu spora, a koji pristup nije u skladu s praksom Europskog suda….

Stoga je Europski sud utvrdio povredu čl. 6. st. 1. Konvencije – objavljeno je iz ureda hrvatskog predstavnika na Europskom sudu.

Isti je sud napomenuo da, iako se koncesija može smatrati “posjedom” u smislu čl. 1. Protokola br. 1. uz Konvenciju, podnositelju zahtjeva nikada nije niti jednom odlukom dodijeljena prioritetna koncesija željenog opsega…

– Presuda iz Strasbourga za nas je svakako satisfakcija. Međutim, imajući u vidu kako su do sada radili naši sudovi i druge državne institucije, nisam baš posve siguran da će se presuda poštovati i da se neće pokušati izigrati na svaki način – komentirao je Branko Buljan, vlasnik Imex banke i Trajektne luke Split, ovih dana presudu novinaru Slobodne Dalmacije.

Reketarili ga i prijetili ubojstvom

– U presudi je više nego jasno rečeno da mi ne samo da nismo imali koncesiju, nego nam je onemogućeno ono što je bilo predviđeno starim Zakonom o morskim lukama, odnosno da dok nam se ne dodijeli prvenstvena koncesija da obavljamo sve poslove koje smo do tada obavljali, koristimo svu infrastrukturu, znači nadgradnju i podgradnju. Trebali smo iz redovitih aktivnosti imati oko 45 milijuna kuna prihoda, plus za parkinšku aktivnost još minimum 20 milijuna kuna, a mi smo imali sve skupa godinama tek oko 6,5 milijuna kuna – dodao je.

O dugotrajnim sudskim sporovima, uskraćivanju koncesije, otimanju imovine i djelatnosti, nemoralnim ponudama koje je dobivao, kao i fizičkoj ugrozi, Buljan je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju progovorio prije nešto više od godinu dana, što je zabilježeno u tekstu: Neću više šutjeti! Reketarili su me i oteli mi Trajektnu luku, isto hoće i s Imex bankom. Upozoren sam: ‘Pripazi se, da te ne udari kamion…‘

Prstom upira u Bajića i Branka Bačića

Tada se prvi put i bez okolišanja požalio na harangu političkih i interesnih grupacija na čelu s Mladenom Bajićem, bivšim glavnim državnim odvjetnikom, te Brankom Bačićem, moćnim HDZ-ovcem, a indirektno prozvao i aktualnog predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića upravo zbog postupaka koji su se odvijali na toj najvišoj sudskoj instanci. Nije štedio kritike ni konkretne suce Vrhovnog i Visokog trgovačkog suda, podastrijevši da su donosili posve oprečne presude o istim stvarima.

– Da su državne institucije htjele spriječiti nastanak štete, kako meni, tako i državi, to su mogle učiniti odavno, ali prstom nisu makli. Meni je tvrtka ukradena na način da je ekipa iz LUS-a, znači državne tvrtke, osnovala privatnu firmu i prebacili su naše poslove i radnike, iako je postojala pravomoćna presuda VTS iz 2014. kojom je bilo naređeno da se za ispunjenje ugovora o prvenstvenoj koncesiji odrede cijene svih naših usluga. Oni su se ponašali kao da to uopće ne postoji.

Ustavni sud je išao uvažiti tužbu LUS-a, iako oni nisu stranka u postupku, ne mogu to učiniti nakon tri godine i pogotovo ne kao tijelo državne uprave. Umjesto da je tužba odbačena, pa do svega ovoga i Strasbourga ne bi došlo, na snazi bi ostala pravomoćna presuda Upravnog suda. Ja sada očekujem od Ustavnog suda da odbaci te tri tužbe LUS-a.

U tri su im navrata ugrozili živote!

Mi ćemo sa svoje strane podnijeti zahtjev za obnovu postupka na Ustavnom sudu, da se ponište presude protiv nas i na snazi ostane odluka Upravnog suda kojom se LUS-u nalaže da u skladu sa Zakonom o morskim lukama donesu odluku o koncesiji za sve usluge i infrastrukturu u našu korist. To očekujem.

Ako to ne naprave i ide na to da Upravni sud uvaži našu tužbu, onda se njima ponovno daje rok za pisanje ustavnih tužbi na koje nemaju pravo. Zapravo, zbog ovih protuzakonitih presuda Ustavnog suda, sada bi na osnovi presude Upravnog suda imali to pravo i vrtili istu priču. To bi bilo izigravanje presude Strasbourga. Čekao sam je neočekivano dugo, skoro sedam godina, ali sigurno nije donesena jer ja nekoga tamo znam, imam strica ili nećaka – upozorava Buljan na mogući scenarij.

Prošlo je i više od godinu dana od kada je iznio i konkretne podatke da su njemu i prvim suradnicima u tri navrata bili ugroženi životi, počevši od toga da je na autocesti kamion iznenada prešao u njegov trak, preko skidanja pet od šest vijaka na kotaču službenog vozila direktora TLS-a, pa diverzije na biciklu bančina pravnika. Od hrvatskih službenih organa do danas ga nitko nije kontaktirao(!)’, objavila je jučer (srijeda 4. svibnja 2022.) Slobodna Dalmacija.

Zbog ovakvih strahota ljudi bježe iz Hrvatske:

Zbog velikog javnog interesa za ovakve – najčešće prešućivane mračne priče o kriminalu povezanom s moćnim hrvatskim dužnosnicima, političarima i pravosudnim strukturama – prenosimo šokantnu ispovijest vlasnika Trajektne luke Split, objavljenu ranije u Slobodnoj Dalmaciji: