Zašto mediji ne pišu da je 75.000 branitelja nezaposleno a ne prima mirovinu; da su mnogi samci i na rubu gladi? Zašto mediji ne pišu da je 75.000 branitelja nezaposleno a ne prima mirovinu; da su mnogi samci i na rubu gladi?
TweetEmailPrint Na radionici održanoj u hotelu Central u Zagrebu istaknuto je da bi novinari više trebali izvještavati o problemima koji danas muče braniteljsku populaciju,... Zašto mediji ne pišu da je 75.000 branitelja nezaposleno a ne prima mirovinu; da su mnogi samci i na rubu gladi?


Na radionici održanoj u hotelu Central u Zagrebu istaknuto je da bi novinari više trebali izvještavati o problemima koji danas muče braniteljsku populaciju, primjerice: kako se snaći u poduzetništvu, kako rješavati zdravstvene probleme, kako pomoći onima koji su dobili otkaz, kako se uključiti u EU projekte, kako pomoći siromašnim braniteljima…, a ne priloge svoditi uvijek samo na prisjećanja na ratno doba. Bilo je govora i o važnosti suzbijanja govora mržnje i diskriminacije u medijima

Čak 75.000 hrvatskih branitelja je nezaposleno i ne prima nikakvu mirovinu! Devet posto hrvatskih branitelja su samci, a mnogi od njih nemaju nikakvih primanja i vrlo teško žive, dok je 190.000 branitelja danas u radnom odnosu.

Podaci su to izneseni na radionici ‘Vjerodostojno prikazivanje Domovinskog rata‘ u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Panda komunikacija, namijenjenoj urednicima i novinarima radio postaja i news portala.

Radionica je održana u subotu 23. studenog u hotelu Central u Branimirovoj 3 u Zagrebu, a cilj joj je bio pokušati razbiti stereotipe koji u društvu prevladavaju kada je riječ o hrvatskim braniteljima.

Milan Koštro, voditelj projekta i Miruna Kastratović, dugogodišnja novinarka HRT-a, kroz emitiranje dobrih i loših primjera radijskog izvještavanja te kroz raspravu s novinarima i urednicima nastojali su predočiti kako se afirmativno i za branitelje poticajno novinari mogu baviti suvremenim temama Domovinskog rata.

Istaknuli su da bi više trebali izvještavati o problemima koji danas muče braniteljsku populaciju, primjerice: kako se snaći u poduzetništvu, kako rješavati zdravstvene probleme, kako pomoći onima koji su dobili otkaz, kako se uključiti u EU projekte, kako pomoći siromašnim i usamljenim braniteljima…, a ne priloge svoditi samo na prisjećanja na ratno doba.

Bilo je govora i o važnosti suzbijanja govora mržnje u medijima, načinima izbjegavanja javnog linča i diskriminacije, nužnosti balansiranog i objektivnog izvještavanja…

U radionici je sudjelovalo tridesetak novinara i urednika iz različitih dijelova Hrvatske.

FOTO: Promise.hr