Zeleni odred će ispred Ministarstva poljoprivrede otkriti kako kane dokazati KORUPCIJU u Šumama i u RH Zeleni odred će ispred Ministarstva poljoprivrede otkriti kako kane dokazati KORUPCIJU u Šumama i u RH
TweetEmailPrint ”Uklanjanje „opasnih“ stabala u koridoru zagrebačke žičare žurno već izvode djelatnici Šumarije Zagreb, a vrijedni trupci još žurnije napuštaju naše Sljeme. Ne više... Zeleni odred će ispred Ministarstva poljoprivrede otkriti kako kane dokazati KORUPCIJU u Šumama i u RH


”Uklanjanje „opasnih“ stabala u koridoru zagrebačke žičare žurno već izvode djelatnici Šumarije Zagreb, a vrijedni trupci još žurnije napuštaju naše Sljeme. Ne više okolo. Sada je žurba tolika da pretovareni šleperi krstare najprometnijim ulicama grada. Jer opasno je opasno, a žurno je žurno, pa se vjerojatno nitko neće zapitati koliko je i zakonito. Pa, eto, gle čuda, nije zakonito!”, upozoravaju aktivisti Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra, koji su podijelili i fotografije šlepera pretovarenih trupcima snimljene u samom središtu grada Zagreba

Branitelji i aktivisti – članovi Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra, najavili su na svojoj FB stranici mirno okupljanje te press konferenciju, koje organiziraju u petak 28. kolovoza u Vukovarskoj ulici u Zagrebu, ispred Ministarstva poljoprivrede.

”Zeleni odred se više od dvije godine trudi spriječiti daljnju devastaciju šumskog blaga i dokazati korupciju ne samo unutar Hrvatskih šuma, već u svim pravnim i državnim institucijama RH.
Do kuda smo došli, koje rezultate uskoro očekujemo i što planiramo u idućih mjesec dana – saznati ćete u petak, 28.08.2020. godine na mirnom okupljanju ispred Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Vukovarska 78 s početkom u 10 sati.
Pozvani su predstavnici medijskih kuća, a njima, kao i okupljenim građanima, obratiti će se članovi Zelenog Odreda na čelu sa Vesnom Grgić, predsjednicom braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija.

Svi ste pozvani”, stoji u svježoj objavi na FB stranici Zeleni odred – forum.

Na istoj stranici objavili su jučer (ponedjeljak 24. kolovoza) i tekst u kojem upozoravaju na, kako tvrde, praksu Hrvatskih šuma d.o.o. da protupravnim rješenjem omogućuju protupravnu zaradu.

”Još nedavno smo pisali o žurnoj potrebi uklanjanja „opasnih“ stabala u koridoru zagrebačke žičare koje jednako žurno već izvode djelatnici Šumarije Zagreb, a vrijedni trupci još žurnije napuštaju naše Sljeme. Ne više okolo. Sada je žurba tolika da pretovareni šleperi krstare najprometnijim ulicama grada. Jer opasno je opasno, a žurno je žurno, pa se vjerojatno nitko neće zapitati koliko je i zakonito. Pa, eto, gle čuda, nije!

1. Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo 14. srpnja 2020. izdao je Gradu Zagrebu
kao investitoru, Dozvolu za krčenje šume, iako za to nije nadležan!
Koridor žičare najvećim se dijelom nalazi u zaštićenom području Parka prirode Medvednica, te je za sve zahvate tog tipa nadležno isključivo Ministarstvo zaštite okoliša (nedavno preimenovano u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja).
Dakle, Gradski ured protupravno odrađuje posao iz nadležnosti Ministarstva.

2. Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo u Zaključku o sklapanju ugovora o uklanjanju opasnih stabala kaže „Radi potrebe izgradnje nove žičare „Sljeme“ to jest proširenja koridora iste…“. Halo?! Proširenje koridora Rješenjem još iz 2016. godine gore navedenog Ministarstva nije dozvoljeno, tj. koridor mora biti isti kao i koridor „stare“ žičare!

3. Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo izdao je dozvolu Gradu Zagrebu kao investitoru. Naravno, tko će ako ne svoj svome. A sve potpisuje gradonačelnik Bandić.
i
4. U Šumariji Zagreb, naravno, unatoč brojnim, marljivim i stručnim pravnicima, nisu posumnjali da bi, božemesačuvaj, jedan ugovor sa gradonačelnikom mogao biti upitan, čak i protupravan, pa sumanuto navaljuju na protupravnu sječu.
Plus, što za svaku naknadnu sječu koja nije predviđena propisom desetgodišnjih Osnova gospodarenja, Šumarija Zagreb mora ishoditi i odobrenje šumarske inspekcije sa točnim izračunom gdje, što i koliko će posjeći u ime pravdanja izvanrednog prihoda.
Ako je potonje odobrenje i ishođeno svakako ćemo se potruditi saznati tko ga je potpisao.
Toliko o pravnoj državi, vladavini prava, nadležnim institucijama, Ustavu i još koječemu. Sve to imamo. Nema da fali!”, stoji u jučerašnjoj objavi aktivista Zelenog odreda, kojom su, na neki način, najavili mirno okupljanje najavljeno za petak u 10 sati – ispred Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

FOTO: FB stranica Zeleni odred – forum