ZGROŽENA BOŠNJAKOVIĆEM, čelnica Blokiranih DALA OSTAVKU u skupini za novi Ovršni zakon! ZGROŽENA BOŠNJAKOVIĆEM, čelnica Blokiranih DALA OSTAVKU u skupini za novi Ovršni zakon!
TweetEmailPrint ”Nakon jučerašnjih istupa ministra Bošnjakovića, možemo zaključiti da su maske pale. Sada je jasno da vlast ne kani riješiti problem blokiranih . Jedino... ZGROŽENA BOŠNJAKOVIĆEM, čelnica Blokiranih DALA OSTAVKU u skupini za novi Ovršni zakon!


”Nakon jučerašnjih istupa ministra Bošnjakovića, možemo zaključiti da su maske pale. Sada je jasno da vlast ne kani riješiti problem blokiranih . Jedino rješenje koje nude su zaštićeni računi i doživotna blokada, život u siromaštvu, daljnje raslojavanje društva i potpuni demografski slom. Naša suradnja unutar radne skupine zato više nije moguća”, poručio je i Mario Strinavić, glavni tajnik Blokiranih

Miriam Kervatin, predsjednica Udruge Blokirani i članica Radne skupine za novi Ovršni zakon, revoltirana licemjernim, bezobzirnim i poprilično sebičnim istupom ministra pravosuđa, Dražena Bošnjakovića u emisiji Otvoreno (o čemu smo pisali u tekstu: ‘Najdosadnijem gostu pola emisije: Togonal dopustio Bošnjakoviću da zgadi ljudima temu o ovrahama”), dala je danas ostavku na mjesto u radnoj skupini za novi Ovršni zakon!

”Povodom istupa ministra pravosuđa, Dražena Bošnjakovića koji se pohvalio, 29.01.2018. gostujući u Dnevniku Nove TV i HRT Otvoreno, “najboljim Ovršnim zakonom na svijetu”, a kroz neaktivnost Ministarstva (radna skupina ne radi već 3 mjeseca) poručio da :

– nema političke volje za suštinsko i efikasno rješenja krize blokiranih u Hrvatskoj,
– vlast ne namjerava preuzeti odgovornost za upravljanje državom u svoje ruke.

Kervatin: Ne namjeravam tolerirati daljnji kriminal ovršnog sustava

Ovim putem poručujem da ne namjeravam biti ničija “korisna budala”, da ne namjeravam tolerirati daljnji kriminal hrvatskog ovršnog sustava, da je ideja o neokrnjenom nacionalnom ovršnopravnom suverenitetu fikcija koja se mora prizemljiti i hrvatsko ovršno pravosuđe hitno urediti u skladu s pravnim i socijalnim normama Europske zajednice te stoga pred ministra Bošnjakovića, i Vlade RH, čiji je član postavljam sljedeće uvjete:

UVJETI:
– Sve što se ne može smatrati sudom izbaciti iz okvira sudske nadležnosti odmah, i time zaštiti ustavno pravni poredak RH. U prvom redu se to odnosi na javne bilježnike i agencije za utjerivanje dugova.

-Ovrhe koje provode javni bilježnici i agencije za utjerivanje dugova staviti van snage, odmah.
JER ( uvjete citiram iz presuda europskog suda pravde )

– Javni bilježnici u Hrvatskoj, i agencije za utjerivanje dugova, kada postupaju u ovršnim postupcima na temelju „vjerodostojne isprave”,ne mogu se smatrati „sudom”

– Javni bilježnik, agencije za utjerivanje dugova koje postupaju na temelju računa koji je jednostrano sastavio vjerovnik, pri čemu dužnik tražbinu nije izričito prihvatio, ne mogu se smatrati “sudom”

–Dužnik mora biti obaviješten o uvjetima za njegovo aktivno sudjelovanje u postupku kako bi osporio tražbinu i o posljedicama njegova nesudjelovanja, pravodobno i na način koji mu omogućuje da pripremi svoje očitovanje.

– Kako bi se osiguralo da dužnik dobije pravodobnu obavijest na temelju kojeg se pokreće postupak ili ekvivalentno pismeno mora sadržavati sljedeće:
(a) imena i adrese stranaka;
(b) iznos tražbine;
(c) ako se potražuju kamate, pojašnjenje, obračun, kamatnu stopu i razdoblje za koje se traži kamata,

– Nepostojanje dužnikova prigovora ne može se izjednačavati s izričitim prihvaćanjem tražbine u smislu
članka 3. stavka 1. točke (d) Uredbe br. 805/2004 jer to prihvaćanje mora biti navedeno u autentičnoj ispravi za koju se izdaje potvrda.

Europski sud pravde na strani ovršenih

Pravnu osnovu za iznad navedene uvjete citiram iz presuda Europskog sud Pravde ( ECJ) iz Luksemburga C 551/15 ; C 484/15 od travanj, 2017.

Ako Vlada RH hitnim postupkom ne ispuni svoju ustavnu dužnost i Uredbom do 06.02.2018. ne riješi problem prezaduženih, moja ostavka na mjesto članice Radne skupine, stupa neopozivo na snagu na dan 06. Valjače 2018. godine”, stoji u priopćenju Udruge Blokirani, koje je potpisala Miriam Kervatin, članica Radne skupine pri Ministarstvu pravosuđa RH.

Strinavić: Samo žele stvoriti privid da nešto rade

”Nakon jučerašnjih istupa ministra Bošnjakovića možemo zaključiti da su maske pale. Kako sam rekao i prije, vlast ne kani riješiiti problem blokiranih građana i jedino rješenje koje oni nude su zaštićeni računi i doživotnu blokadu, život u siromaštvu, daljne raslojavanje hrvatskog društva i potpuni demografski slom. Ovo navodno prozivanje preko medija između predsjednice i premijera je postalo degutantno, uhodani obrazac kojim se kod javnosti pokušava stvoriti privid da nešto rade,u biti ne rade ništa i ne žele raditi ništa i osnovna namjera je zadržati postojeće stanje.
Ministar Bošnjaković je sinoć izjavio da je prodaja dugova sasvim legalan posao i da on u tome ne vidi problem.
Nije problem da banka ugovorom o cesiji proda dug agenciji po diskontnoj cijeni ali u tom slučaju agencija može naplaćivati samo ono što je otkupila po tom istom diskontu i zaračunati zakonom propisane kamate i nikako se naslanjati na dug banke jer banka je prodajom duga otpisala, a otpisano se ne može naplaćivati.

Bošnjaković sinoć prelio čašu

Zato je nužno u ovom slučaju cesiju odvojiti od ovršnog postupka i tretirati ju kao bilo koji ugovor koji se može naplaćivati u ovršnom postupku ali na iznos glavnice iz ugovora.o cesiji. U protivnom, kako se sad ovršni postupak primjenjuje, dolazi do neosnovanog bogaćenja, a to su elementi za kazneni progon
Udruga Blokirani se uvijek zalagala za institucinalno riješenje problema no, nakon sinoćnjih istupa ministra Bošnjakovića naša suradnja unutar radne skupine više nije moguća”, poručio je i Mario Strinavić, glavni tajnik udruge Blokirani.

NAJDOSADNIJEM gostu POLA EMISIJE: Togonal dopustio Bošnjakoviću da zgadi ljudima temu o OVRHAMA