Zurovca prozivali da je ‘žetončić’; on poručio da će poslušati birače koji su rekli: ‘Ne s HDZ-om’ Zurovca prozivali da je ‘žetončić’; on poručio da će poslušati birače koji su rekli: ‘Ne s HDZ-om’
TweetEmailPrint ”Moram priznati da mi je katastrofa to što u Hrvatskoj više ni s kim ne možeš razgovarati, a da te odmah ne napadnu. ... Zurovca prozivali da je ‘žetončić’; on poručio da će poslušati birače koji su rekli: ‘Ne s HDZ-om’


”Moram priznati da mi je katastrofa to što u Hrvatskoj više ni s kim ne možeš razgovarati, a da te odmah ne napadnu.  To što s nekim popričaš, ne znači da ćeš s njim potpisati koaliciju”, istaknuo je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, u izjavi u kojoj je izričito naglasio da neće u koaliciju sa strankom koja je osvojila najviše saborskih mandata

Bjelovarski gradonačelnik Hrebak, liberal koji je već treći put mandat osvojio s liste HDZ-a i partnera, pozvao je Darija Zurovca (Fokus), Matiju Posavca (Sjever) i Dalibora Pausa (IDS) na udruživanje s HDZ-ovom koalicijom – ”u interesu sprječavanja ulaska Domovinskog pokreta u hrvatsku vlast”.  No sva trojica su ga odbila, naglasivši da u tu koaliciju nipošto neće ući.

Najzanimljiviji je bio istup Darija Zurovca, za kojega su neki već pisali da će postati HDZ-ov ‘žetončić’, jer nije u svojim javnim istupima bio posve isključiv i jer je na svom FB profilu pozvao građane (svoje birače) da napišu što misle s kim bi Fokus mogao (trebao) koalirati.

”I na društvenim mrežama, kao glavnim kanalima komunikacije, ali i svoj interni krug ljudi koji su mi pomogli u kampanji, pitao sam u kojem smjeru ići i dominantan je odgovor bio “ne s HDZ-om, jer da smo htjeli HDZ glasali bi za njih, a glasali smo za tebe”. To je ono što ću poslušati. Na društvenim mrežama je bilo nekih komentara, ali to je zato što kulturno mogu svakoga saslušati i porazgovarati. Moram priznati da mi je blago rečeno katastrofa to što u Hrvatskoj više ni s kim ne možeš razgovarati, a da te odmah ne napadnu,  To što s nekim popričaš, ne znači da ćeš s njim potpisati koaliciju – istaknuo je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, koji je jedini sa svoje liste, preferencijalnim glasovima, izborio saborski mandat.

Razgovarao s ‘lijevima’ i ‘desnima’

Evo kako se Zurovec dan ranije (u nedjelju 21. travnja) obratio svojim biračima te kojih je 11 točaka programa naveo kao ključne u daljnjim razgovorima s mogućim partnerima:

”Dragi birači, prijatelji, pratitelji – hvala vam na velikom povjerenju i preferencijalnim glasovima!
Želim vas transparentno obavijestiti kako su me sve vodeće stranke kontaktirale i zatražile razgovor. Kao vaš zastupnik i kao osoba koja ne želi nikome zatvoriti vrata, a da ne čuje drugu stranu, u jednom civilizacijskom duhu, razgovarat ću s glavnim akterima s “lijeva” i “desna”.
Jasno mi je kako ovo na prvi pogled djeluje kao da biram da li će mi iščupati lijevi ili desni zdravi prednji zub, no civilizirano je razgovarati, saslušati i na koncu pitati birače u kojem smjeru treba dalje djelovati.
U ovoj fazi dolazim kao netko tko je prvenstveno spreman saslušati.

Traži manje poreze i brže građevinske dozvole

Neke od programskih stvari na kojima ću sa svima s kojima god razgovaram inzistirati su:
1) povećanje praga ulaska u sustav PDV-a sa 40000 na 70000€ (generalno)
2) smanjivanje PDV-a za ugostiteljstvo (piće) za frizere, kozmetičare, čišćenje i turističke agencije (jedine koje nisu u turizmu na 13%) na 13%
3) PDV na proizvodnju hrane – 5%
4) revidiranje zakona o radu nedjeljom i omogućavanje rada nedjeljom svim malim tvrtkama koje to žele (suvenirnicama, malim trgovinama, cvjećarnicama, pekarnicama i sl.)
5) da se dobit koja se reinvestira nazad u tvrtku ne oporezuje
6) ubrzavavanje procesa izdavanja građ. dozvola / 15 dana za ishođenje posebnih uvjeta, tko se ne očituje smatra se da su uvjeti pozitivni. Nakon toga poštivanje zakonskog roka od 30 dana za izdavanje građevinske dozvole.)
7) vaučerizacija zdravstva i drukčija organizacija hitne medicinske pomoći
😎 oslobađanje od poreza za kupnju/gradnju prve nekretnine
9) smanjenje PDV-a i trošarina na energente, režije, javni prijevoz
10) daljnje smanjenje poreza na dohodak na 10%, uz drukčiji raspored cjelokupnih javnih financija da JLS-ovi ne budu zakinuti
11) uvođenje 13. Mirovine i reforma mirovinskog sustava

Upozorili ga da će brzo lokalni izbori…

Kao što sam i do sada, sve ću vam transparentno pisati i objavljivati, a vi slobodno pišite, dajte mi svoje sugestije i mišljenja.
Vaše mišljenje kao onih koji me biraju i plaćaju je na kraju dana i najvažnije”, napisao je Zurovec na svom FB profilu u nedjelju 21. travnja, a ta njegova objava brzo je prikupila preko 240 komentara, u kojima mu je većina doista poručila da bi koaliranje s HDZ-om bila prevara glasača Fokusa.
”Nemoj smetnuti s uma da su skoro lokalni izbori”, poručili su mu znakovito neki od njegovih FB prijatelja i pratitelja…
FOTO: FB profil Dario Zurovec – gradonačelnik Grada Svete Nedelje