ZAGREBU STOTINU MILIJUNA eura za gospodarski RAZVOJ iz EU fondova ZAGREBU STOTINU MILIJUNA eura za gospodarski RAZVOJ iz EU fondova
INTEGRIRANA TERITORIJALNA ULAGANJA

ZAGREBU STOTINU MILIJUNA eura za gospodarski RAZVOJ iz EU fondova

Zagreb 12. listopada 2016. D.K.

TweetEmailPrint Konkretne aktivnosti za svaki grad ovisit će o strategiji razvoja urbanog područja, ali osnovni cilj je osigurati gospodarski razvoj odabranih gradova koji će... ZAGREBU STOTINU MILIJUNA eura za gospodarski RAZVOJ iz EU fondova


Konkretne aktivnosti za svaki grad ovisit će o strategiji razvoja urbanog područja, ali osnovni cilj je osigurati gospodarski razvoj odabranih gradova koji će u konačnici biti pokretači gospodarskog razvoja Republike Hrvatske, izjavio je ministar Tolušić

razvoj-gradovaZamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin prisustvovala je u hotelu International programu svečanog uručenja Odluke o odabiru područja za provedbu mehanizama integriranih teritorijalnih ulaganja gradovima Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Slavonskom Brodu i Puli.
Odluku je zamjenici Kusin uručio ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Odabranim gradovima na raspolaganju je 345.351.269,00 eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za razvoj urbanih područja.
Ovi gradovi zadovoljili su sve kriterije i uvjete za provođenje aktivnosti održivog urbanog razvoja kroz ITU mehanizam. Konkretne aktivnosti za svaki grad ovisit će o strategiji razvoja urbanog područja, ali osnovni cilj je osigurati gospodarski razvoj odabranih gradova koji će u konačnici biti pokretači gospodarskog razvoja Republike Hrvatske, izjavio je ministar Tolušić.

ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju i kombiniraju sredstva iz više tematskih ciljeva. U Republici Hrvatskoj ITU mehanizam se koristi  za održivi urbani razvoj odnosno provođenje integriranih aktivnosti prepoznatih u okviru strategija razvoja urbanih područja. Osnovni cilj ovog mehanizma je ojačati ulogu gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, a aktivnosti koje će se provoditi u urbanim područjima kroz ITU mehanizam doprinijet će stvaranju povoljnijeg okruženja za poduzetnike, unaprjeđenju kulturne baštine i unapređenju sustava obrazovanja za odrasle. Također, očekuje se i modernizacija ponude strukovnog obrazovanja, poboljšanje usluga javnog prijevoza, povećanje energetske učinkovitosti, povećanje zapošljavanja te doprinos borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.
Urbana područja odabrana su na temelju ograničenog Poziva za odabir područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja kojeg je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo u ožujku 2016. godine, a prihvatljivi prijavitelji bili su sedam najvećih urbanih centara u Republici Hrvatskoj, odnosno, gradovi koji imaju više od 50.000 stanovnika u centralnim naseljima.
Kroz ITU mehanizam gradovima su ponuđene relativno raznolike intervencije koje omogućuju integriranje infrastrukturnih projekata i soft aktivnosti. Tematski opseg i konkretan skup aktivnosti koji će konačno biti implementirani u pojedinom gradu ovisit će o analizi stanja i ciljevima određenima u strategiji razvoja pojedinog urbanog područja.
Ukupna indikativna alokacija u sklopu ITU mehanizma iznosi 345.351.269,00 eura, od čega je 253.351.269,00 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 50.000.000,00 eura iz Kohezijskog fonda i 42.000.000,00 eura iz Europskog socijalnog fonda.

Indikativne alokacije po gradovima:

ZAGREB – 91.872.881,20 EUR
SPLIT – 62.773.406,55 EUR
RIJEKA – 49.588.331,67 EUR
OSIJEK – 44.105.165,39 EUR
ZADAR – 35.314.937,82 EUR
SLAVONSKI BROD – 31.072.252,64 EUR
PULA – 30.624.293,73 EUR