Bašić: Jakupčić i HŠ REKETARILI su nas! Zeleni odred: Stvarni gazda Hrvatskih šuma je ministrica Vučković Bašić: Jakupčić i HŠ REKETARILI su nas! Zeleni odred: Stvarni gazda Hrvatskih šuma je ministrica Vučković
TweetEmailPrint ”Jakupčić je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma; Hrvatske šume su trgovačko društvo pod ingerencijom Ministarstva poljoprivrede: Ministarstvo vodi ministrica Marija Vučković (prije nje to... Bašić: Jakupčić i HŠ REKETARILI su nas! Zeleni odred: Stvarni gazda Hrvatskih šuma je ministrica Vučković


”Jakupčić je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma; Hrvatske šume su trgovačko društvo pod ingerencijom Ministarstva poljoprivrede: Ministarstvo vodi ministrica Marija Vučković (prije nje to su bili Tolušić, Jakovina…); najviše tijelo upravljanja društvom Hrvatske šume je Skupština; Predsjednik Skupštine HŠ uvijek je ministar poljoprivrede; Skupština HŠ broji samo jednog člana – ministra poljoprivrede! Ne krije li se možda u ovih šest točaka odgovor zašto Krunoslav Jakupčić, osumnjičen u aferi ´vjetroelektrane´ (još) nije završio u zatvoru?”, pitaju aktivisti Zelenog odreda.  Novi Nacional, pak, donosi ispovijest poduzetnika koji tvrdi da je žrtva ucjene umreženih pojedinaca iz Hrvatskih šuma, gdje je, kaže, ‘na djelu sistemska korupcija koja seže sve do predsjednika Uprave Krunoslava Jakupčića…’

Nedavna objava satelitskih snimki brutalno opustošenih dijelova Zrinske gore, odnosno jezivo ogoljelih oko 200 hektara površine u blizini Hrvatske Kostajnice te tvrdnji aktivista Zelenog odreda da su snimke samo dio dokumentacije koju šalju Komisiji EU kao dokaz da se radi o sustavnom ekocidu koji se provodi u RH pod kapom tvrtke Hrvatske šume i uz znanje nadležnih ministarstava te drugih institucija RH, izazvala je brojne žestoke reakcije ogorčenih hrvatskih građana.

Naš tekst: ‘Snimke 200 opustošenih hektara šalju Komisiji EU; nisu sjekli samo uz cestu da sakriju GOLET!’, podijeljen je na društvenim mrežama nekoliko stotina puta, a brojni čitatelji u komentarima ispod linka napisali su da su i oni svjedočili prekomjernoj sječi i pustošenju hrvatskih šuma na tom, ali i na mnogim drugim područjima Hrvatske.

No, toj vrućoj aferi novinar Globusa – koji je radio veliki intervjuu s ministricom poljoprivrede, Marijom Vučković – nije posvetio ni slova! Umjesto rešetanja pitanjima o prekomjernoj sječi šuma, dao joj je priliku da spere, kako se čini, odgovornost sa sebe i da skrene pažnju javnosti na neke druge teme.

Link na razgovor s ministricom Vučković, kojega je prenio i Jutarnji list, podijelili su na svojoj FB stranici aktivisti Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra, uz zanimljiv osvrt kojim su pokušali rastumačiti odnos između predsjednika Uprave Hrvatskih šuma i ministara poljoprivrede u RH:

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

‘Tko je stvarni gazda Hrvatskih šuma? Za razumijevanje teksta iz Jutarnjeg u kojem se spominje predsjednik Uprave Hrvatskih šuma skrećemo pozornost na nekoliko bitnih činjenica:

1. Krunoslav Jakupčić je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma
2. Hrvatske šume su trgovačko društvo pod ingerencijom Ministarstva poljoprivrede
3. Ministarstvo poljoprivrede vodi aktualna ministrica Marija Vučković (prije Vučković to su bili ministri Tolušić, Jakovina…)
4. Najviše tijelo upravljanja Trgovačkim društvom Hrvatske šume je Skupština
5. Predsjednik Skupštine HŠ UVIJEK je aktualni ministar poljoprivrede, danas je to ministrica Vučković (prije nje Tolušić, Jakovina…)
6. Skupština HŠ broji samo jednog člana – ministra poljoprivrede!

‘Nisu li iza rešetaka trebali biti i ministrica Vučković te Jakovina i Tolušić?’

Ne krije li se možda u ovih šest točaka odgovor zašto Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, osumnjičen u aferi ´vjetroelektrane´ (još) nije završio ‘sa kuglom oko noge’?

Na što se odmah može nadovezati i pitanje ne bi li možda, da je Jakupčić završio u bajbokani tamo trebala biti oročena i sadašnja ministrica, ali i svi prethodni ministri i to ne samo za ovu lokalnu priredbu zvanu ´afera vjetroelektrane´?

Imamo li pravo kada tvrdimo da tu konstantno netko nekoga štiti i pokriva, mulja, obmanjuje javnost i laže?
Pogotovo ako se osvrnemo na skandaloznu izjavu ministrice Vučković u kojoj o našim dokazima o pustošenju šuma i kriminalu u HŠ tvrdi da se naši dokazni dokumenti razlikuju od onih koje je vidjela u HŠ, a naši su dokazi upravo ti isti, njihovi dokumenti najčešće potpisani rukom njenog nota bene podređenog predsjednika Uprave.

I to je to. Što drugo očekivati nego da će sada medijski osvrti biti usmjereni priči ministrice Vučković o pašarenju, stočarstvu, branju cvijeća, uzgoju bubamara i svemu ostalom, a samo jedno, možda najvažnije će odšutjeti – udruženi zločinački poduhvat pustošenja i rasprodaje naših šuma u kojemu Krunoslav Jakupčić, uz Jakovinu i Tolušića i ona sama kao trenutna „gazdarica“ Hrvatskih šuma svakako igra jednu od najznačajnijih uloga”, napisali su aktivisti Zelenog odreda na svojoj FB stranici.

Žele USKOK-u ispričati kako su ih reketarili u Hrvatskim šumama

Valja ovdje dodati da se i najnoviji Nacional u svojoj glavnoj priči bavi prvim čovjekom Hrvatskih šuma i mogućim obratom u aferi vjetroelektrane.

Tako na naslovnoj stranici najavljuju da su razgovarali s Milenkom Bašićem, hercegovačkim poduzetnikom često spominjanim u toj aferi, koji za Nacional tvrdi: ‘Da sam platio 1,5 milijuna kuna reketa Jakupčiću i ekipi iz Hrvatskih šuma, USKOK nas sad ne bi proganjao’.

Milenko Bašić i njegov direktor Dragan Stipić iz srca Hercegovine poručuju, naime, da nisu bjegunci i da žele USKOK-u ispričati kako su ih reketarili u Hrvatskim šumama, govore o svom odnosu s Josipom Rimac i objašnjavaju zašto postupke bivšeg ministra energetike Slavena Dobrovića nazivaju kriminalnima.

”U slučaju afere Vjetroelektrane Krš-Pađene, jednom od dva kraka USKOK-ove istrage povezane s bivšom državnom tajnicom i bivšom gradonačelnicom Knina Josipom Rimac, moglo bi doći do velikog preokreta. Milenko Bašić, vlasnik projekta Vjetroelektrane Krš-Pađene, i Dragan Stipić, direktor u Bašićevoj tvrtki Lager, koji su optuženi da su od Josipe Rimac tražili posredovanje radi pojedinih dozvola za svoju vjetroelektranu, tvrde da nisu bjegunci te da žele razgovarati s istražiteljima USKOK-a i objasniti da su žrtve ucjene i reketa umreženih pojedinaca iz Hrvatskih šuma, gdje je na djelu sistemska korupcija koja seže sve do predsjednika Uprave Krunoslava Jakupčića te da je cijeli njihov 240 milijuna eura težak projekt zamalo propao upravo zato što je Milenko Bašić odbio dati reket.

Da je pristao na reket, dobio bi dozvolu za vjetropark?!

Da je, kako tvrdi, dao reket umreženoj ekipi iz Hrvatskih šuma, bez problema bi dobio uporabnu dozvolu za vjetropark, ali bi time počinio kazneno djelo i prijetili bi mu kazneni progon i zatvor”, navodi Nacional.hr, te objavljuje presliku naslovnice novog broja na kojoj dominira najava priče o Jakupčiću i Hrvatskim šumama…

Tako sada tvrdnje o sistemskoj korupciji unutar Hrvatskih šuma više ne dolaze samo od strane aktivista Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra (koji navode da posjeduju opsežnu dokumentaciju koju dobivaju od insajdera iz HŠ, odnosno konkretne dokaze o umreženosti politike i kriminala u tom slučaju, ali da je problem  što nadležne institucije ne procesuiraju tu korupciju)…, već ih sada ističu i Nacionalovi sugovornici u temi broja tog tjednika.

Možda to, kao i činjenica da su članovi Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra za ovaj slučaj itekako zainteresirali i međunarodnu javnost te institucije EU, potakne DORH te USKOK da se ozbiljnije pozabave kaznenim prijavama aktivista Zelenog odreda te problematikom prekomjerne sječe i pustošenja šuma, na što su hrvatski građani s razlogom izuzetno osjetljivi.

Valja ovdje podsjetiti da odgovorni u Hrvatskim šumama u svakoj prigodi negiraju tvrdnje koje dolaze iz Zelenog odreda, odnosno napise o brojnim nezakonitostima i pustošenju šuma, tvrdeći da su izjave “Zelenog odreda” i kritike na račun poslovanja Hrvatskih šuma neutemeljene.

Također treba istaknuti da je Krunoslav Jakupčić ranije negirao istinitost tvrdnji Milenka Bašića, izrečene prije nekoliko tjedana u intervjuu Večernjem listu. I tada je Bašić, podsjetimo, prozvao i Hrvatske šume da su ga ucjenjivale radi plaćanja gradnje cesta u šumama, vezano uz projekt.

U priopćenju je Jakupčić naveo kako C.E.M.P. nije nikakva iznimka te da su im Hrvatske šume dale posebne uvjete kako se ne bi devastirao prostor i kako bi se očuvala bioraznolikost.

”Upravo snažnim zalaganjem mene i mojih bliskih suradnica i suradnika u Upravi, Podružnici Split i stručnim službama uspjeli smo naplatiti ovaj sporni dug CEMP-a koji se vukao godinama i na taj način zaštitili smo interes RH”, rekao je Jakupčić.

Dodao je i kako investitor prilikom izgradnje nije poštivao navedene uvjete te je počinio šumsku štetu…


Ministrica Vučković u Globusu branila Jakupčića

Ministrica poljoprirede, Marija Vučković, u razgovoru za Globus odgovarala je i na pitanja u vezi s nedavnom aferom vjetroelektrane, kada je uhićena i njezina savjetnica i šefica kabineta Ružica Njavro te kada je priveden i Krunoslav Jakupčić, čelnik Hrvatskih šuma.

”U aferi „vjetroelektrane“ Krš-Pađene, bio je priveden i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, tvrtke pod ingerencijom Ministarstva poljoprivrede. Hoće li biti smijenjen?”, upirao je novinar Globusa.

”Korupcija, pogodovanje, trgovanje utjecajem i slične radnje neprihvatljive su, o čemu je jasnu poruku poslao predsjednik Vlade RH kao i svi mi ostali državni dužnosnici. Sumnja na takvo što, istraga ili istražni zatvor, pa čak i manje, gubitak povjerenja razlog su za smjenu državnog dužnosnika. Kad govorimo o državnim službenicima, u slučaju određivanja istražnog zatvora postoji jasna procedura udaljavanja definirana Zakonom o državnim službenicima, pri čemu je u konkretnom slučaju moje suradnice, ona osobno podnijela ostavku na sve funkcije. Međutim, gospodin Jakupčić je predsjednik Uprave trgovačkog društva, nije ni državni dužnosnik ni državni službenik i nad njim nije određena mjera istražnog pritvora”, odgovorila je ministrica Vučković na pitanje o sudbini čelnika Hrvatskih šuma.

FOTO: Preslike s FB stranice Zeleni odred – forum; preslika Nacional.hr-a; screenshot videosnimke

EKOCID?! Snimke 200 opustošenih hektara šalju Komisiji EU; nisu sjekli samo uz cestu da sakriju GOLET!