ZAŠTITA MANJINA: Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava ZAŠTITA MANJINA: Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava
TweetEmailPrint Državni tajnik Milas je istaknuo kako je Vlada RH 2020. godine nekoliko projekata proglasila strateškim projektima za Hrvate izvan Hrvatske i za njih svake... ZAŠTITA MANJINA: Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava


Državni tajnik Milas je istaknuo kako je Vlada RH 2020. godine nekoliko projekata proglasila strateškim projektima za Hrvate izvan Hrvatske i za njih svake godine osigurava izravnu i značajnu potporu, a jedan od tih projekata je Potpora radu Hrvatskoga kazališta u Pečuhu koje je, uz Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, jedino profesionalno hrvatsko kazalište izvan Hrvatske

U Budimpešti je u srijedu održana XVI. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Mađarske.

Teme sjednice odnosile su se na ključna manjinska pitanja kao što su pravo na izražavanje, očuvanje i razvijanje nacionalnog, kulturnog, jezičnog i vjerskog identiteta, pravo na održavanje i razvijanje obrazovanja i medija na manjinskom jeziku i pismu te ostvarivanje zastupljenosti predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkim i izvršnim tijelima, te važnost nastavka razvijanja bolje prometne povezanosti i poticanja ekonomskog razvoja krajeva u kojima žive predstavnici dviju manjinaa razmotrila se i provedba preporuka donesenih na prethodnoj, XV. sjednici održanoj 12. prosinca 2019. u Zagrebu.
 
„Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Republici Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava sukladno najvišim međunarodnim standardima te u europskim okvirima predstavljaju ogledni primjer uspješne i dobre prakse. Iste stavove imaju  i relevantne institucije, poput OESS-a ili Vijeća Europe, a ono što je najvažnije, velika većina onih zbog kojih smo se danas i okupili, a to su pripadnici hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj i mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj, dijeli iste stavove i mišljenja. Hrvatskoj i mađarskoj strani važno je razvijati prekograničnu suradnju i prometnu infrastrukturu – području u kojem se proteklih godina puno učinilo dok je suradnja u području kulture i obrazovanja tradicionalno dobra te po tom pitanju treba zadržati kontinuitet” –izjavio je državni tajnik Zvonko Milas i predsjedatelj hrvatskog dijela MMO-a po završetku sjednice.

Istaknuo je da rad i djelovanje u okviru ovoga MMO-a jasno pokazuje kako se može puno postići kad se pokaže dobra volja i kad se radi aktivno, vrijedno i usmjereno te naglasio: „Od 2017. do danas ostvareno je puno projekata važnih manjinama u obje države u svim područjima društvenog života te s pravom možemo reći kako je ovo najuspješnije razdoblje po pitanju realizacije preporuka MMO-a, a time i dodatnom unaprjeđenju manjinskih prava u obje države.”

Državni tajnik Milas u svojem je završnom obraćanju posebno istaknuo kako je Vlada Republike Hrvatske 2020. godine nekoliko projekata proglasila strateškim projektima za Hrvate izvan Republike Hrvatske i za njih svake godine osigurava izravnu i vrlo značajnu potporu, a jedan od tih projekata je Potpora radu Hrvatskoga kazališta u Pečuhu koje je, uz Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, jedino profesionalno hrvatsko kazalište izvan Republike Hrvatske, i koje je izuzetno važno za kulturni i društveni život Hrvata u Mađarskoj.

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH