‘Zašto se nitko ne usudi reći da je HDZ GUBITNIK, a Petrina najveći pobjednik izbora’ ‘Zašto se nitko ne usudi reći da je HDZ GUBITNIK, a Petrina najveći pobjednik izbora’
TweetEmailPrint Odličan rezultat Mosta iskorak je ka demokratizaciji. Političke stranke morat će se demokratizirati i pustiti građane da uđu u politiku. Kada vidim Petrinu, siguran... ‘Zašto se nitko ne usudi reći da je HDZ GUBITNIK, a Petrina najveći pobjednik izbora’


Odličan rezultat Mosta iskorak je ka demokratizaciji. Političke stranke morat će se demokratizirati i pustiti građane da uđu u politiku. Kada vidim Petrinu, siguran sam da će ostati postojan, da će i dalje raditi u korist naroda, a ne za osobnu korist, ističe Borković

stipe petrina”Savez za Hrvatsku danas je mogao biti most. No, razbijačima Saveza na dušu. Nadam se da su konačno shvatili pouku, ili je ego i dalje do neba…? Uskoro će se vidjeti…”, napisao je, ubrzo nakon izbora, Željko Cvrtila, predsjednik Akcije za bolju Hrvatsku i jedan od bivših čelnika brzo upokojenog Saveza za Hrvatsku, na svom facebook profilu.

Doista, sve stranke u kojima prethodno nije izvršen puč i koje se nisu i prije izbora prodale SDP-ovom (A-HSS) ili HDZ-ovom (HRAST) bloku, a koje su tvorile Savez za Hrvatsku, loše su prošle na prošlim izborima. Bilo da su nastupale samostalno – poput Kujundžićeve Hrvatske zore, ili su izborne liste dijelile sa strankama novostvorene koalicije – poput Obiteljske stranke i HSP-a, unutar koalicije Spremni.

Zašto se tako brzo raspao Savez za Hrvatsku, tko su bili razbijači Saveza o kojima govori Cvrtila,  je li Savez doista mogao postati ‘most’ poput Petrovljeve platforme nezavisnih lista te zašto je Most imao vrlo solidnu medijsku podršku, dok je Savez za Hrvatsku od prvog dana doživljavao totalnu medijsku blokadu? Po čemu su to Savez za Hrvatsku i koalicija Spremni bili opasniji za strukture koje kontroliraju medije, od Mosta nezavisnih lista? Jesu li Petrov i društvo mudro postupili kada nisu najavljivali lustraciju te raščišćavanje privatizacijske pljačke, pa ih mediji (pod patronatom udbomafije) zbog toga nisu gazili kao Savez za Hrvatsku?

Zna kako podzemlje podmeće i provocira puč

O toj temi razgovarali smo s Brankom Borkovićem, bivšim predsjednikom A-HSS-a i jednim od osnivača Saveza za Hrvatsku, koji jako dobro zna kakvim je sve napadima i podmetanjima bio izložen Savez.

On je, da podsjetimo, na svojoj koži osjetio moć obavještajnog podzemlja upregnutog u službu vladajuće koalicije. Kriminalom, po svemu sudeći, ucjenjeni spavači i pučisti unutar A-HSS-a, potpomognuti falsifikatima proizvedenim, kako tvrdi, u Ministarstvu uprave, nelegalno su mu prije godinu dana oteli stranku te ju, mimo svake logike, iz domoljubnog Saveza za Hrvatsku prebacili na posve suprotnu – lijevu obalu političkog spektra te ju stavili pod okrilje Milanovićeve koalicije!

Tek kada se dogodio taj rijetko viđeni politički salto mortale A-HSS-a, većina članstva shvatila je da je prevarena. Mnogi su napustila stranku, no bilo je kasno. Ucjenjenim pučistima iz A-HSS-a, koji znaju da je spisak njihovih grijeha podugačak i koji su zato, vjerojatno, i pristali na prljavu igru te na priklanjanje Milanoviću, ionako nije bitno što o njima misle dojučerašnje kolege. Svoju igru su odigrali, ono malo vjerodostojnosti potrošili i baš ih briga što su usput do temelja uništili stranku koja je bilježila rast, osvajala vijećnička mjesta na lokalnim izborima i tako punila stranačku blagajnu… Da im je dobrobit stranke bila važna, Borkovića ne bi ni rušili…

”Razbijanje Saveza za Hrvatsku ide na dušu onima koji su razbili A-HSS. Ali i na dušu Ladislava Ilčića iz Hrasta, koji je od početka bio ubačeni HDZ-ov čovjek te Milana Kujundžića, čija je sujeta posebno došla do izražaja na predsjedničkim izborima. U Mostu nezavisnih lista ima ljudi s kojima dijelim političke stavove, tako da ne mislim da je njihovi ‘mekši’ gard glavni razlog Most-ove medijske popularnosti. Uvjeren sam da je tu novac presudan. Svi oni, iza kojih je stajao kapital, imali su pristup medijima, a oni koji novca nemaju, nisu ni mogli do medija. Da smo u Savezu za Hrvatsku, ili u koaliciji Spremni, imali novac, kupili bi medijski prostor. Ovako su nas blokirali. I ovi na vlasti, ali i HDZ. Loš izborni rezultat logična je posljedica takve medijske blokade”, napominje Borković.

Dodaje potom da bi ustrajavanje na obnovi Saveza za Hrvatsku danas bila velika glupost, jer u životu, kaže, ne treba nikada ići unazad.

HDZ i SDP i danas znaju samo razarati i podmetati

”Treba vidjeti kakvo je stanje u Hrvatskoj danas, prilagoditi se i ići dalje. Teška i turbulentna vremena tek su pred nama. Ne vjerujem da će tako skoro biti novi izbori, jer oni ni SDP-u ni HDZ-u ne odgovaraju. Te dvije stranke moraju se što prije promijeniti, mijenjati svoje politike i postati istinske političke stranke a ne mamuti koji uništavaju se oko sebe. Odličan rezultat Mosta iskorak je ka demokratizaciji hrvatske političke scene. Dogodio se velik pomak, zbog kojega se svi mi moramo mijenjati. Političke stranke napokon će se morati demokratizirati te pustiti građane da uđu u politiku. Treba slijediti primjer Stipe Petrine. Kada vidim njega, siguran sam da će ostati postojan, da će i dalje raditi u korist naroda, a ne za osobnu korist te da će i dalje zastupati stav da politika ne može biti zanimanje i kulisa za pljačku narodne imovine, već rad za opće dobro. Za razliku od Petrine, HDZ i SDP i danas znaju samo razarati i podmetati. To je bolest koja je duboko u njima i teško je se riješiti”, dodaje posljednji zapovjednik obrane Vukovara.

Primjećuje zatim da je HDZ već godinama u stalnom padu, jer nakon 2003. godine ne uspijeva osvojiti dovoljan broj mandata da bez velikih natezanja sastavi vladu.

”Pitam se, što je radio sin Josipa Perkovića u HDZ-ovom izbornom stožeru u izbornoj noći?! Izgleda da se nisu promijenili od vremena kada su rušili i uništavali sve svoje konkuretne. HDZ je spletkama i dijeljenjima uništio HSP i HSS, kao što je SDP uništio HSLS. Koliko vidim, i dalje prijete Hrvatskoj jednoumljem. Za njih je višestranačje neprijatelj. Nitko se ne usudi reći da je HDZ doživio poraz na ovim izborima. Nikako da netko klikne: Car je gol! Jer pored takvog Milanovića i nikad gore vlade, nisu ih uspjeli pobjediti! Ispada da je Milanovič pobjednik, a Karamarko gubitnik. Milanović je očistio SDP od Linića i Josipovića, a oni ga na izborima nisu uspjeli ni okrznuti. Za Prgometa i HDZ to se ne bi moglo reći. Ispada da smo imali najlošiju vlast u povijesti, ali i nikad goru oporbu. Ne trebe se čuditi da je uz takav HDZ, Milanović ispao uspješan. Sušta suprotnost jednima i drugima je načelnik Primoštena. Stipe Petrina je bez sumnje najveći dobitnik ovih izbora, jer je najuvjerljivije prošao u Sabor osvojivši čak 15.000 glasova. Dokazanoje najuspješniji načelnik u Hrvatskoj. On je i dragovoljac Domovinskog rata i bivši član HSP-a, kojega neki sada lažno optužuju da je simpatizer Tita i Jugoslavije. Smeta im, jer odudara od HDZ-ovog i SDP-ovog prosjeka. Baš zato, Stipe Petrina primjer je kakve političare Hrvatska danas želi i treba”, zaključuje Branko Borković, Mladi Jastreb, odnedavno član Hrvatske stranke prava.