Ured europske tužiteljice Kövesi već pokrenuo 430 istraga u Hrvatskoj! U pitanju su milijarde eura Ured europske tužiteljice Kövesi već pokrenuo 430 istraga u Hrvatskoj! U pitanju su milijarde eura
'Plenković i suradnici strahuju hoće li Žalac progovoriti'

Ured europske tužiteljice Kövesi već pokrenuo 430 istraga u Hrvatskoj! U pitanju su milijarde eura

HrvatskaIzdvojeno 15. studenoga 2021. Promise.hr

TweetEmailPrint Laptoš je naglasila da hrvatske institucije (USKOK i DORH) nisu postupale po ‘predmetu Žalac’, odnosno da su bile odustale od kaznenog progona (‘predmet... Ured europske tužiteljice Kövesi već pokrenuo 430 istraga u Hrvatskoj! U pitanju su milijarde eura


Laptoš je naglasila da hrvatske institucije (USKOK i DORH) nisu postupale po ‘predmetu Žalac’, odnosno da su bile odustale od kaznenog progona (‘predmet je bio mrtav’), nakon čega je na scenu stupio Ured europskog javnog tužitelja te dao uhititi  blisku Plenkovićevu suradnicu. Sve ovo itekako kompromitira ionako neuvjerljivo hrvatsko pravosuđe, ali i samog Plenkovića te Vladu RH. Pojedini analitičari tvrde da je unutar vrha Vlade i HDZ-a zavladao strah od mogućnosti da Žalac progovori o tome tko je još od najviših dužnosnika umiješan u prljave poslove

U svega nekoliko mjeseci od svog osnutka, Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj (o čijem početku rada u prostorima u Selskoj u Zagrebu je prvi konkretno pisao Promise.hr) pokrenuo je čak 430 istraga zbog osnovanih sumnji u pljačku.  U Uredu je dosad registrirano 1340 predmeta, a potencijalna šteta u svim ovim predmetima dostiže  7 milijardi eura!

Istaknula je to u razgovoru za N1 Tamara Laptoš, delegirana europska tužiteljica, odnosno pravosudna dužnosnica podređena jedino glavnoj europskoj tužiteljici – hrabroj  Rumunjki Laura Codruța Kövesi , a posve neovisna od DORH-a ili bilo koje druge hrvatske institucije.

Prvi veliki i konkretni rezultat rada Ureda kojega vodi beskopromisna Laura Kövesi na tlu Hrvatske je, dakako, uhićenje bivše ministrice i članice Predsjedništva HDZ-a Gabrijele Žalac te čelnika SAFU Tomislava Petrica. Valja napomenuti da je Laptoš jasno i glasno izjavila da hrvatske institucije (USKOK i DORH) nisu postupale po tom predmetu, odnosno odustale su od kaznenog progona (‘predmet je bio mrtav’), nakon čega je na scenu stupio Ured europskog javnog tužitelja te u vrlo kratko vrijeme dao uhititi vrlo blisku Plenkovićevu suradnicu.

Sve ovo itekako kompromitira ionako kompromitirano hrvatsko pravosuđe, ali i samog Plenkovića te Vladu RH. Pojedini analitičari sada tvrde da je unutar vrha HDZ-a zavladao strah od mogućnosti da Žalac progovori o tome tko je još od najviših dužnosnika Vlade i stranke bio umiješan u ‘prljave poslove’.

Odmah velike ribe

Ovdje prenosimo sadržaj razgovora Tamare Laptoš za N1:

”Svega nekoliko mjeseci trebalo je novom Uredu europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj do prvih konkretnih rezultata – prva uhićenja i to odmah velike ribe – bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac i ravnatelj važne Agencije. Kada je u pitanju europski novac, ništa se ne prepušta slučaju. Iskusna tužiteljica, nekadašnja ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš, danas europska tužiteljica u Uredu zbog kojeg mnogi u Hrvatskoj više neće mirno spavati. Za N1 je otkrila kako rade i kome odgovaraju, te koje su prevare na meti.

Neke predmete sami započinju, dok neke preuzimaju. “Postoje dvije vrste predmeta. Ured je nadležan za kaznena djela koja su počinjena od 20. studenog 2017. pa nadalje. Ured je osnovan u lipnju ove godine. Ako nadležno tužilaštvo ima predmet o radu, oni su nas dužni obavijestiti. Možemo donijeti odluku o avokaciji predmeta ili o nepreuzimanju predmeta”, rekla ja.

U slučaju Softver, postupanje je bio drugačije.

“U ovom predmetu zaprimili smo prijavu OLAF-a”, kaže. Prije toga Ured europskog javnog tužitelja o tom predmetu nije imao saznanja. “OLAF provodi administrativne postupke, nisu nadležni za kazneni progon počinitelja kaznenih djela na štetu financijskih interesa EU-a”, dodala je.

“Kad zaprimimo prijavu i predmet se registrira u EPPO-u, počinje proces verifikacije. Upućujemo upit u nadležno nacionalno tijelo postoji li takav predmet. Ako se radi na predmetu, radimo avokaciju. Ako nadležno tužiteljstvo nema predmet ili nije živ, donosimo odluku o pokretanju sukladno uredbi. Uredba govori samo o istrazi”, pojasnila je kako postupa Ured europskog javnog tužitelja.

Da predmet nije živ znači da se na njemu radilo i više se ne radi, navela je Laptoš. “U ovom predmetu donijeli smo odluku o pokretanju istrage. Da smo predmet preuzeli od Uskoka radilo bi se o avokaciji. Mi smo pokrenuli istragu.”

Ne mogu primati upute ni od koga osim EPPO-a

“EPPO ima dvije razine – centralnu u Luxembourgu i decentralizirane u zemljama članicama. Decentraliziranu razinu čine europski delegirani tužitelji, koji su potpuno neovisni od nacionalnih tužilaštva. Ne mogu primati upute ni od koga osim EPPO-a. To je samostalno, nadnacionalno tijelo EU-a”, govori.

Uredba određuje da su države članice dužne osigurati support europskim delegirani tužiteljima, rekla je. “Moramo imati nacionalne asistente i to je na neki način prepušteno državama članicama. EPPO ne može zapošljavati ljude i osigurati prostor.”

Rekla je da o postupanju Uskoka u predmetu Softver ne može govoriti.

“Pet država članica ne sudjeluje u radu Ureda. To je politička odluka svake države, o tome ne mogu govoriti. Ja sam izabrana putem natječaja”, kaže.

Stalno vijeće u kojemu su tri tužitelja nadzire njezin rad, rekla je. Imaju ukupno 15 stalnih vijeća.

Proračun EPPO-a je 41,4 milijuna eura. “Nemamo ni dovoljno osoblja, još zapošljavamo.”

“Od 1. lipnja do 1. listopada u Uredu je registrirano 1340 predmeta. Pokrenuto je 430 istraga. Potencijalna šteta u svim ovim predmetima dostiže 7 milijardi eura”, govori Laptoš.

POTVRĐENO: Ured europske tužiteljice Kövesi istražuje kriminal u Hrvatskoj iz svog ureda u Zagrebu!

UHIĆENJA TEK SLIJEDE?! ”Zbog muljanja s EU novcem Hrvatska uskoro na udaru OLAF-a i europske tužiteljice”

FOTO: Screenshot videosnimke