Za pet dana podnose kolektivnu tužbu protiv države zbog DISKRIMINACIJE tijekom pandemije Za pet dana podnose kolektivnu tužbu protiv države zbog DISKRIMINACIJE tijekom pandemije
TweetEmailPrint ”U tekstu tužbe iznijeli smo jasne indicije da je država preko Vlade i NSCZ-a nejednako postupala prema raznim skupinama, a pri tomu se... Za pet dana podnose kolektivnu tužbu protiv države zbog DISKRIMINACIJE tijekom pandemije


”U tekstu tužbe iznijeli smo jasne indicije da je država preko Vlade i NSCZ-a nejednako postupala prema raznim skupinama, a pri tomu se takvo ponašanje ne može opravdati epidemiološkim ciljem i nužnošću. Čak štoviše, većina nejednakosti izrazito je politički motivirana do razine otvorenog ismijavanja s hrvatskim zakonodavstvom”, ističu u udruzi ‘Dosta je bilo’, koja je nositelj kolektivne tužbe protiv Republike Hrvatske, Vlade RH i Nacionalnog stožera

Građani nezadovoljni djelovanjem Nacionalnog Stožera civilne zaštite, a okupljeni u udrugu ‘Dosta je bilo‘ te oko Facebook grupe – ‘Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite‘ (koja broji gotovo 160 tisuća članova), za pet dana podnijet će, prema svemu sudeći, dugo pripremanu kolektivnu tužbu protiv Nacionalnog stožera, Vlade RH i Republike Hrvatske!

Još pet dana im je ostalo, kako objašnjavaju, do ispunjenja svih zakonskih uvjeta za predavanje zahtjevne kolektivne tužbe.

”Tužba za zaštitu kolektivnih prava i interesa spremna je i završena prije nekoliko mjeseci (uz naknadne dorade i prilagodbe). S obzirom na to da je prvooptuženi Republika Hrvatska, zakonski članci nalažu da se prije predaje na sud potrebno obratiti nadležnom DORH-u (Županijskom). To potencijalno mirenje traje maksimalno tri mjeseca.

Ta tri mjeseca istječu jako brzo, 23. svibnja, što znači da tim danom imamo ispunjene sve moguće uvjete da tužimo državu, Vladu i Nacionalni stožer zbog mjera, odluka i ponašanja u kontekstu epidemije”, navode u udruzi Dosta je bilo, na svojoj Facebook stranici.

Tužba im je zasnovana, kako objašnjava Tomislav Pilkić, administrator FB stranice i odgovorna osoba u Udruzi, na Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

Nejednako i nepravedno postupanje

”Zašto zakon o suzbijanju diskriminacije kao osnova tužbe? Kolektivna tužba zahtijeva cijeli niz uvjeta i puno je zahtjevnija od klasičnog spora. Jedan od uvjeta da se štite neka prava je taj da postoji jasan zakon koji precizira tu zaštitu. Zakon o suzbijanju diskriminacije je upravo zakon koji u čl. 24. izričito spominje mogućnost kolektivne tužbe.

Diskriminacija je u osnovi nejednako i nepravedno postupanje prema nekoj od osnova iz čl. 1., a za nju može biti odgovorno i državno tijelo (čl. 8.), a da pri tomu ne postoji opravdanje za takvo što. Ona može biti izravna ili neizravna (čl. 2.) – dakle, država je odgovorna iako možda nije svjesno htjela stvarati nejednake uvjete! Zakon određuje i teške oblike diskriminacije u čl. 6.

U našem slučaju, u tekstu tužbe iznijeli smo vrlo jasne indicije da je država preko Vlade i NSCZ-a nejednako postupala prema raznim skupinama, a pri tomu se takvo ponašanje NIKAKO ne može opravdati epidemiološkim ciljem i nužnošću. Čak štoviše, većina nejednakosti izrazito je politički motivirana do razine otvorenog ismijavanja s hrvatskim zakonodavstvom.

Objasnili kakvu će presudu tražiti od suda

Stoga smo optužili državu da je izravno ili neizravno izvršila nejednako postupanje bez opravdanja (razmjernosti) prema:

1. stranačkom, političkom i drugom uvjerenju,

2. vjerskom ključu,

3. društvenom položaju, posebno raznim gospodarskim djelatnostima,

4. kroz korištenje sustava civilne zaštite u političke svrhe.

Ovaj zakon nadopunjavat će se drugima, posebno ZPP-om (glava 32., vidi prošlu objavu). Ključan razlog odabira je i da obuhvatimo što širu populaciju. Naime, da smo se fokusirali samo na Zakon o radu (npr.), mogli bismo štititi prava samo radnika, ne drugih skupina. Ovime smo to proširili na gotovo cijelu populaciju koja će moći dokazati oštećenje odlukama”, istaknuo je Tomislav Pilkić iz udruge Dosta je bilo, na Facebook stranici udruge te na FB stranici ‘Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite’.

U svježijoj objavi rastumačio je kakva će se presuda tražiti od suda. Ovdje prenosimo njegovu objavu u kojoj objašnjava što konkretno traže da sud presudi:

”Optuženi su izvršili tešku i ponavljanu diskriminaciju bez epidemiološkog opravdanja prema stranačkom, političkom i drugom uvjerenju.

Optuženi su počinili isto i prema vjerskom kriteriju te isto i prema društveno-položajnom kriteriju, oštetivši neopravdano razne gospodarske i druge djelatnosti.

‘Nisu imali epidemiološko opravdanje’

Optuženi (Nacionalni stožer, Vlada RH i Republika Hrvatska) nisu imali epidemiološko opravdanje jer su prekršili odgovarajući članak ZSD-a koji zahtijeva jasno postojanje razmjernosti i nužnosti neke odluke.

Zloupotrijebili su sustav civilne zaštite u političke svrhe, čak se i javno time hvalili u medijima, suprotno strogim zabranama takvog ponašanja u Zakonu o sustavu civilne zaštite (ZSCZ).

Obvezat će se vlast da u nekim budućim odlukama pazi na diskriminaciju i obveže stožere da u svim odlukama moraju navesti odrednicu i uvjerenje da to odlukom više ne rade.

Odluke sporne po nekim od točaka ispred moraju se stornirati ili preinačiti na način da u njima ne smije biti niti traga nejednakog postupanja, što uvelike sužava prostor vlasti u zloupotrebi sustava,

Presuda će se objaviti na odabranom internetskom portalu o trošku države”, stoji u objavi udruge Dosta je bilo, koja će 23. svibnja ili koji dan kasnije, prema svemu sudeći, konačno podnijeti kolektivnu tužbu protiv Republike Hrvatske, Vlade RH i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika s FB stranice Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite