Zgroženi Bošnjakovićevim prijedlogom: Cilj novog zakona je PROGON BLOKIRANIH iz RH i vladavina javnih bilježnika! Zgroženi Bošnjakovićevim prijedlogom: Cilj novog zakona je PROGON BLOKIRANIH iz RH i vladavina javnih bilježnika!
TweetEmailPrint Prijedlog novog Ovršnog zakona, koji kreće u javnu raspravu,  sigurno će izazvati žestoke polemike. Udruga Blokirani priopćila je, nakon što je Ministarstvo pravosuđa... Zgroženi Bošnjakovićevim prijedlogom: Cilj novog zakona je PROGON BLOKIRANIH iz RH i vladavina javnih bilježnika!


Prijedlog novog Ovršnog zakona, koji kreće u javnu raspravu,  sigurno će izazvati žestoke polemike. Udruga Blokirani priopćila je, nakon što je Ministarstvo pravosuđa jučer predstavilo prijedlog, da ga neće podržati

Mario Strinavić, glavni tajnik udruge Blokirani, ponovno je s velikim negodovanjem komentirao prijedlog novog Ovršnog zakona, ministra Bošnjakovića.

”Što sam mislio prije mjesec dana, mislim i sada. Možda tada, a i prije, nikome nije bilo jasno ništa no, danas je svaka sumnja u to otklonjena”, napisao je Strinavić na Facebook profilu te ponovno podijelio tekst pod naslovom:

Glavni tajnik Blokiranih ogorčen: Cilj Bošnjakovićevog Ovršnog zakona je više ovlasti javnih bilježnika, progon Blokiranih iz Hrvatske na području drugih država EU i odricanje od zaštite jedine nekretnine.

”Kao članovi radne skupine za izradu novog Ovršnog zakona nećemo i ne možemo prihvatiti dobar dio prijedloga koji dolazi od strane Ministarstva pravosuđa i u tom kontekstu izražavamo potpuno nezadovoljstvo načelima koje gura Ministarstvo pravosuđa, istaknuo je glavni tajnik Udruge Blokirani Mario Strinavić.

Umjesto da se iz ovršnih postupaka miču svi posrednici, ministarstvo će javne bilježnike ugraditi u zakon kao povjerenike Sudova. Prema vidljivome troškovi javnih bilježnika će biti znatno manji, no ne smijemo zaboravitit da su do sad izvukli milijarde kuna. Zadržavanjem javnih bilježnika, imenujući ih povjerenicima sudova, ministarstvo pravosuđa želi neutralizirati presudu EU suda koji u svoj presudi rekao da javni bilježnici nisu sud i da se takve javnobilježničke ovrhe nemogu provoditi na teritoriju EU, ocjenjuje Strinavić.

Strinavić je kazao da takvim prijedlogom zakona javni bilježnici postaju sastavni dio sudova i sukladno europskom ovršnom nalogu mogu provoditi ovršne postupke u svim zemljama EU.

Kazao je i da je znakovito oštro pismo koje je uputila odvjetnička komora predsjedniku radne skupine u kojoj se kaže da oni ne dozvoljavaju smanjenje odvjetničkih troškova jer po njima to bi narušilo pravnu sigurnost – ma što to značilo.

“Ali ni odvjetnički uredi po Bošnjakovićevom prijedlogu neće biti nezbrinuti, njima je Ministarstvo pravosuđa osiguralo posao na teret poreznih obveznika u sklopu “Stečaja potrošača” – imenujući ih za stečajne povjerenike”, objašnjava Strinavić.

Drži i da je jasno vidljivo da Ministarstvo pravosuđa i dalje štiti interesne skupine i želi zadržati posrednike između vjerovnika i dužnika i mi na taj prijedlog zakona nikada nećemo staviti svoj potpis.

“Radna skupina zadnji se puta sastala točno 30. svibnja i na kojoj je jedan dio članova radne skupine (osim ovih ugrađenih) izrazio svoje negodovanje prijedlogom, jer nema veze s vezom i prijedlozima koji su radili unutar podskupina”, kaže Strinavić.

Dodaje i da se uvodi i sustav e-ovrha, ali se ne zna kako će se doći do softvera, a javnobilježnička komora se ponudila za nabavu tog softvera – zbog ravnomjernog raspoređivanja ovrha. Ne zna se ni tko će softver ni platiti, otkriva glavni tajnik Blokiranih.

“Dakle, cilj ovog Bošnjakovićevog prijedloga je podizanje ovlasti javnih bilježnika, progon Blokiranih iz Hrvatske na području drugih država EU i odricanje od zaštite jedine nekretnine, kojom su smirivali mase prije točno godinu dana, kazao je prije mjesec dana Strinavić, a sada je podsjetio na te svoje riječi i naglasio da ostaje kod izrečenoga.

Prijedlog novog Ovršnog zakona, koji kreće u javnu raspravu, sasvim sigurno će izazvati žestoke polemike. Udruga Blokirani priopćila je, nakon što je Ministarstvo pravosuđa jučer predstavilo prijedlog, da ga neće podržati.

Blokirani zagovaraju tri mjere koje bi prema njihovom sudu trebalo ugraditi u novi Ovršni zakon kako bi se osiguralo smanjivanje siromaštva i beskućništva, pravo na pravično suđenje i pravo na instituciju zastare. Konkretni prijedlozi Udruge su sljedeći:

1. Zabrana provedbe ovrhe nad svim mjesečnim primanjima ovršenika, pravnih i fizičkih osoba, koji su manji od 80 posto mjesečnog iznosa proračunske osnovice. Ona trenutačno iznosi 2.660,8 kuna.

2. Povlačenje prijedloga Ministra pravosuđa da javni bilježnici postanu povjerenici suda te da se precizno definira što se sve može smatrati vjerodostojnom ispravom. Prema mišljenju Udruge to ne može biti račun ili izvadak iz poslovnih knjiga vjerovnika.

3. Najdulji apsolutni zastarni rok od šest godina, uz napuštanje razlikovanja između relativne i apsolutne zastare, kao i uvođenje službene obveze provedbe apsolutne zastare.

Uvođenje jedinstvene zastare Udruga Blokirani brani tumačenjem da zastaru poznaje i kazneno zakonodavstvo,dok razlikovanje relativne i apsolutne zastare ne poznaju druga zakonodavstva.

Jedno od najspornijih prijedloga odnosi ne status javnih bilježnika koji bi trebali postati povjerenici sudova.

Taj prijedlog ministar Bošnjaković brani preopterećenošću sudova (u Hrvatskoj se godišnje provodi oko 700 tisuća ovrha) i tvrdi da će sudovi tako postati stvarno nadležna tijela koja će kontrolirati ovršne postupke. Jedna od posljedica tog rješenja jest da će se ovrhe moći provoditi i u članicama EU sukladno europskom ovršnom nalogu. Europski sud za ljudska prava ne priznaje, naime, javnobilježničke ovrhe.

Prema prijedlogu novog ovršnog zakona troškovi javnobilježničkih ovrha limitirat će se na 200, odnosno 300 kuna (za dugove veće od 5.000 kuna). Odvjetnički troškovi puno su viši od onih koje naplaćuju Fina i javni bilježnici, ali prijedlogom novog zakona nije predviđeno njihovo limitiranje, kao u slučaju javnobilježničkih tarifa.

Ministar Bošnjaković jučer je  podsjetio da odvjetničke prihode definira Odvjetnička komora uz suglasnost Ministarstva pravosuđa.

Na pitanje koliko će postupak ovrhe i odvjetnički troškovi biti jeftiniji, Bošnjaković je rekao da sada ne može iznositi kalkulacije i dodao da se novim prijedlogom miču neke stavke, ali da ušteda ovisi od predmeta do predmeta.

Odvjetnici traže drugačiji redoslijed u prisilnoj naplati
“Na koncu konca, ne postoji ovrha koja nema trošak”, zaključio je Bošnjaković.

Prema najavama ministra Bošnjakovića, novi Ovršni zakon mogao bi biti prihvaćen početkom iduće godine, piše, pak, portal Prviplan.hr