Preminuo branitelj koji je sa 16 pošao u rat, njegov teško bolesni sin i obitelj trebaju pomoć Preminuo branitelj koji je sa 16 pošao u rat, njegov teško bolesni sin i obitelj trebaju pomoć
TweetEmailPrint Prisjećajući se rata, Mirko M. počeo se žestoko tresti. Nije mogao o tome govoriti. Bolovao je od teškog oblika PTSP-a, psihoze, tumora, a... Preminuo branitelj koji je sa 16 pošao u rat, njegov teško bolesni sin i obitelj trebaju pomoć


Prisjećajući se rata, Mirko M. počeo se žestoko tresti. Nije mogao o tome govoriti. Bolovao je od teškog oblika PTSP-a, psihoze, tumora, a doživio je i moždani udar. Sve to bile su posljedice ratnih trauma i ranjavanja. I premda je osjećao da neće još dugo…, nije požalio što se kao mladić od svega 16 godina uputio dragovoljno u obranu Hrvatske. Jedino ga je mučilo: što će biti s njegovim sinovima i suprugom kada on ode…

Prije dva dana napustio nas je M. M. (rođen 1976.), hrvatski branitelji koji je u dobi od svega 16 godina dragovoljno pošao braniti Hrvatsku, a o čijoj smo teškoj situaciji prije par godina u više navrata pisali. Tumor ga je pobijedio.

U ratu je bio višestruko ranjavan te je kasnije obolio od PTSP-a, psihoze, tumora… Iza Mirka M., u gradskom stanu u zapadnom dijelu Zagreba u teškoj je financijskoj situacija ostala njegova tročlana obitelj, kojoj je i ranije prijetila deložacija, koja zimi nerijetko nije imala grijanja…

Mirkov mlađi sin boluje od teške autoimune bolesti od koje mu ‘trule kosti’, a i supruga mu je osoba s invaliditetom, jer joj je u prometnoj nesreći puklo nepce i prignječen mozak… Samo stariji sin je, de facto, radno sposoban, zbog čega obitelj ni dosad često nije uspjevala prikupiti dovoljno prihoda da bi redovito plaćala račune, zajedno s iznosima ovrhe koju plaćaju od ranije…

Caritas i dalje pomaže obitelji

Potkraj 2021. godine smo, podsjetimo, objavili nekoliko tekstova o ovoj obitelji te smo, zajedno s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije i prijateljicom obitelji, uspjeli prikupiti znatan iznos kako bi uoči Božića oni napokon mogli dobiti grijanje.

Na sam Badnjak 2021. Gradska plinara je obitelji Mirka M. uključila plin jer su mnogi dobri ljudi, nakon naših tekstova, a u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, svojim donacijama pokrili 22.439 kuna nakupljenoga duga za plin, iako sav dug ni tada nije bio plaćen.

Nakon vijesti o Mirkovoj smrti, djelatnica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije kazala nam je jučer (četvrtak 18. siječnja) da toj obitelji i dalje redovito pomažu. Pomogli su im i jesenas, kako bi mogli platiti nagomilane dugove. Kazala je da udovica preminulog branitelja, koliko joj je poznato, nije radila jer je brinula o bolesnom suprugu…

Zbog PTSP-a nije mogao pričati o ratu

Podsjetimo što nam je Mirko M. (kako smo ga nazvali da njemu i obitelji zaštitimo identitet; ime i prezime poznato je uredništvu) ispričao kada smo ga prije dvije i pol godine posjetili u gradskom stanu u zapadnom dijelu Zagreba, gdje je živio:

”Cijelu noć nisam spavao. Razmišljao sam kako ću vam objasniti na kojim bojištima sam bio, gdje sam ranjen, zašto sam se razbolio…, kada o tome ne mogu, a da ne ‘poludim’. Vratili su mi se traume iz prošlosti. Pogledajte koliko toga sam progutao”, vadio je antidepresive iz kutije i pokazivao ispražnjene ‘košuljice’ za tablete.

”Svako ferije dolazio sam u Zagreb jer je mama odavde. Čim sam tog ljeta stigao, javio sam se na poziv za novačenje. Htio sam odmah na ratište, ali trebalo je prvo odraditi četiri mjeseca obuke u Koprivnici, a nakon toga poslali su me u šibensko zaleđe. Tamo sam se prvi puta teško ozlijedio jer sam se bacio iza stijene kada je kolega nehotice aktivirao bombu…”, ispričao nam je Mirko (rođen 1976.) u jesen 2021. godine.

Nije mislio na sebe, uvijek na druge

Usred prisjećanja na ratne događaje, počeo se žestoko tresti. Nije mogao više govoriti… Bolovao je, naime, od teškog oblika PTSP-a, psihoze, tumora nadbubrežne žlijezde, a doživio je i moždani udar. Sve to bile su, prema svemu sudeći, posljedice ratnih trauma i ranjavanja. I premda je u jesen 2021. znao da neće još dugo…, nije ni tada požalio što se kao mladić od svega 16 godina uputio dragovoljno u obranu Hrvatske. Jedino ga je mučilo: što će biti s njegovim sinovima i suprugom kada on ode…

”Moj mlađi sin nedavno je dva i pol mjeseca bio u bolnici u Klaićevoj na Odjelu rijetkih bolesti. U jednom trenutku bio je na samrti. Srećom, imao je dobru liječnicu pa je primio čak pet bočica lijeka s matičnim stanicama. Molio sam se svetom Anti, koji mi je i u ratu puno puta pomogao. I sin se oporavio. Zimi ga, doduše jako bole kosti, a godi mu kupanje u toploj vodi”, tumačio je kako se kod njegova sina manifestiraju simptomi autoimflamatorne bolesti.

”Molio sam i za vas”, obratio se iznenada socijalnoj radnici te s police dohvatio knjižicu ”Sveti Antune moli za nas!”. Knjiga je uistinu bila otvorena na odlomku: ‘Molitva za dobročinitelje’…, zabilježili smo u tekstu objavljenom 29. rujna 2021. na Promise.hr.

Zanimljivo je da je Mirko preminuo 17. siječnja 2024., dakle baš na Svetog Antuna…

Zbog svega gore navedenog, odlučili smo ponovno na isti način pokušati pomoći obitelji tog prerano preminulog hrvatskog branitelja (nije napunio ni 48) te zamoliti dobre ljude da pomognu ako mogu obitelji koja će sada imati i troškove sprovoda te druge dodatne troškove.

Pomoći možemo uplatom na sljedeći broj računa:

Pomoći mogu uplatom na sljedeći žiro računa Raiffeisen banke: IBAN: HR3324840083211768986 model HR99 (račun pripada gospođi Lidiji Jagarić, prijateljici obitelji), s naznakom: ”Za obitelj Mirka. M.”, te da podijele ovaj članak na društvenim mrežama.

Ako, pak, netko želi uplatiti iz inozemstva, evo potrebnih informacija o broju istog računa Raiffeisen banke: BIC RZBHHR2XXXX; IBAN: HR3324840083211768986; broj tekućeg: RBA 3292592061.

Svi računi članova obitelji našeg sugovornika bili su (a vjerojatno su i sada) zbog dugova blokirani, zbog čega je Mirko u jesen 2021. zamolio da objavimo račun gospođe Lidije, koja im i inače pomaže koliko god može i u koju obitelj ima beskrajno povjerenje.

Ponovno smo se danas čuli s gospođom Lidijom, koja je pristala da ponovno objavimo isti broj računa, uz napomenu da će sve prikupljene donacije odnijeti obitelji početkom veljače, zbog čega bi s prikupljanjem donacija trebalo završiti zaključno s 31. siječnja. Gospođa Lidija pokazat će nam bankovne izvode te iznos koji je prikupljen s naznakom ”Za obitelj Mirka. M.”, nakon čega će cijeli prikupljeni iznos predati obitelji.

O tome, kao i drugim događajima vezanim uz ovu obitelj, Promise.hr će naknadno izvijestiti.

FOTO: Arhiva Promise.hr

Sa 16 je branio Hrvatsku; sada ima PTSP, tumor, teško bolesnog sina, a prijeti im izbacivanje iz stana

ČUDO NA POMOLU: Priča o branitelju koji je sa 16 išao u rat, pokrenula val dobrote; pomoć stiže…

Čovjek koji je sa 16 pošao u rat, a koji je bolestan i u dugovima, dobio grijanje; dug su platili dobri ljudi