Zlatko Dalić izazvao oduševljenje na proslavi Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori Zlatko Dalić izazvao oduševljenje na proslavi Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori
TweetEmailPrint ”S velikom motivacijom i ponosom podupiremo različite projekte koji se ostvaruju kroz učenje hrvatskoga jezika, kulturni amaterizam, kao i upoznavanje i očuvanje bogate... Zlatko Dalić izazvao oduševljenje na proslavi Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori


”S velikom motivacijom i ponosom podupiremo različite projekte koji se ostvaruju kroz učenje hrvatskoga jezika, kulturni amaterizam, kao i upoznavanje i očuvanje bogate materijalne i nematerijalne baštine te doprinose jačanju povezanosti Hrvata u Boki kotorskoj i cijeloj Crnoj Gori te povezanosti s Hrvatskom. Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama i ustrajnim radom uspjeti očuvati sve ono što stoljećima čini prepoznatljivima Hrvate koji žive na ovome prostoru, a ponosnima sve Hrvate diljem svijeta”, istaknuo je državni tajnik Milas u na proslavi u Tivtu

U Kotoru i Tivtu je svečano i veličanstveno, prije par dana, proslavljen Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Trinaesti siječanj  je  izabran  za Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori, u spomen na dan kada su moći Sv. Tripuna 809. godine prenesene iz Carigrada u Kotor.

Program proslave Dana hrvatskog naroda počeo je svetom misom za domovinu i hrvatski narod u Crnoj Gori, u kotorskoj katedrali sv. Tripuna. U večernjim satima, u Sportskoj dvorani Župa u Tivtu, održana je Svečana akademija i koncert klape Intrade, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Potporu hrvatskoj zajednici  svojim dolaskom  dale su  uzvanice iz Crne Gore, Republike Hrvatske, kao i Europskog parlamenta.

Večer je započela stihovima Ljube Stipišića Delmate, nakon kojih su intonirane himne Crne Gore i Republike Hrvatske.

Prisutne je, na početku, pozdravio Zvonimir Deković, predsjednik HNV – a:

„Hrvati smo u CG i kako duhovno tako i na sve druge načine pripadamo ovom prostoru. Boka je, uostalom, naš zavičaj, i to će zauvijek ostati. A, sudbina zavičaja  je da mu se ljudi rođeni u njemu uvijek vraćaju. Nekad s puta, kao neki večeras među nama, ponekad u mislima, sjećanjima, a ponekad u molitvi, ponekad, kao u ovom slučaju, brižljivo čuvajući i njegujući njegove tradicijske vrijednosti te aktivno radeći na njihovoj promidžbi. Kada govorimo o Hrvatima u Crnoj Gori nužno je istaknuti radi potpunog razumijevanja da se tada prije svega misli na one Hrvate koji su se svojevoljno i slobodno deklarirali kao Hrvati sukladno Ustavu i zakonima u CG i koji kroz svoje predstavnike u institucijama žele očuvati svoj nacionalni, kulturni i duhovni identitet i time zaštititi svoje nacionalne interese. Dakle, sve dok se emotivno ne distanciramo od svoje povijesti ona je dio nas, ona u svakom od nas održava nostalgiju prema otadžbini. Nostalgija je naša neizlječiva bolest. Nije dovoljno dragi prijatelji  kod kuće držati propovijedi o svojoj tradiciji. Narod i civilizacija koja izgubi sjećanje raspada se i nestaje,  jer zaboravlja razlog svog postojanja. Zaboravlja načela koja su joj utemeljila život. Zaborav neumitno vodi u nestajanje svakog društva, jer jedino sjećanje koje se identificira s bitkom narodnog bića znat će očuvati njegove temelje” .

Nazočnima se obratio i gradonačelnik grada Novalje, Ivan Dabo, koji je darovao koncert klape Intrade hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori, koji je izrazio zadovoljstvo svojim dolaskom i prisustvom obilježavanju važnog dana za Hrvate u Crnoj Gori.

„Kultura ima moć da sruši granice svojim snagom univerzalnosti i Boka je bila dio svijeta, kada je svijet bio i mnogo dalji. Hrvati su državotvorni narod u Crnoj Gori. Crna Gora ima tu sreću da nije država jednog naroda. Nažalost, kao dijete Boke, osjećam  stalni gubitak Hrvata u Boki.  Odlaskom Hrvata iz Boke, gubimo tu moć Boke  da oplemenjuje i obrazuje i jedna od mojih molbi je – ostajte ovdje. Hvala na svemu što donosite Crnoj Gori i  Boki. Hvala vam na državotvornosti države Crne Gore“ – kazao je počasni predsjednik SDP –  i donedavno crnogorski ministar Ranko Krivokapić.

Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative istakao je ponos što je upravo HGI aktivno sudjelovala u donošenju  emancipatorskog Zakona, koji nam omogućava da slavimo Dan Hrvata u Crnoj Gori – i ne samo u Crnoj Gori nego i izvan njenih granica.

„Današnji dan važan je za Hrvate, ali važan je i za Crnu Goru, jer njegujući vlastiti identitet mi na najbolji način predstavljamo Crnu Goru. Branimo je svi, koji bi od nje napravili nešto drugo. Ne možemo birati vrijeme u kojem živimo, ali ono što možemo –  to je ustrajno zastupati sve ono što su vrijednosti našeg identiteta. I nismo slučajno odabrali ovaj dan, ne samo zato što je on najdublja povijesna pozicija u autohtonom višestoljetnom trajanju Hrvata u Boki, već i  zbog uzornog primjera Sv. Tripuna, koji je potvrdio da se nekada  identitetske vrijednosti moraju braniti i  žrtvom”, rekao je prilikom obraćanja Vuksanović.

U ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, sve prisutne je pozdravio državni tajnik Zvonko Milas, koji je spomenuo brojne projekte kojima Središnji ured podupire Hrvate u Crnoj Gori.

“S velikom motivacijom i ponosom podupiremo različite projekte koji se ostvaruju u svim područjima društvenog života kroz učenje hrvatskoga jezika, kulturni amaterizam, kao i upoznavanje i očuvanje bogate materijalne i nematerijalne baštine te doprinose jačanju povezanosti Hrvata u Boki kotorskoj i cijeloj Crnoj Gori te povezanosti s Hrvatskom.  Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama i ustrajnim radom uspjeti očuvati sve ono što stoljećima čini prepoznatljivima Hrvate koji žive na ovome prostoru, a ponosnima sve Hrvate diljem svijeta”.

Dolazak Marijana Kustića, predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza i Zlatka Dalića, izbornika ‘Vatrenih’ izazvalo je kod prisutnih opće oduševljenje.

Njihov dolazak je izraz poštovanja hrvatskoj zajednici, istaknuli su novinari Radio Duxa, radija hrvatske nacionalne manjine, te dodali da je Zlatko Dalić čovjek koji je uspio ujediniti  sve Hrvate diljem svijeta i učiniti ih ponosnim. Skroman, po čemu je i poznat, izrazio je zadovoljstvo dolaskom te rekao da će se i dalje truditi uspjesima hrvatski narod učiniti ponosnim”, navodi Radio Dux.

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH; web stranica Radio Duxa