Pedijatara kronično nedostaje, roditelji očajni, no dr. Nogala silom tjeraju u mirovinu! Pedijatara kronično nedostaje, roditelji očajni, no dr. Nogala silom tjeraju u mirovinu!
TweetEmailPrint Zagrebački kvart Prečko još od rujna nema niti jednog pedijatra – iako stalno raspisuju natječaje – što stvara ogromne probleme roditeljima i djeci;... Pedijatara kronično nedostaje, roditelji očajni, no dr. Nogala silom tjeraju u mirovinu!


Zagrebački kvart Prečko još od rujna nema niti jednog pedijatra – iako stalno raspisuju natječaje – što stvara ogromne probleme roditeljima i djeci; u isto vrijeme Dječja bolnica Srebrnjak može, ali ne želi, produljiti radni odnos istaknutom pedijatru i bivšem ravnatelju bolnice, iako im nedostaje pedijatara pa ne uspijevaju liječiti čak ni onoliko pacijenata koliko je ugovorom s HZZO predviđeno. ”Vrlo vjerojatno iza svega stoji gradonačelnik Tomašević”, tvrdi dr. Nogalo

Nevjerojatno, ali istinito: dok u cijeloj Hrvatskoj, pa i u gradu Zagrebu, kronično nedostaje pedijatara, dok veliki zagrebački kvart Prečko još od rujna prošle godine(?!) nema niti jednog pedijatra – što stvara buru negodovanja i ogromne probleme roditeljima i djeci iz tog kvarta…, dotle Dječja bolnica Srebrnjak može, ali ne želi – produljiti radni odnos istaknutom pedijatru i bivšem ravnatelju te bolnice, dr. sc. Bori Nogalu!

Dr. Boro Nogalo je, naime, baš kao i mnogi drugi liječnici uoči 65. rođendana zamolio Ravnateljstvo DB Srebrnjak, odnosno ravnateljicu dr. Dušku Markov Glavaš, da mu odobre produljenje radnog odnosa nakon stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu, no njemu, za razliku od svih ostalih liječnika do sada, to nisu odobrili.

Dr. Nogalo je zbog toga uputio prigovor i žalbu Upravnom vijeću DB Srebrnjak, no na prekjučer održanoj sjednici Upravnog vijeća, dr. Nogalov zahtjev je odbijen.

Nogala su odbili unatoč činjenici da Dječja bolnica Srebrnjak ne ispunjava čak ni zadane limite, što znači da ne uspijeva liječiti čak ni onoliko malih pacijenata koliko je ugovorom s HZZO predviđeno.

Roditelji očajni jer nema pedijatara, a Nogala tjeraju?!

Uglednom pedijatru i bivšem ravnatelju bolnice odbili su produljiti radni odnos usred sezone viroza, gripe, hripavca i brojnih respiratornih bolesti te brojnih komplikacija…, kada pedijatara kronično nedostaje – zbog čega roditelji s djecom nerijetko satima čekaju na preglede, ili obilaze druge kvartove u potrazi za pedijatrom (kao što je već mjesecima slučaj u zagrebačkom kvartu Prečko).

Zbog svega navedenog, poslali smo novinarske upite Upravnom vijeću Dječje bolnice Srebrnjak, odnosno predsjedniku Upravnog vijeća, dr. Goranu Tešoviću, kao i Ravnateljstvu DB Srebrnjak, odnosno ravnateljici Dječje bolnice – dr. Duški Markov Glavaš.

Zašto diskriminiraju istaknutog liječnika?

”Zašto Ravnateljstvo DB Srebrnjak, odnosno ravnateljica prim. dr. Duška Markov Glavaš nisu odobrili zamolbu dr. Bore Nogala, za produljenjem radnog odnosa nakon stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu, dok je takva zamolba odobrena svima drugim liječnicima i iz drugih bolnica? Zbog čega Ravnateljstvo DB Srebrnjak, odnosno ravnateljica prim. dr. Duška Markov Glavaš, na taj način nastavljaju, prema svemu sudeći, šikanirati vrlo istaknutog liječnika i bivšeg ravnatelja Srebrnjaka, zaslužnog između ostalih, i za dobivanje dragocjenog projekta CCTM Srebrnjak?

Zbog čega Ravnateljstvo DB Srebrnjak odbija produljiti radni odnos vrsnom i dokazanom stručnjaku i čovjeku, i to u vrijeme kada u Hrvatskoj i Zagrebu kronično nedostaje pedijatara i liječnika općenito, kada, primjerice, i veliki zagrebački kvart Prečko već mjesecima nema niti jednog pedijatra?!

Zar zato što se dr. Boro Nogalo zdušno zalaže i bori da se dragocjeni projekt Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak spasi, odnosno za to da taj gotovo pola milijarde kuna vrijedan projekt ipak ne propadne?”, stoji u našem novinarskom upitu kojega smo u srijedu ujutro, 24. siječnja, poslali Ravnateljstvu i ravnateljici Dječje bolnice, sa zamolbom da nam odgovore još isti dan (jer se taj dan održavala sjednica Upravnog vijeća Bolnice).

Iz Bolnice odgovorili tek nakon što smo objavili tekst

Odgovori nisu stigli i tekst smo u petak 26. siječnja objavili bez odgovora. No u subotu ujutro (27. siječnja) nakon što smo već objavili tekst, stigao je kratak (nepotpisani) odgovor iz Dječje bolnice Srebrnjak, kojega ovdje prenosimo:

”Upravno vijeće Bolnice je na sjednici održanoj 24. siječnja, pod točkom razno, uvrstilo prigovor izv.prof.dr.sc. Bore Nogala, dr. med. vezano uz obavijest od 18. prosinca 2023. kojim ga je ravnateljica izvijestila da se njegovu zahtjevu za produljenjem radnog odnosa ne može udovoljiti.

Ova odluka Upravnog vijeća utemeljena je na analizi kadrovskih kapaciteta Bolnice koja pokazuje kako će tijekom 2024. u Bolnici s radom započeti pet specijalista pedijatrije koji upravo završavaju svoje specijalizacije te još dvoje specijalista pedijatara koji su odabrani na javnom natječaju. Time su, u skladu s Planom rada za 2024., zadovoljene i popunjene potrebe za pedijatrima te više nema potrebe za produžavanjem rada liječnicima koji stječu uvjete za mirovinu. S obzirom na to da je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisano kako zdravstveni radnici koji su u radnom odnosu u zdravstvenoj ustanovi mogu, uz prethodnu suglasnost poslodavca, u mreži javne zdravstvene službe nastaviti raditi do navršenih 68 godina života, dr. Nogalu je na zamolbu za produljenjem odgovoreno u skladu s prethodnim obrazloženjem.

Nisu objasnili zašto je Nogalo iznimka

Ovim putem želimo istaknuti kako cijenimo rad i doprinos dr. Nogala u razvoju pedijatrijske struke i Dječje bolnice Srebrnjak i zahvaljujemo mu na njegovom dosadašnjem radu”, stoji u naknadno poslanim odgovorima iz Dječje bolnice Srebrnjak (na pitanje zašto su drugim liječnicima odobrili produljenje radnog odnosa, dok bivšem ravnatelju Bolnice koji je toliko puno doprinio podizanju kvalitete usluga i vrhunskoj skrbi o bolesnoj djeci u DB Srebrnjak, skrbi kakve nakon njegove smjene ne postoji… – nisu odgovorili – op.a.)

Zamolili smo, na kraju, za komentar i samog dr. Boru Nogala.

”Doista je čudno da Ravnateljstvo Dječje bolnice Srebrnjak i Upravno vijeće Dječje bolnice ne žele da nastavim raditi u ustanovi u kojoj radim gotovo cijeli radni vijek i u kojoj sam toliko toga ostvario zajedno s drugim djelatnicima. Poznato je da pedijatara kronično nedostaje i da Dječja bolnica Srebrnjak ne uspijeva ostvariti ni ranije ugovorene limite sa HZZO – što znači da im pedijatara, odnosno radilišta, nedostaje. Da se razumijemo, snaći ću se ja i bez Srebrnjaka, jer ću otići – protiv svoje volje – u privatnike”, istaknuo je bišvi ravnatelj DB Srebnjak.

Dodao je zatim kako smatram da djeci u Hrvatskoj treba osigurati besplatnu skrb kroz sustav besplatnog javnog zdravstva.

Nogalo: Upitan je opstanak same bolnice!

”Dakle i dalje ću biti pedijatar i prvi put u životu ću to raditi privatno. No, ovdje se ne radi odnosu prema meni kao pedijatru, nego o skandaloznom odnosu prema bolesnoj djeci, ali i o opstanku same bolnice.

Ali koga briga za bolesnu i jadnu djecu, zajedno s njihovim  prestrašenim roditeljima, koji me doslovno svaki dan zovu i pitaju jedno te isto pitanje: Ima li šanse da ostanu sa svojim bolesnim djetetom u bolnici? Nažalost, odgovor je negativan. Podsjećam da smo, u vrijeme dok sam bio ravnatelj, u Dječjoj bolnici imali na raspolaganju 14 apartmana i gotovo svi su mogli boraviti u bolnici sa svojim djetetom. Zato mislim da je skandalozno da Ravnateljstvo i Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak uopće ne razmišljaju o održivosti poslovanja bolnice i odbijaju moju zamolbu za produljenje radnog odnosa. Pogotovo stoga jer pedijatara nedostaje, a fali i realizacije u bolnici. To nijedan privatnik u u vlastitoj poliklinici ne bi napravio”, ističe dr. Nogalo.

Tvdi potom da ono što je gradsko i javno, za aktualnu Gradsku upravu – nije ničije.

‘Za Tomaševićeve Uprave bolnicu napustilo 8 doktora znanosti!’

”Vrlo je vjerovatno da iza svega stoji gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji se rješava svih koji se ne slažu s njegovom odlukom blokade vrlo vrijednog EU projekta izgradnje Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak. Za vrijeme mandata ove uprave bolnicu je, naime, napustilo čak osam doktora znanosti! A poznato je  da bolnicu ne čine zidovi i oprema, nego vrhunski stručnjaci, koje smo regrutirali, ali koji, nažalost, ne vide perspektivu  na Srebrnjaku. Sve to ugrožava nastavak projekta CCTM – suvremene dječje bolnice.  Zanimljivo je da taj projekt sada podržavaju i ministarstva i EU. Oni su za realizaciju kroz takozvano faziranje, ali još uvijek se čeka suglasnost gradonačelnika. Osobno sam znao da sam na listi nepoželjnih – kako kod bivše prave, odnosno Ane Stavljenić Rukavina, tako i sada kod predsjednika Upravnog vijeća Gorana Tešovića. Ipak, ovom molbom sam htio pokazati koliko je njihova taština važnija od interesa građana Grada Zagreba da dobiju brzu i kvalitetnu uslugu”, tumači bivši, vrlo uspješni ravnatelj Srebrnjaka.

Osvrnuo se potom na šaroliki politički sastav Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak.

”U Upravnom vijeću je i predsjednik odbora za zdravstvo – SDP-ov prof Danko Velimir Vrdoljak, kao i predstavnik ministra zdravstva i zamjenik ravnatelja Rebra – prim. Milivoj Novak. Bit će zanimljivo vidjeti kako će na sve ovo reagirati ministar zdravstva koji je obećao smanjenje listi čekanja, kao i gradonačelnika Grada Zagreba – jer bi Gradsku upravu itekako trebala brinuti katastrofična situacija u pedijatriji Grada Zagreba i Republike Hrvatske”, primjećuje Boro Nogalo.

”Iako sam u ovoj priči očito nebitan, marginalac, nitko i ništa…, ipak se usuđujem odgovornima postaviti pitanje o budućnosti javnog zdravstva i pedijatrije. Jer, bez pedijatara, dermatologa, kardiologa…., pa čak i onih malo starijih, sve će biti prazna izborna obećanja”, zaključio je dr. sc. Boro Nogalo.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika Zamolbe za produljenje radnog odnosa dr. sc. Bore Nogala

Na 7 natječaja nije se javio ni jedan pedijatar; Prečko bez liječnika najmanje do travnja?!

Tomašević: Mi nemamo aferu. Nogalo: Što on to govori? EPPO im ozbiljno istražuje aferu nad aferama!

Djeca ostala praktički bez zdravstvene skrbi! Što ako neko dijete umre? Beroš šuti