ZAGRABILA IZ NAŠIH DŽEPOVA? Skandalozna prevara sutkinje koja bi trebala biti moralni i pravni autoritet?! ZAGRABILA IZ NAŠIH DŽEPOVA? Skandalozna prevara sutkinje koja bi trebala biti moralni i pravni autoritet?!
TweetEmailPrint Jasna Omejec iz proračuna je, tvrdi Povjerenstvo, uzela oko 80.000 kuna koja joj ne pripadaju, a predloženo je da ju se kazni globom... ZAGRABILA IZ NAŠIH DŽEPOVA? Skandalozna prevara sutkinje koja bi trebala biti moralni i pravni autoritet?!


Jasna Omejec iz proračuna je, tvrdi Povjerenstvo, uzela oko 80.000 kuna koja joj ne pripadaju, a predloženo je da ju se kazni globom od svega 5.500 kuna?! No, budući da većina hrvatskih poreznih obveznika ima novca na bacanje, nećemo zamjeriti uglednoj sutkinji što je zagrabila iz javne kase te posredno i iz naših džepova

Čak i Jutarnji list skupio je hrabrosti te objavio (no samo na portalu, ne i u tiskanom izdanju?!)  da je Jasna Omejec, dojučerašnja predsjednica Ustavnog suda, načinila, prema svemu sudeći, prijevaru o kojoj bi u drugim, pravno uređenim zemljama, danima brujali svi mediji, a sama sutkinja bila bi, zbog skandaloznog ponašanja i nepoštivanja zakona, kažnjena i potom gurnuta na margine javnog života.

Što je napravila sutkinja koja je godinama vodila najvažniji sud u Republici Hrvatskoj? Prevarila je, sudeći prema objavljenim informacijama, sve nas porezne obveznike jer je šest mjeseci nakon odlaska s funkcije šefice Ustavnog suda, nastavila primati punu plaću na Ustavnom sudu (više od 20.000 kuna – izvijestio je HTV), iako je u to vrijeme već imala novi posao na Pravnom fakultetu!

”U slučaju kada se dužnosnik opredijeli na povratak kod prethodnog poslodavca, ima pravo na isplatu plaće nakon prestanka obnašanja dužnost, ali samo u iznosu dvije plaće. Utvrđeno je da je Omejec ostvarivala naknadu plaće u razdoblju od 6 mjeseci nakon prestanka obnašanja dužnosti”, kazala je Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za sukob interesa.

Omejec je anonimno prijavljena Povjerenstvu zbog sumnje da je koristila svoj položaj i oštetila državni proračun. Postupak je pokrenut jer je primala naknadu plaće šest mjeseci nakon prestanka dužnosti. Bivša predsjednica Ustavnog suda iskoristila je mogućnost “6 + 6” ( šest mjeseci pune plaće, a nakon toga šest mjeseca pola plaće), a čekalo ju je radno mjesto na Pravnom fakultetu.

I što sad?

Premda je, sudeći prema onome što je navedeno u priopćenju Povjerenstva, Jasna Omejec iz proračuna dobila oko 80.000 kuna (neto) koja joj ne pripadaju, predloženo je da je se kazni novčanom globom od svega 5.500 kuna?!

No, budući da velika većina hrvatskih poreznih obveznika ima novca na bacanje, nećemo, dakako, zamjeriti uglednoj sutkinji što je, prema svemu sudeći, na prevaru zagrabila iz javne kase, odnosno iz naših džepova!

Evo kako je o slučaju sutkinje Omejec pisao Jutarnji list:

”Ono što je u normalnim, uređenim državama prvorazredni skandal, u Hrvatskoj je fusnota. Pa će ovdašnji mediji tek kao usputnu vijest publicirati jučerašnju odluku Antikorupcijskog povjerenstva prema kojoj je bivša predsjednica Ustavnog suda de facto prevarila državu tako što je šest mjeseci primala dužnosničku naknadu, iako je to smjela činiti tek 60 dana. O svemu šute političari, šute suci, iako se radi o skandalu čiji razmjeri stostruko nadmašuju 5500 kuna, što je visina iznosa kojim se željelo kazniti gospođu Omejec.

Zašto je skandalozna situacija u kojoj se našla Jasna Omejec?

Zato jer – iako formalno nije kažnjena – u pitanju je dugogodišnja predsjednica Ustavnog suda, institucije koja je posljednjih godina iznad Sabora i Vlade. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da je bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec povrijedila Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer je pola godine nakon prestanka obnašanja te dužnosti primala naknadu plaće, iako je imala sporazum o pravu povratka na posao na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Zato je po zakonu imala pravo primiti naknadu od dvije plaće, ali se izvukla jer je od prestanka njezine dužnosti predsjednice Ustavnog suda prošlo više od godinu dana, odlučila je većina unutar Povjerenstva. Bilo je većih skandala vezanih uz ustavne suce, kao kada je Milan Vuković tvrdio da u obrambenom ratu nije moguće počiniti ratni zločin, ali to su bile devedesete, kada su u Hrvatskoj vladala pravila Divljeg zapada, a ne Europske unije.

Možda će se, zbog zaštite digniteta ove časne institucije, iz Ustavnog suda ograditi od postupka svoje bivše predsjednice?

Optimizam je dobar za zdravlje, ali često ne ide ukorak s logikom. Ovdje je premalo prostora za nabrajanje svih skandala u kojima su se nalazili suci i sutkinje Ustavnog suda a da nitko među njima nije bio razriješen, a kamoli kažnjen, barem financijski. Zato će i ovoga puta vuk pojesti magare.”, napisao je novinar Jutarnjeg.