Pripremaju se UHIĆENJA ZBOG GUNJE?! Otkrivena nova AFERA s preplaćenim kvadratima u Osijeku, Mrak i dalje šuti! Pripremaju se UHIĆENJA ZBOG GUNJE?! Otkrivena nova AFERA s preplaćenim kvadratima u Osijeku, Mrak i dalje šuti!
TweetEmailPrint Anka Mrak-Taritaš je kao ministrica 2013. godine APN-u, prema navodima Bujice, naložila otkup zemljišta za izgradnju POS-ovih stanova u Osijeku po čak 340... Pripremaju se UHIĆENJA ZBOG GUNJE?! Otkrivena nova AFERA s preplaćenim kvadratima u Osijeku, Mrak i dalje šuti!


Anka Mrak-Taritaš je kao ministrica 2013. godine APN-u, prema navodima Bujice, naložila otkup zemljišta za izgradnju POS-ovih stanova u Osijeku po čak 340 eura za kvadrat, iako je tržišna cijena 40 eura po kvadratu! Radimir Čačić, bivši ministar obnove te osoba koja je prva izgradila jeftine POS-ove stanove, izjavio je da se prema svemu sudeći radi o kriminalu, te da je osnovni smisao poticane stanogradnje jeftini stanovi, a ne nabijanje cijena i ekstraprofiti

Nakon što smo nedavno detaljno istražili slučaj ‘Gunja’, odnosno obnovu poplavljenih kuća po cijenama od preko 1700 eura po kvadratu te nakon što smo, na osnovu dostupnih činjenica i analize ovlaštenih vještaka, zaključili da Mrak-Taritaš ŠUTI jer NE MOŽE OSPORITI DOKAZE te da se u Gunji zbila PLJAČKA STOLJEĆA?!, u javnost su izašle i druge informacije koje itekako kompromitiraju bivšu ministricu graditeljstva.

Valja napomenuti da gospođa Mrak Taritaš  još nije odgovorila na naša pitanja o opisanoj aferi, pitanja koja smo joj poslali krajem ožujka, pa ponovno početkom travnja.

U međuvremenu je u javnost izašla i informacija da je sin Anke Mrak Taritaš, Ivan Taritaš (27), vlasnik više luksuznih nekretnine u strogom centru Zagreba vrijednih više milijuna kuna! Nije jasno otkud mladiću toliko bogatstvo.

Prema Vlasničkom listu Zemljišnoknjižnog odjela u Zagrebu vlasnik je luksuznog penthousa od 154,54 m2 u zagrebačkoj Vlaškoj ulici, u samom centru Zagreba. Vrijednost stana iznosi oko 300.000 eura. Uz to, Ivan Taritaš ima i stan u Ulici Kneza Posavskog 26, gdje je prijavljen. Radi se o novom stanu kojeg je gradilo poduzeće Tehnika. Cijena kvadrata u tom dijelu grada (radi se o centru Zagreba) iznosi oko 2.000 eura. Zanimljivo je da te vrijedne nekretnine nisu navedene u imovinskoj kartici Anke Mrak Taritaš”, naveo je i dokumentirao portal Pouzdano.hr. Do danas te informacije nisu demantirane.

No, novu veliku aferu u koju je, prema svemu sudeći, umiješana bivša ministrica graditeljstva koja bi htjela postati gradonačelnica Zagreba, ali i njezin stranački šef, Vrdoljak, otkrila je emisija Bujica.

Anka Mrak-Taritaš je kao ministrica 2013. godine APN-u, prema navodima Bujice, naložila otkup zemljišta za izgradnju POS-ovih stanova u Osijeku po čak 340 eura za kvadrat, iako je tržišna cijena zemljišta 40 eura po kvadratu! Radimir Čačić, bivši ministar obnove i graditeljstva te osoba koja je prva izgradila jeftine POS-ove stanove u Zagrebu, izjavio je da se prema svemu sudeći radi o kriminalu, jer su osnovni smisao poticane stanogradnje jeftini i pristupačni stanovi, a ne nabijanje cijena i ekstraprofiti.

Trebalo je, kazao je, zemljište kupovati na natječaju, odabirati jeftine parcele, a ne plaćati kvadrat zemljišta po cijeni kakve se ne bi postidio ni centar New Yorka, Londona ili Los Angelesa.

Bujica je u srijedu navečer objavila informaciju da je predmet Gunja prije nekoliko dana iz osječkog PNUSKOK-a prebačen u Zagreb i da se za lipanj pripremaju uhićenja…

”Najnovija neugodna afera koja bi mogla još ozbiljnije uzdrmati Anku Mrak-Taritaš, ali i dovesti istražitelje do Ivana Vrdoljaka – vezana je uz izgradnju 38 POS-ovih stanova u Osijeku. U studenom 2013. godine, kao ministrica graditeljstva upravo je Mrak-Taritaš izdala pozitivno mišljenje za otkup zemljišta na kojem će se graditi stanovi i to po višestruko većim cijenama od realnih. Tako ispada da ja APN-u naloženo da zemljište u osječkom Sjenjaku otkupljuje po cijeni od 340 eura za kvadrat, iako je najviša cijena koja se i danas može pronaći na Njuškalu sedam puta manja i iznosi 40 eura. Zemljišta u centru Osijeka otkupljivali su po 540 eura za kvadrat, iako se najskuplje zemljište tamo danas prodaje za tri puta manji iznos!

“Svaki otkup podložan je javnoj nabavi. Ne može se odlukom ministrice dati APN-u ovlasti da otkupljuje direktno od od vlasnika ili od posrednika, a da se to na tržištu ne provjeri. Tako nešto po mom dubokom uvjerenju, apsolutno je podložno svakoj istrazi. Ovo je suprotno temeljnoj ideji POS-a i zloupotreba tog projekta. U POS-u kojeg sam osmislio zemljišta treba dodjeljivati ili povoljno prodati jedinica lokalne samouprave, a ne da se otkupljuju od privatnih vlasnika! Projekt koji je imao posve drugu ideju, ovime se pretvara u mogućnost da se na vrlo neobičan način stvaraju ekstraprofiti, a vrlo je moguće da se radi i o kriminalu,” bio je jasan Radimir Čačić i dodao:

“Svakako je bilo nužno usporediti cijene na tržištu. Natječaj i javna nabava jedan su od načina kako čisto raditi i lako je usporediti koje su realne cijene. Ovo je još jedna u nizu stvari o kojima će se pričati…”

Velimir Bujanec je istaknuo da je Bujica na uvid dobila povjerljive dokumente iz kojih je vidljivo da je Policijski Uskok istraživao ne samo izgradnju tijekom obnove u Gunji po 1.700 eura za kvadrat i četke za WC od 280 kuna, već se pod istragom našao i cijeli niz tvrtki iz Vinkovaca, Osijeka, Đakova i Zagreba zbog sumnji u namještanje poslova, protuzakonite provizije i milijunske pronevjere u poslovima rušenja kuća i odvoza smeća na poplavljenom području Županjske Posavine tijekom 2014. godine.

Ivan Vrdoljak, zajedno s Ankom Mrak-Taritaš osim u velikim političkim problemima, nakon izbora bi se mogao naći i u problemima sa zakonom. Prema pouzdanim informacijama Bujice – predmet Gunja prije nekoliko dana iz osječkog Policijskog Uskoka prebačen je u Zagreb, a njihovi informatori govore da se u lipnju, odmah nakon drugog kruga lokalnih izbora – spremaju uhićenja!

Čačić je, odgovarajući na pitanje tko bi mogao biti meta te operacije, jasno poručio:

“Sve sam već rekao o tome što smatram da je nužno istražiti. Apsolutno vjetar i sunce, a i puno toga drugog!”

Voditelj je na to dodao ‘bog vjetra i bog sunca’, a Čačić se nadovezao riječima: ‘Tako je’.

U emisiji je gostovao i pravni ekspert te poznati prijavitelj korupcije, Pero Kovačević, koji je istaknuo da je krajnje vrijeme da nakon obavljenih izvida u vezi s aferom Gunja, USKOK I DORH pokrenu konkretnu istragu – kako u slučaju Gunja, tako i u slučaju vrlo nepovoljnog i za državu papreno skupog otkupa zemljišta u Osijeku.