ZATO ISELJAVAJU: ‘U Saboru želite sakriti činjenicu da je ministar Marić poticao i skrivao korupciju’ ZATO ISELJAVAJU: ‘U Saboru želite sakriti činjenicu da je ministar Marić poticao i skrivao korupciju’
TweetEmailPrint ”Politika blokiranja rada hrvatskih institucija rezultirala je sustavnim iseljavanjem hrvatskih građana te sve većim siromaštvom u Hrvatskoj. Ovo potvrđuju i sve relevantne međunarodne... ZATO ISELJAVAJU: ‘U Saboru želite sakriti činjenicu da je ministar Marić poticao i skrivao korupciju’


”Politika blokiranja rada hrvatskih institucija rezultirala je sustavnim iseljavanjem hrvatskih građana te sve većim siromaštvom u Hrvatskoj. Ovo potvrđuju i sve relevantne međunarodne institucije, od Europske komisije do Svjetskog gospodarskog foruma. Uzročnik te porazne politike jest devastiranje institucija kako bi se uska skupina odabranih mogla neometano, besramno i protupravno bogatiti, naravno na štetu ogromne većine hrvatskih građana”, istaknula je Vidović Krišto u pismu Jandrokoviću

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto poslala je pismo predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću te prosvjedovala zbog odluke da se rasprava o opozivu ministra financija Zdravka Marića i rasprava o rebalansu proračuna  održe isti dan.

”Vaša odluka, raspravu o opozivu ministra Marića staviti na dnevni red u srijedu, isti dan s raspravom o rebalansu proračuna, u potpunosti je neprihvatljiva. Vi na ovaj način ograničavate i sprječavate vršenje Ustavom opisanih obveza Hrvatskoga sabora, čime nanosite štetu demokratskim vrijednostima u Hrvatskoj.

U svakoj iole funkcionirajućoj demokraciji rasprava o proračunu je čin koji ima visok interes javnosti, te se uvijek u parlamentima raspravlja na posebnim sjednicama. Putem proračuna svaka vladajuća većina pokazuje svoja istinska politička usmjerenja koja, razumljivo, oporba kritički analizira.

Isto tako rasprava o opozivu ministra, i to zbog ozbiljnih optužbi za korupciju i kršenje zakona, mora biti provedena na transparentan način, pred cjelokupnom zainteresiranom javnošću.

Apsolutna vlast apsolutno korumpira

Građani imaju pravo na profesionalan i javan rad institucija. To pravo hrvatskih građana ne može nitko ograničavati, jer je riječ o elementarnom političkom standardu današnjice.

Raspraviti dvije tako važne teme u jednome danu iracionalno je, te ima isključivi cilj količinom iznošenih informacija manipulativno umanjiti težinu prijestupa Vlade i ministra Marića u poticanju i skrivanju korupcije, te sudjelovanju u korupciji.

Politika blokiranja rada hrvatskih institucija rezultirala je sustavnim iseljavanjem hrvatskih građana te sve većim siromaštvom u Hrvatskoj. Ovo potvrđuju i sve relevantne međunarodne institucije, od Europske komisije do Svjetskog gospodarskog foruma. Uzročnik te porazne politike jest devastiranje institucija kako bi se uska skupina odabranih mogla neometano, besramno i protupravno bogatiti, naravno na štetu ogromne većine hrvatskih građana.

Ako Hrvatski Sabor ne djeluje suvereno, te ne vrši svoju Ustavom propisanu nadzornu ulogu nad izvršnom vlašću, onda ta izvršna vlast može bez nadzora raditi što god želi. Lord Acton je još davno ustvrdio da „vlast korumpira, a apsolutna vlast apsolutno korumpira“.

Vaše neodgovorno i netransparentno vođenje Hrvatskog sabora omogućava hrvatskoj vladi apsolutnu vlast. Pozivam Vas da promijenite ovu odluku, te da raspravu o rebalansu proračuna i opozivu ministra Marića Hrvatski sabor provede u dva dana kako bi hrvatska javnost, na temelju argumenata koji će u Hrvatskom Saboru biti izneseni, mogla formirati svoj stav o ovim pitanjima”, stoji u pismu kojega je nezavisna zastupnica poslala predsjedniku Hrvatskog sabora i medijima.

‘Lagao da Pavičić ne posluje s državom’

Karolina Vidović Krišto je, podsjetimo, ranije prikupila potpise 34 saborskih zastupnika za opoziv ministra Zdravka Marića zbog ljetošnjeg boravka na jahti poduzetnika Blaža Pavičića i ‘laganja javnosti da taj poduzetnik ne posluje s državom’.

Kazala je da inicijativu nisu potpisali predstavnici IDS-a i platforme Možemo te dodala da Ministarstvo financija treba skrbiti za financijsku disciplinu te sprječavati korupciju, no da je ‘upravo ono i najodgovornije za neviđenu korupciju koje za posljedicu ima raseljavanje naših građana te sve veće siromaštvo’.

“Ministar financija svojim ponašanjem dokazuje da služi centrima moći, a ne hrvatskim građanima. Kad se otkrilo da se Zdravko Marić vozao na jahti s poduzetnikom Blažom Pavičićem, te kad je ponovno lagao hrvatsku javnost da taj poduzetnik nema poslove s hrvatskom državom, premijer Plenković, umjesto da ga razriješi, izjavio je da je za njega ta afera okončana.

Upravo je u toj Plenkovićevoj rečenici sukus svih hrvatskih problema. A on se zove – suspenzija zakona, blokada institucija te prijezir i obespravljivanje hrvatskih građana”, ustvrdila je zastupnica Vidović Krišto. Kaže i da kod nas moćnici određuju što je zakonito, a što ne, i da su nas zato relevantne međunarodne institucije svrstale na zadnje mjesto po pitanju pravosuđa, da imamo najgore pravosuđe u Europskoj uniji i da smo nesigurna investicijska destinacija.

To je, pak, zaključila je, uzrok lošeg stanja u gospodarstvu, što posljedično potiče siromaštvo i opću društvenu depresiju.

FOTO: Screenshot videosnimke