ZATVORILI TRŽNICE: Vlasnici OPG-a OČAJNI; salata u trgovine stiže iz SRCA ZARAZE, iz Italije i Španjolske ZATVORILI TRŽNICE: Vlasnici OPG-a OČAJNI; salata u trgovine stiže iz SRCA ZARAZE, iz Italije i Španjolske
TweetEmailPrint Jedemo voće i povrće iz Italije, Španjolske i drugih zemalja najviše pogođenih zarazom, a ono malo naše proizvodnje što je ostalo, ovom krizom... ZATVORILI TRŽNICE: Vlasnici OPG-a OČAJNI; salata u trgovine stiže iz SRCA ZARAZE, iz Italije i Španjolske


Jedemo voće i povrće iz Italije, Španjolske i drugih zemalja najviše pogođenih zarazom, a ono malo naše proizvodnje što je ostalo, ovom krizom dodatno je pogođeno. Mnogi vlasnici OPG-ova, odnosno hrvatski proizvođači voća i povrća koji i inače muku muče s prodajom svojih prozvoda, ljuti su i ogorčeni odlukom o zatvaranju tržnica jer im to ugrožava životnu egzistenciju! Ionako su jedva preživljavali, a sada – kao da netko zabija zadnji čavao u lijes nad njihovim gospodarstvima. Stječe se dojam da ćemo koronavirus nekako i preživjeti, ali da nas nas nakon toga čeka gospodarski kolaps

Odluka o zatvaranju tržnica začudila je i razočarala brojne građane koji su svježe voće i povrće, jaja, ribu, kruh, mlijeko, piletinu i meso kupovali od domaćih proizvođača na tržnicama. Mnogima do danas nije jasno – zašto su tržnice – koje su većinom na otvorenom i gdje su ljudi mogli kupiti provjereno svježe i domaće meso i druge proizvode – zatvorene, a strani trgovački lanci s hranom iz uvoza i dalje posluju?!

Na poluotvorenoj tržnici, primjerice u Prečkom u Zagrebu, bila je manja opasnost od zaraze, nego u zatvorenim trgovačkim lancima, ili u stješnjenim, malim kvartovskim pekarnama. No, tržnica u Prečkom je zatvorena, pa su sada još veće gužve u metar s metar pekarnama, u trgovačkim lancima i u malim trgovinama.

Domaćim proizvođačima plodovi će propasti!

Mnogi vlasnici OPG-ova, odnosno hrvatski proizvođači voća i povrća, koji i inače muku muče s prodajom svojih prozivoda, ljuti su i ogorčeni, kako doznajemo, odlukom o zatvaranju tržnica jer im to ugrožava životnu egzistenciju! Ionako su jedva preživljavali, a sada – kao da je netko zabio zadnji čavao u lijes nad njihovim poljoprivrednim gospodarstvima. Na pitanje zbog čega – nema suvislog odgovora.

”S druge strane, police trgovina su pune uvoznog povrća, tako, primjerice jedemo brokulu iz Italije, iz srca zaraze stiže nam zapakirana, vlažna glavica zelene povrtnice za koju ne znamo koliko se dugo virus na njoj može zadržati. Isto vrijedi i za mahune, salatu kristal, peršin, mrkvu, blitvu, špinat. Naši trgovački lanci dobro su opskrbljeni voćem i povrćem, ali u njima je uglavnom moguće pronaći te artikle iz zemalja najteže pogođenih koronavirusom, iz kojih putnici, svi odreda, moraju u samoizolaciju! Jedemo voće i povrće iz Italije, Španjolske i Austrije, spašavamo stranu poljoprivrednu proizvodnju, a ono malo naše što je ostalo, ovom krizom dodatno je pogođeno”, piše tjednik Lider u tekstu: ‘Tržnice zatvorene, a trgovine pune povrća iz koronavirusom pogođenih Italije, Austrije, Španjolske’

U redakciju Lidera stiglo je, kako navode, pismo jednog srednje velikog proizvođača rajčice iz okolice Zagreba kojem su dojučerašnji kupci i veletrgovci okrenuli leđa. Plodovi u njegovom plasteniku samo što nisu sazrijeli, a boji se da ih neće imati kome prodati.

Trgovačkim centrima lakše je uvesti jeftino povrće iz Padove

– Kanali dobave su profunkcionirali, veletrgovcima i trgovačkim centrima jednostavnije je uvesti šlepere mješanog povrća po nikad povoljnijim cijenama s veletržnica iz Padove ili Barcelone, nego kupiti ono iz Hrvatske –  ističe ovaj proizvođač koji je želio ostati anoniman, kako na sebe ne bi navukao gnjev veletrgovaca i sasvim si umanjio šansu prodaje i konkurencije uvoznoj robi.

Problem u doba koronavirusa s kojim se dodatno suočava je što vrlo teško i putem raznih kanala nabavlja rukavice nužne radnicima koji rade u prozvodnji rajčice, jer ih Medika, koja im je godinama dobaljač isporučuje samo bolnicama, ljekarnama i zdravstvenim ustanovama.

A lišće te biljke ima jaku kiselinu, i bez rukavica nije moguće raditi, šišati, uvijati, brati plodove. Isto vrijedi i za zaštitne maske, kojih uopće nije moguće nabaviti na legalnom tržištu. No, ukoliko se zarazi samo jedan radnik, svi moraju u karantenu i prozivodnja se zatvara. A opterećen je kreditima, plaćama i doprinosima koje mora isplatiti, nabavkom repromaterijala, gorivom za grijanje objekta i brojnim drugim troškovima. Tromjesečni moratorij otplate kredita ili isplata minimalnih plaća radnicima teško da može spasiti ovog proizvođača ne profunkcionira li prodaja.

U velikom su problemu proizvođači koji zbog složenosti proizvodnog procesa uzgajaju samo jednu kulturu, rajčicu ili papriku, primjerice, i čije godišnje količine iznose nekoliko stotina tona. Stoga teško mogu logistički organizirati prodaju od vrata do vrata i plasirati svoje upravo dozrijele proizvode.

Nitko ne kaže je li povrće zdravo, ili ga je opasno jesti?!

A je li povrće iz Italije, Španjolske, Slovenije, Nizozemske i drugih pandemijom koronavirusa teško pogođenih zemalja, opasno za konzumiranje i koliko dugo se virus na proizvodima ili zaštitnim folijama i ambalaži može zadržati nitko, za sada, potrošače nije obavijestio. I dok smo fokusirani samo na to da voća i povrća ima, i sretni da ga uopće možemo kupi, ne gledamo etikete, i ne pitamo se o porijeklu proizvoda. Obišli smo nekoliko dućana u Zagrebu. Svugdje ista slika, samo uvozni artikli, domaćih ni za lijek!”, piše tjednik Lider.

Pojedini građanski aktivisti  iz Rijeke, s kojima smo danas razgovarali, također su nas obavijestili da je zatvaranje tržnica ogorčilo male domaće proizvođače hrane. Oni koje bi u trenucima velikih kriza i izvanrednih situacija – kakvi su potresi i epidemije – država trebala čuvati kao malo vode na dlanu, prepušteni su propasti!

Dodamo li svemu navedenom i da je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozvao danas trgovce i medije da prestanu s oglašavanjem proizvoda koji nemaju veze s prehranom ili higijenom (?!) stječe se dojam da ćemo još nekako i preživjeti koronavirus, ali da nas nas nakon toga čeka, prema svemu sudeći, veliki gospodarski kolaps!

“Molim veća prodajna mjesta, supermarkete, a to molim i medije”, kazao je Božinović, “da se prestane s reklamiranjem nekakvih akcija koje nemaju veze s osnovnim potrebama kada je u pitanju prehrana, kada su u pitanju higijenske potrepštine. Ovo nije vrijeme kada se treba reklamirati kupovina jeftinijeg televizora”.
“Pozivam sve pravne osobe koje se bave time da dobro vode računa kako se ponašaju u tim situacijama”, kazao je.

”Poruke ministra o kontroliranom oglašavanju mogle bi imati ozbiljne gospodarske posljedice za velik broj industrija, te otvaraju niz pitanja o slobodi medija i slobodi govora u vrijeme krize. Većina svjetskih medija doživjela je veliki pad prihoda nakon početka krize, zbog ekonomskog udara na sektore kao što su maloprodaja, distribucija, ugostiteljstvo i turizam”, navode, pomelo stidljivo, na portalu Telegram.

No, oni su bar to objavili, drugi mediji kao da se boje napisati što se još, osim koronavirusa, događa ovih dana u Hrvatskoj.

FOTO: Screenshot videosnimke YouTube-a; arhiva Promise.hr