‘Vojska blokiranih sve je veća, EKSPLODIRAT ĆE NEPRAVDA i više neće moći ovako!’ ‘Vojska blokiranih sve je veća, EKSPLODIRAT ĆE NEPRAVDA i više neće moći ovako!’
TUŽAN BOŽIĆ - NEZAPOSLENU ZAGREPČANKU ZGAZILI I BANKA I SUD:

‘Vojska blokiranih sve je veća, EKSPLODIRAT ĆE NEPRAVDA i više neće moći ovako!’

Zagreb 23. prosinca 2016. Damir Kramarić

TweetEmailPrint Pregledavajući dokumentaciju o kreditu, ovrsi i blokadi te papire koje je dobila od banke i sudova, Blaženka Pohižek iz Zagreba bolno je spoznala... ‘Vojska blokiranih sve je veća, EKSPLODIRAT ĆE NEPRAVDA i više neće moći ovako!’


Pregledavajući dokumentaciju o kreditu, ovrsi i blokadi te papire koje je dobila od banke i sudova, Blaženka Pohižek iz Zagreba bolno je spoznala da su ju i jedni i drugi prevarili i zakinuli za osnovna ljudska prava. Čini se kao da je netko pomno smišljao i propisao način kako se građane može što bezobzirnije pljačkati i što svirepije mučiti. Pročitajte nevjerojatnu priču

U pokušaju raspetljavanja omče koja ju sve čvršće davi, Blaženka Pohižek, blokirana Zagrepčanka o čijoj sudbini smo već pisali, još si je više ugrozila ionako ugroženo zdravlje!

Kako i ne bi kada je – analizirajući dokumentaciju o kreditu, ovrsi i blokadi te papire koje je dobila od banke i sudova – bolno spoznala da su ju i jedni i drugi prevarili i zakinuli za osnovna ljudska prava.

‘Tlak mi je još više skočio, tahikardija se vratila, štitnjača otkazuje. Gledala sam pažljivo što su mi učinili i zaključila da se vraćamo u feudalizam, samo što nas sada ne tlače zemljoposjednici, već sudstvo i kamatari kojima je sustav dozvolio da narodu rade što god požele!

Pronašla sam ugovor Splitske banke iz 2003. godine, vidjela da sam tada uzela kredit od 7.213 eura da bih kupila automobil. Više rata sam platila, no nakon što sam izgubila posao, kredit više nisam mogla vraćati, pa sam 2005. godine vratila banci auto. Oni su automobil odmah prodali i za njega dobili više od 50.000 kuna. Zvala sam u to vrijeme banku i oni su rekli da je sve u redu. Mislila sam da će eventualni višak, koji je ostao nakon prodaje automobila, uplatiti na moj račun… No, tri godine kasnije, točnije 29. travnja 2008. godine, Splitska banka poslala mi je opomenu u kojoj stoji da sam ja njima dužna 2.179,61 euro! Ostala sam šokirana. I tada, ali i kasnije, kada sam pronašla ovaj ugovor. Zašto su onda uzeli auto, trošili novac koji su dobili, da bi tek tri godine kasnije, tobože, utvrdili da sam im još dužna! Ako sam doista i nakon prodaje automobila te uz plaćanje više rata ostala dužna, zašto me nisu upozorili odmah, ili najkasnije za mjesec, dva? Ne! Oni su čekali tri godine! Nečuveno i sramotno!”, žestila se gospođa Pohižek, dok smo po drugi puta u nekoliko mjeseci razgovarali u prostorima Savjetovališta za blokirane građane Stranke rada i solidarnosti u Praškoj 5 u Zagrebu, gdje je došla po savjet i pomoć.

Dodala je da nije pristala na takvu prijevaru banke, vjerujući da će sud utvrditi istinu i stati na njenu stranu. No, gorko se prevarila.

”Sud radi za njih, a oni s vremenom traže sve više i više! Najgore je to što samo dobijete obavijest da se vašim predmetom odjednom bavi sud u Splitu, sud u Makarskoj ili neki drugi sud u vrlo udaljenim mjestima, iako vi živite u Zagrebu, iako ste  kredit podignuli u Zagrebu i iako ste nezaposleni i nemate novca da platite put do Splita. Strašno je i to što stanje s vremenom postaje sve gore. Tako sam u listopadu 2015. primila obavijest ‘od najveće krvopije i ubojice u Hrvatskoj‘, odvjetnika Hanžekovića, koji me je hladno izvijestio da temeljem ovršne presude od 25. rujna 2012. njegovoj stranci dugujem 32.258 kuna plus zatezne kamate te troškove ovršnog i parničnog postupka”, pokazuje nam nezaposlena ekonomistica rješenje odvjetničkog društva Hanžeković i partneri, kojega je potpisao Marijan Hanžeković osobno.

Naglašava da je ‘šlag na tortu’ stigao u obliku ‘obavijesti o prijenosu potraživanja’, kojom ju je tvrtka EOS Matrix izvijestila da su otkupili njezin dug te da on sada ne iznosi 32.258, već 65.951 kunu!

”Završila sam na Hitnoj kada su zvali. A zvali su više puta i stalno slali poruke, tražili da vratim tobožnji dug. No, kada ste vi na portalu Promise.hr objavili moju priču, prestali su zvati. Sada mi EOS Matrix nudi mogućnost popusta, odnosno nagodbe. No, ja ne želim nagodbu, jer znam da nisam ništa dužna i da su me prevarili. Nemam! A i da imam, ne bi im platila”, žesti se uzrujana žena prebirući po papirima koje je istresla na stol i među kojima drhtavim rukama pronalazi protokol o preuzimanju vozila tvrtke AVS informacije, koja je za banku 2005. godine preuzela i prodala automobil.

”Ovo je ništa drugo nego legalna pljačka, reketarenje. Naše sudstvo to je dozvolilo. U kakvoj mi to državi živimo? Sud u Makarskoj je to rješavao! Kako bez novca stići do Makarske? Baš njih briga! Kako su lihvari htjeli, tako su radili. Sve je za njih naštimano, a protiv naroda! Sudovi i zakonodavstvo su apsolutno na strani banaka, čovjek ih uopće ne zanima. No, uvjerena sam da će se ovo morati ukinuti, da ovakva nepravda neće moći opstati. Vojska blokiranih i ovršenih građana je sve veća, narod će se pobuniti, eksplodirati i onda više neće moći prolaziti ovakva nepravda”, uvjerena je Blaženka Pohižek, nezaposlena, blokirana i vrlo uzrujana ekonomistica iz Zagreba.


Naknadno ćemo objaviti što su savjetnice preporučile blokiranoj ženi

Volonterke Stranke rada i solidarnosti obećale su proučiti dokumentaciju koju je prikupila i donijela gospođa Pohižek te joj naknadno savjetovati što joj je činiti. Blaženka Pohižek je, naime, u Savjetovalište u Praškoj 5 došla na razgovor s novinarom portala Promise.hr u srijedu, kada prisutni volonteri ne daju savjete u vezi blokada i ovrha (ponedjeljak je dan za blokirane).

Stoga smo volonterkama naknadno poslali mail te im ukratko opisali priču Blaženke Pohižek. Volonterke zadužene za pomoć blokiranim građanima (ne žele da im imena ističemo) obećale su poslati gospođi Pohižek odgovore na pitanje: Što još može učiniti da ispravi nepravdu koja joj je nanesena i da pomogne sama sebi te da se, ako je to u Hrvatskoj ikako moguće, izbavi iz lihvarskih kliješta.

Snimio: Damir Kramarić

‘ISTRAŽILI SMO: Kako preživjeti ZVJERINJAK utjerivača dugova, Fine, odvjetnika i bilježnika’,