Dostojanstveno ispraćen branitelj koji je sa 16 pošao u rat, čitatelji donacijama razvedrili obitelj Dostojanstveno ispraćen branitelj koji je sa 16 pošao u rat, čitatelji donacijama razvedrili obitelj
TweetEmailPrint ”Spoznaja da nismo morali moliti djelatnike pogrebnog poduzeća da nas čekaju s plaćanjem, donijela nam je toliko potreban mir u ovim teškim danima.... Dostojanstveno ispraćen branitelj koji je sa 16 pošao u rat, čitatelji donacijama razvedrili obitelj


”Spoznaja da nismo morali moliti djelatnike pogrebnog poduzeća da nas čekaju s plaćanjem, donijela nam je toliko potreban mir u ovim teškim danima. A da i ne govorim o tome koliko nam znači podrška tolikih dobrih ljudi. Imala sam osjećaj da to moj suprug ‘odozgo’ još brine o nama”, kazala je supruga preminulog ‘Mirka M.’, kojoj je iznos pomoći koju je primila pomogao da ponovno ‘stane na noge’ i nastavi dalje

Novčani prilozi koje su naši čitatelji uplatili kako bi pomogli udovici i sinovima prerano preminulog hrvatskog branitelja M. M.  – koji je u dobi od 16 godina dragovoljno pošao u rat, da bi kasnije bio višestruko ranjavan te je obolio od PTSP-a, tumora i drugih bolesti…, ‘sjeli’ su kao melem na ranu toj potrebitoj obitelji o kojoj smo u nekoliko navrata pisali.

Nisu, naime, imali grobno mjesto, pa im je kupovina groba bio dodatni veliki trošak. Uspjeli su ga pokriti zahvaljujući donacijama naših čitatelja, prilozima zajednice ”Hebreji”, iz Župe sv. Josipa Radnika u Gajnicama – koja i inače pomaže potrebite, te uz pomoć subvencije dijela troškova od strane Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ispraćen uz vojne počasti

”Neizmjerno sam zahvalna svima koji su nam pomogli. Zahvaljujući prikupljenom novcu, mogla sam platiti troškove grobnog mjesta i pogreba, koji sveukupno iznose oko 1700 eura. Ta spoznaja – da nismo morali moliti djelatnike pogrebnog poduzeća da nas čekaju s plaćanjem, donijela nam je toliko potreban mir u ovim teškim danima. A da i ne govorim koliko nam znači podrška tolikih dobrih ljudi… Imala sam osjećaj da to moj suprug ‘odozgo’ još brine o nama”, kazala je gospođa Sanja, supruga pokojnog branitelja novinaru Promise.hr, nekoliko dana nakon posljednjeg ispraćaja ‘Mirka. M.’ koji je održan 23. siječnja na zagrebačkom groblju Markovo polje.

Sprovod je, kaže, bio dostojanstven, a prisustvovalo mu je mnogo ljudi. M. M. je ispraćen uz vojne počasti, kako i dolikuje hrvatskom branitelju koji je maloljetan dragovoljno pošao braniti domovinu. Na posljednji ispraćaj došli su, između ostalih, i predstavnici HVIDR-e, čiji je ‘Mirko M.’, (kako smo ga nazvali da zaštitimo identitet njegove djece) bio član, kao i djelatnice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, koji je godinama pomagao njegovoj obitelji…

Ministarstvo subvencioniralo dio troška

Ministarstvo hrvatskih branitelja subvencioniralo je dio troškova posljednjeg ispraćaja te je, prema riječima Mirkove supruge, platilo otprilike trećinu sveukupnih troškova. Predstavnik HVIDRe donio je dva paketa hrane za obitelj, vijenac i cvijeće.

Lidija J., prijateljica obitelji koja je ustupila svoj žiro-račun kako bi građani mogli uplatiti novčanu pomoć za obitelj (jer su njihovi računi pod ovrhom), sinoć je, u nazočnosti gore potpisanog novinara i gospođe Nikoline – poznanice obitelji, predala supruzi Mirka M. preostali iznos novčane pomoći prikupljen na njenom računu, odnosno 850 eura.

Prikupljeno 1750 eura

Budući da im je uoči sprovoda predala 900 eura (prvo 400, pa 500), sveukupni iznos prikupljene i obitelji predane novčane pomoći iznosi 1750 eura (1630 eura su uplatili čitatelji Promise.hr na račun Lidije J. s naznakom: ‘za obitelj Mirka M.’, a 120 eura prikupila je zajednica ‘Hebreji’).

U razgovoru sa suprugom prerano preminulog branitelja potpisnik ovih redaka doznao je sinoć neke nove detalje o Mirku M., detalje koji najbolje, vjerojatno, svjedoče o tome koliko je dobar i skroman bio taj čovjek, o kojem smo u nekoliko navrata pisali.

Ohrabrenja supruzi u Nizozemskoj

”Prošle godine sam, od ožujka do kolovoza, čistila kućice u nizozemskom odmaralištu ‘Holiday Park’, kako bih veći dio zarađenog novca mogla poslati obitelji u Zagreb. Na posao sam trebala doći do pet ujutro, a problem je bio u tome što je to turističko naselje gotovo neosvijetljeno. Morala sam svijetliti mobitelom sebi pod noge, kako bih pronašla put. I inače se bojim mraka, a tamo mi je, zbog te pustoši i tame, bilo jezivo. Kada je Mirko čuo za to, odlučio me zvati gotovo svakog jutra oko 4.20 sati, kako bi petnaestak minuta razgovarali dok hodam i kako bi mi pomogao da rastjeram nelagodu. Ako nije on, zvao me sin, koji je radio noćne smjene. Puno mi je to značilo”, ispričala nam je sinoć gospođa Sanja.

Dodala je da joj je suprug u to vrijeme često poštom slao cigarete, jer je čuo da u Nizozemskoj kutija stoji čak 10 eura, dok je u Hrvatskoj isto pakiranje tada bilo znatno jeftinije.

‘Velika povezanost nas je i održala’

”Ponekad je u paket stavio i Dorina čokoladu s rižom, jer nju najviše volim. Često me zvao. Satima bi razgovarali preko WhatsApp-a. Brinuo se jer sam u tuđini bila sama. Puno lakše bilo mu je kada sam van odlazila raditi zajedno sa sinom”, objasnila je gospođa Sanja.

Naglasila je da ih je upravo velika povezanost i održala sve te godine, unatoč brojnim zdravstvenim i financijskim problemima.

”Bio je čovjek, nimalo egoist. Imao je ljudskosti te empatije i bio je skroman. Kada je potkraj života otišao u bolnicu, tijekom noći smo znali satima razgovarati, sve dok ujutro ne bi dobio dozu morfija. Tada bi mu bol popustila, pa je mogao zaspati. A dok je bio doma, često sam ga kasno pronalazila budnog u dnevnom boravku. Po cijele noći čitao je knjižicu ‘Sveti Antune, moli za nas’. Uvijek istu knjigu. Napustio nas je 17. siječnja, dakle upravo na Svetog Antuna”, sa sjetom se posljednjih zajedničkih trenutaka prisjetila Mirkova supruga.

Uvijek obziran i skroman

Na njezine riječi nadovezala se Lidija J., koja je Mirku M. i njegovoj obitelji silno pomagala zadnjih nekoliko godina.

”Znala sam s vremena na vrijeme tu u Župi u Gajnicama sakupiti puno praznih boca, te sam zvala Mirka da dođe po njih. Jednom prilikom rekla sam mu da dođe s nekim u pratnji, jer je boca bilo jako puno. Stigao je u dogovoreno vrijeme i kazao da je poveo bratića, koji je baš otišao na WC. Dodao je da ne trebam brinuti, jer će njih dvojica odnijeti sve boce. Desetak minuta kasnije, kada sam izašla iz trgovine, vidjela sam da sam odnosi pune vreće. Nije htio da brinem, ili da mu pomažem, pa je zato izmislio da je bratić s njim. Eto, takav vam je, uvijek obziran i skroman, bio naš susjed”, zaključila je gospođa Lidija.

Potkraj druženja s našom domaćicom Sanjom, te Lidijom i Nikolinom, zajednički smo sinoć pregledali ispis uplata te se uvjerili da su čitatelji uplaćivali po 510, 13, 15, 20, 50 a neki i po 100 eura. Više od pedeset ljudi je uplatilo određeni iznos na broj žiro računa koji smo ranije naveli, te se tako skupila sasvim pristojna suma.

Sada opet traži posao

Pomoć je to koja je obitelj Mirka M. itekako podignula iz ‘crne rupe’ neimaštine i besperspektivnosti, te koja im je ulila nadu da njihova budućnost ne mora i neće biti turobna, kao što je u prošlosti ponekad bila.

Mirkova supruga krenula je, naime, intenzivno tražiti posao. U oglasnicima i na burzi može se, kako je rekla, pronaći dosta poslova čišćenja, a i bivši njezin poslodavac iz Nizozemske nudi joj opet isti posao. Bili bi, kaže, sretni kada bi opet kod njih radila. Mlađi sin joj je i sinoć radio noćnu smjenu, a stariji i dalje radi povremeno kao konobar.

Više od novca znači im topla ljudska riječ

Grupa ‘Hebreji’, čiji su članovi ponaosob izdvajali novčane iznose kako bi pomogli potrebitu obitelj o kojoj smo pisali, već mjesecima na sličan način pomažu mnogim potrebitim osobama na području Zagreba, ali i šire. Do sada su, kažu, imali tridesetak sličnih akcija i svaki put bi se uvjerili da ljudima u potrebi njihova pomoć izuzetno mnogo znači.

”Tim ljudima je možda i više od prikupljenog novca potrebna topla ljudska riječ i osjećaj da su i u najtežim trenucima prihvaćeni te da netko misli i na njih”, objasnile su Lidija i Nikolina, članice grupe ‘Hebreji’.

Naziv ‘Hebreji’ odabrali su, kažu, jer se u poslanici sv. Pavla Hebrejima kaže ovako: ‘A dobročinstva i zajedništva ne zaboravljajte, jer takve su žrtve ugodne Bogu.’

FOTO: Snimio Damir Kramarić

Preminuo branitelj koji je sa 16 pošao u rat, njegov teško bolesni sin i obitelj trebaju pomoć

Obitelj preminulog branitelja na minus 10 nema grijanja; zahvalni su svima koji im pomažu

Sa 16 je branio Hrvatsku; sada ima PTSP, tumor, teško bolesnog sina, a prijeti im izbacivanje iz stana